Ryanair besluit basis in Gerona niet te sluiten na overeenkomst personeel

Ryanair besluit basis in Gerona niet te sluiten
Beeld: Ryanair

Ryanair besluit basis in Gerona niet te sluiten na overeenkomst personeel

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GERONA – De Ierse low cost luchtvaartmaatschappij kondigde in augustus aan dat men van plan was om 432 werknemers te ontslaan en 4 basissen in Spanje te sluiten. Het ging daarbij om de vliegvelden op Gran Canaria, Tenerife-Zuid, Lanzarote en Gerona. Bij het Catalaanse regionale vliegveld van de Costa Brava heeft Ryanair na een overeenkomst met het personeel besloten de basis niet te sluiten.

Vanwege bedrijfseconomische redenen wilde Ryanair de basis in Gerona sluiten. Dat betekende dat daar geen vliegtuigen meer zouden blijven staan en dat er ook geen personeel van de luchtvaartmaatschappij gestationeerd zou zijn. In totaal gaat het bij de vier betrokken vliegvelden om 432 werknemers maar dat aantal liep op naar 100 personeelsleden in het geval van het Gerona vliegveld.

Ryanair bood het personeel in Gerona eind november een laatste alternatief aan waarbij de personeelsleden niet meer een vast contract zouden hebben maar een ‘fijo discontinuo’ contract, dat zijn tijdelijke contracten. In dat aanbod stond dat als de werknemers accepteren 9 maanden te werken en 3 maanden in de ww (paro) te gaan, Ryanair bereid was om de basis in Gerona open te houden. 

Blijkbaar heeft het personeel dit geaccepteerd om te voorkomen dat ze of helemaal hun baan zouden verliezen of dat ze overgeplaatst zouden worden naar andere bestemmingen. Toch zegt de vakbond USO dat ze het nog niet helemaal eens zijn met sommige details die in de nieuwe overeenkomst staan. 

Het sluiten van basissen wil niet zeggen dat er niet meer gevlogen wordt vanaf en naar deze vliegvelden maar wel dat dit gebeurt met begin- en eindbestemming op andere vliegvelden waar vliegtuigen wel gestald staan en waar Ryanair een basis heeft.

Ryanair vliegt hoofdzakelijk binnen Europa naar populaire bestemmingen waarbij de luchtvaartmaatschappij gebruik kan maken van 471 vliegtuigen die dagelijks 2.000 vluchten uitvoeren naar 225 bestemmingen in 35 landen. Ryanair heeft 85 basissen waar vliegtuigen gestald staan. Er werken op dit moment meer dan 13.000 mensen bij Ryanair.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.