Groenterestaurant in Valencia nummer 8 van de wereld

Groenterestaurant in Valencia nummer 8 van de wereld
Beeld: @RicardCamarenaRestaurant / facebook

Groenterestaurant in Valencia nummer 8 van de wereld

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Tijdens het gastronomisch forum in Barcelona is dinsdag de wereldranglijst van de ‘We’re Smart Green Guide’ 2022 bekend gemaakt. Chef-kok Ricard Camarena staat op nummer acht van de prestigieuze lijst met zijn ‘Ricard Camarena Restaurant’. Dit is het tweede jaar op rij dat het restaurant van Camarena in de top tien staat van restaurants die ‘goed zijn met groente’. In 2018 stond Camarena  al op de elfde plaats, terwijl hij in 2019 op de veertiende plek te vinden was. Daar staat tegenover dat hij in 2020 helemaal naar de drieëndertigste plaats was gezakt.

Hij heeft met zijn nieuwe veganistische opties het restaurant in 2022 weer naar de top tien kunnen tillen. De focus van het tweesterrenrestaurant ligt op groente en duurzaamheid. Het restaurant kreeg ook al de groene ster van de duurzaamheid en drie zonnen van Repsol. De chef-kok is een nieuwe weg ingeslagen het afgelopen jaar en probeert zijn keuken volledig te baseren op groente, iets wat ongebruikelijk is op hoog gastronomisch niveau. 

Dit komt niet zomaar uit de lucht vallen want Camarena is een groot fan van de groenten die in Valencia gekweekt worden en pleit al jaren voor een keuken met meer groente. Hij is dan ook blij met het bestaan van de top tien van groentegebaseerde restaurants van de wereld en hoopt dat we de gastronomie kunnen blijven ontwikkelen, maar altijd met het oog op een keuken die op groente gebaseerd is. 

Hij voegt ook toe dat Smart Green Guide de belangrijkste publicatie is voor restaurants met focus op groente. Daarnaast vertelt hij dat zijn samenwerkingsverband met telers ook is veranderd. In het verleden bestelde men bij de boer wat hij of zij nodig had. Er werd alleen maar gekweekt wat besteld was. Tegenwoordig gaat het echter andersom. Hij bestelt niets meer bij de boer en probeert dan wat te maken van wat er op dat moment beschikbaar is. Om dit te kunnen doen moet hij al zijn creativiteit gebruiken, iets waar hij enorm van geniet. Daarbij probeert hij zo min mogelijk producten weg te gooien. Als er iets overblijft, wordt daar bijvoorbeeld sap of een smoothie, een saus of zelfs compost van gemaakt. 

Nederland en België zijn zeer goed vertegenwoordigd op de top tien van de Smart Green Guide. De volgende restaurants staan (op deze volgorde) in de top tien: De nieuwe winkel (Nederland), El invernadero (Spanje), Piazza Duomo (Italië), Vrijmoed (België), L’osteau de baumanière (Frankrijk), Flore (Nederland), L’Arpege (Frankrijk), Ricard Camarena (Spanje), Eleven Madison Park (V.S.) en Humus x Hortense (België).

Ga naar de inhoud