Search
menu
Search

PSOE en Junts bereiken akkoord voor inhuldiging Pedro Sánchez als premier

PSOE en Junts bereiken akkoord voor inhuldiging Pedro Sánchez als premier
Beeld: via Europa Press & Wikipedia & Canva.com

PSOE en Junts bereiken akkoord voor inhuldiging Pedro Sánchez als premier

Als het aan de PSOE-partij ligt zal op 15 en 16 november de stemming in het Spaanse Parlement plaatsvinden om een nieuwe regering te vormen. De PSOE heeft na dagen van onderhandelen een akkoord bereikt met de Catalaanse Junts-partij van Carles Puigdemont. Deze partij voegt zich bij  Sumar, BNG, ERC en Bildu en mogelijk ook de Baskische PNV waardoor Sánchez 176 parlementariërs achter zich heeft staan.

Terwijl de PSOE en uiteraard de Catalaanse partijen het akkoord vieren, is het bij de coalitie zoals de PP en VOX een heel ander verhaal. Zij spreken over een dictatuur, staatsgreep en nog meer extreme termen. Naast de conservatieve politici die zich roeren, is het ook op straat onrustig met al dagenlang protesten voor de poortgebouwen van de PSOE, waarbij de oproerpolitie al regelmatig heeft moeten optreden en er veel gewonden zijn gevallen en tientallen demonstranten zijn gearresteerd,

Terwijl politici van zowel de PP als VOX het geweld afkeuren van de relschoppers, roepen ze wel op om door te gaan met demonstreren om te laten zien dat het Spaanse volk het niet eens is met de socialisten en progressieven in verband met de akkoorden voor een regeringsvorming.

Een van de grootste probleemveroorzakers is de amnestiewet die hoofdzakelijk geldt voor alle betrokkenen van 2012 tot 2023 die bij het Catalaanse ‘proces’ betrokken zijn en met de wet in aanraking zijn gekomen. In de overeenkomst staan echter geen namen dus dat kan nog alle kanten op. De PSOE wil de justitie uit de problemen met de Catalaanse separatisten halen en weer de problemen via het politiek overleg aanpakken. Volgens de oppositie geeft Sánchez nu een vrijbrief aan de Catalanen om opnieuw te proberen om onafhankelijkheid te krijgen.

Ga naar de inhoud