Ruzie tussen Catalonië en Aragón vanwege museum kunstwerken

Oeps ... foto ontbreekt!

Ruzie tussen Catalonië en Aragón vanwege museum kunstwerken

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LLEIDA – De Catalaanse stad Lleida en het daar gevestigde museum Museu de Lleida is in een juridisch gevecht verwikkeld met de autonome deelstaat Aragón vanwege een 40-tal museumstukken die van de rechter teruggestuurd dienen te worden naar de provincie Huesca. De strijd wordt al meerdere jaren gevoerd waarbij het klooster Monasterio de Sijena in Huesca de museumstukken terug wil hebben maar het Catalaanse museum deze niet wil overhandigen. Het is nu al zover gekomen dat de rechter het gebruik van de politie heeft goedgekeurd terwijl de Catalaanse CUP partij oproept tot actie.

Alle commotie is ontstaan vanwege de 44 beelden, kisten, schilderijen etc. die gedurende de Spaanse burgeroorlog van het deels door een brand verwoeste klooster in de gemeente Sijena naar de Catalaanse stad Lleida werden gestuurd omdat daar op dat moment een speciaal team was die cultureel erfgoed beschermde en verstopte om verwoesting en diefstal te voorkomen. De bedoeling was dat dit verblijf in Catalonië tijdelijk zou zijn. Nadat de rust terugkeerde in Spanje na de dood van Franco wilde de deelstaat Aragón haar religieuze kunstwerken terug hebben maar Catalonië heeft dat tot op de dag van vandaag deels nog niet gedaan.

In totaal werden er gedurende de burgeroorlog 97 kunstwerken naar Catalonië gestuurd waarvan er 51 in 2016 na een rechterlijk bevel werden teruggestuurd (dat moesten er 53 zijn maar 2 zijn niet meer te vinden) naar Aragón. Het museum in Lleida weigert echter 44 andere kunstwerken terug te sturen naar het klooster in de provincie Huesca waarna een juridische strijd tussen Catalonië en Aragón opnieuw is begonnen. In Catalonië spreekt men over een de toepassing van artikel 155 waarbij het zelfs helemaal uit de hand kan lopen.

De rechter heeft nu opdracht gegeven om deze maandag alle 44 overgebleven kunstwerken uit het museum in Lleida te halen en over te plaatsen naar het klooster van Sijena in Huesca. Mocht het nodig zijn dan heeft de rechter aan de politie toestemming gegegeven om er alles aan te doen om de kunstwerken weg te halen uit Catalonië en naar Aragón te brengen.

De directeur van het lokale museum in Lleida zegt dat hij als ambtenaar aan de rechterlijke bevelen gehoor dient te geven en hij heeft al aangegeven dat deze maandag om 8.00 uur de museumstukken verplaatst zullen worden. Wat de inwoners van Leida zullen doen is echter niet iets wat hij kan controleren. Hiermee verwijst hij naar de oproep van de anti kapitalistische CUP partij die heeft opgeroepen om deze kunstwerken te verdedigen zoals dat ook met de urnen werd gedaan op 1 oktober bij het referendum.

De kans is dus aanwezig dat de situatie deze maandagmorgen helemaal uit de hand kan lopen waarbij er mogelijk nieuwe problemen ontstaan tussen aanhangers van de CUP partij en de Guardia Civil agenten, iets wat voor de CUP partij tijdens de verkiezingscampagne waarschijnlijk goed uitkomt.

Ga naar de inhoud