Binnenkort met een watervliegtuig tussen de Balearen eilanden vliegen

Binnenkort met een watervliegtuig tussen de Balearen eilanden vliegen
Beeld: 123rf

Binnenkort met een watervliegtuig tussen de Balearen eilanden vliegen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Als het aan Isla Air Express ligt dan kan men binnenkort gebruikmaken van watervliegtuigen om van Mallorca naar Menorca, Ibiza of Formentera te vliegen of elke andere vliegroute tussen de vier Balearen eilanden en in fase 2 van het project ook van de Balearen eilanden naar Valencia en Alicante. Het vertrek en aankomst met deze vliegtuigen vindt niet plaats op een vliegveld maar in de havens.

Isla Air Express presenteert zichzelf als een bedrijf afkomstig van de Balearen met het hoofdkantoor in Palma. Het is hun idee om met watervliegtuigen (hidroaviones) van het type en merk DHC-6 Twin Otter van eiland naar eiland te vliegen en in een later stadium ook naar Valencia en Alicante.

De eerste lijndienst routes die men wil gaan vliegen zijn tussen de haven van Palma op Mallorca naar Ibiza, Mahon op Menorca en Savina op Formentera. Daarnaast wil men als alternatief aan de ferry ook tussen Ibiza en Formentera gaan vliegen wat volgens het krantenbericht op dit moment de prioriteit heeft bij Isla AIr Express.

Verbindingen

Elke vlucht van de haven van Palma naar een van de andere havens duurt tussen de 35 en 40 minuten. Er moeten vijf dagelijkse verbindingen komen tussen Palma en Ibiza, zeven dagelijkse verbindingen tussen Palma en Formentera en vier dagelijkse verbindingen tussen Palma en Menorca. 

Tussen Ibiza en Formentera moeten er dagelijks zeven verbinding komen die slechts 6 minuten duren. Verder staan er vier dagelijkse verbindingen van 73 minuten gepland van Ibiza naar Menorca en vier dagelijkse verbindingen van Formentera naar Menorca in 73 minuten.

Valencia en Alicante

In een tweede fase wil men ook Valencia en Alicante opnemen in de lijndienst verbinding tussen de eilanden Mallorca, Ibiza en Formentera (geen Menorca).

Op de website van Isla Air Express staat dat er vier dagelijkse verbindingen moeten komen tussen Palma en Valencia en Alicante met een tussenstop op Ibiza en Formentera. De totale vluchttijd is dan 75 minuten vanaf Mallorca en circa 45 minuten vanaf Ibiza en Formentera.

Vliegtuigen

Isla Air Express wil met DHC-6 300 Twin Otter watervliegtuigen gaan vliegen. De capaciteit is 18 passagiers en 2 piloten. Deze watervliegtuigen kunnen 1.296 kilometer vliegen met een snelheid van 230 km/uur.

Het voordeel van deze vliegtuigen is dat ze op water landen en opstijgen en dus aan een kade in de haven kunnen liggen. Het opstijgen en landen zou buiten de drukke momenten in havens gebeuren waarbij een watervliegtuig tussen de 300 en 500 meter nodig heeft om op te stijgen of te landen.

Hele jaar

Isla Air Express wil 365 dagen per jaar gaan vliegen en zich zowel richten op de inwoners van de eilanden alsook toeristen die willen eilandhoppen op de moderne manier.

Het bedrijf heeft nog niet alle vergunningen rond en er zijn ook geen officiële data bekend maar de gesprekken met de autoriteiten verlopen hoopgevend maar traag. De grootste klacht van de autoriteiten is dat de kust op veel plaatsen beschermd is en dat de watervliegtuigen voor veel geluidsoverlast kunnen zorgen. Isla Air Express verwacht werk te kunnen bieden aan 150 mensen.

Ga naar de inhoud