Het is weer tijd voor de ‘veranillo de San Martín’ ofwel nazomer van Sint-Maarten

Oeps ... foto ontbreekt!

Het is weer tijd voor de ‘veranillo de San Martín’ ofwel nazomer van Sint-Maarten

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – 11 november is het Sint-Maarten wat in het Spaans San Martín heet en meestal rond deze tijd van het jaar is het een heerlijke nazomer ofwel “veranillo” daarom dus ook de term “veranillo de San Martín”. Men heeft het over de nazomer omdat het meestal nog lekkere zonnige en warme dagen zijn die plaatsvinden voordat de echte winterkou in het land arriveert.

In Spanje heeft men het gezegde “De San Martín a Santa Isabel, veranillo es” wat eigenlijk wil zeggen dat rond de datum van San Martín of Sint-Maarten de hoogste temperaturen van de novembermaand worden gemeten. Het is dus met recht een nazomer die volgt op de “veranillo de San Miguel” van begin oktober.

Of het ook dit jaar weer een “veranillo” of heerlijke nazomer zal zijn is nog maar af te wachten en het ligt er daarbij ook aan waar men woont of bezoek is in Spanje.

Wat doet het weer

Op het moment van schrijven op 9 november trekt een regenfront over een groot deel van het Spaanse vasteland, maar daar zal 11 november niet meer van te merken zijn, in ieder geval niet langs de Middellandse Zeekust. In Andalusië zal de 25 tot 27 graden gehaald worden terwijl het in de Valencia regio, Murcia en Catalonië tussen de 20 en 24 graden zal worden. Op de Balearen wordt het dan weer iets warmer met ongeveer 25 graden. Ook in het noordwesten en noorden van Spanje is het warmer dan normaal zoals op onderstaande kaart van Spanje te zien is.

weerkaart11
Ga naar de inhoud