De Europese jeugd leert het liefst Spaans als vreemde taal

De Europese jeugd leert het liefst Spaans als vreemde taal
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Uit een barometer van de Europese Commissie is gebleken dat het merendeel van de jeugd binnen de Europese Unie het liefst Spaans als vreemde taal wil leren. Uiteraard zijn de uitslagen van de barometer enquête in de landen verschillend maar over het algemeen komt Spaans als favoriete taal naar boven bij 20 van de 29 landen. Als tweede staat Duits op de lijst gevolgd door Frans en Russisch.

In de Flash Eurobarometer 466 uit april 2018 blijkt dat 35% van de Europese jeugd het liefst de Spaanse taal wil leren. Op de vraag welke taal de jeugd het liefste wil verbeteren antwoordt 64% dat ze beter Engels willen spreken. Niet in alle landen zijn de verhoudingen hetzelfde maar over het algemeen is Spaans de populairste vreemde taal om te oeren onder de Europese jongeren.

In Nederland zegt 59% van de deelnemers aan de Europese enquête dat ze het Spaans wil leren terwijl dat bij de Ieren 51% is, bij de Belgen 48%, Oostenrijkers 47%, Britten 47%, Denen 44% en bij de Duitsers 44%.

In Spanje geeft 42% aan dat ze het liefst de Duitse taal wil leren, een percentage dat in Roemenië oploopt naar 51% en in Polen 48%.

In Spanje geeft 80% van de deelnemende jeugd ook aan ze de kennis van de Engelse taal wil verbeteren. Dat percentage wat betreft het Engels is 54% in Nederland en 49% in België.

De Tsjechische taalkundige en wiskundige Jakub Marian heeft een kaart van Europa gemaakt waarop in elk land staat vermeld welke taal jongeren graag zouden willen leren. We hebben echter gezien dat de percentages vermeld op de kaart niet helemaal overeenkomen met hetgeen vermeld staat in dit rapport (PDF)

De Europese jeugd leert het liefst Spaans als vreemde taal
Jacub Marian
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

9
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Miel

Ik denk dat Stoffer het ganse verhaal niet goed begrepen heeft of op zijn minst ongelukkig heeft verwoord in de titel. Niet ‘de Europese jeugd’, maar slechts 35% daarvan heeft aangegeven dat Castiliaans een van de talen is die ze bijkomend zouden willen leren, maar niet dat het de taal is die ze liefst zouden willen leren. Bovendien, dat talen als Engels, Duits en Frans (nog) minder vermeld worden komt waarschijnlijk omdat die talen al beter gekend zijn in Europa. Vlamingen, bijvoorbeeld, leren op school naast Nederlands ook Frans, Engels en Duits. Dat deze talen meer verspreid zijn dan Castiliaans… Lees verder »

Feike

Dat ze (de jeugd) in Spanje liever Duits willen leren dan Engels, komt bij mij nogal vreemd over.

Sabine

We hebben Spaanse vrienden in Cartagena. Hun oudste dochter studeert techniek en toe ik haar vroeg wat ben je van plan in de toekomst vertelde ze dat ze naar Duitsland wil gaan zoals zo velen uit haar klas want in Duitsland is men op zoek naar Spaanse technieker en de salarissen zijn er prima. Ook wordt er voor huisvesting en taallessen gezorgd …. dus misschien is dat de reden?

Rob

Juist heel verstandig van de Spaanse jeugd om Duits te gaan leren. Na de brexit zal het belang van Engels in de EU sterk afnemen en Duits de belangrijkste taal worden. Ook zijn hier veel goed betaalde banen.
Allemaal volstrekt logisch dus.

Piet Paëlla

Ja Duitsland OK, werk is er en zal er zijn. Ik heb in een vliegtuig eens een conversatie gevolgd tussen jonge Spanjaarden die in Duitsland werken. Ze klaagden echter over het % inhouding van hun bruto-salaris én ze vinden het maar een saai en koud land…..

Piet Paëlla

Allemaal logisch, Spaans is een wereldtaal.

Rob

Helemaal mee eens Piet. Maar vergeet ook wereldtaal Catalaans niet. Binnenkort zal iedereen deze zeer belangrijke taal spreken en het Spaans naar de geschiedenisboeken verwijzen.

Piet Paëlla

Je bent vast al begonnen met een cursus Catalaans…..

Rob

Was maar een kwinkslag Piet. Die mafkezen daar denken echt dat Catalaans een Grote belangrijke taal is. Zelfs gestudeerde Catalanen proberen mij te overtuigen van het belang van hun taal .

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.