Vergelijking kosten van levensonderhoud tussen Nederland en Spanje

Vergelijking kosten van levensonderhoud tussen Nederland en Spanje
Beeld: Pixabay Mockup

Vergelijking kosten van levensonderhoud tussen Nederland en Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Afgelopen jaren zal iedereen in Nederland wel gemerkt hebben dat er steeds harder gewerkt moet worden voor steeds minder en dat er ook van de AOW en het pensioen steeds minder overblijft. De economie (Bruto Nationaal Product) groeit jaar op jaar (uitgezonderd 2020, vanwege de corona-crisis), maar werkenden en pensioengerechtigden zien dit nauwelijks terug in hun portemonnee. De zogenaamde fantoom groei (Sander Heijne). De emigratie-handboeken uitgeverij Guide Lines geeft uitleg.

Lonen, AOW en pensioenen stijgen nauwelijks terwijl alles om ons heen steeds duurder wordt (kosten van levensonderhoud, energie, benzine, abonnementen, lokale heffingen etc.). Daarbovenop komt ook nog eens de recente inflatie, die hoger is dan de afgelopen jaren. Europese consumentenprijsindex (HICP) september 2021: Nederland  +3.0% en Spanje +4.0%.

Wat te doen? (Tevergeefs) wachten op stijgende lonen, AOW of pensioen of toch maar eens in Spanje kijken waar de kosten van levensonderhoud beduidend lager liggen. Ter vergelijking  (op basis van gegevens van NUMBEO, wereldwijde database die  consumentenprijzen bijhoudt en met elkaar vergelijkt, november 2021) is de ‘Cost of Living Index’ in Nederland 78,93, in België 75,79 en in Spanje 56,64.

  • Consumentenprijzen (zonder huur): Spanje 28,1% lager dan in Nederland
  • Consumentenprijzen (met huur): Spanje 31,9% lager dan in Nederland
  • Huurprijzen: Spanje 41,0% lager dan in Nederland
  • Restaurantprijzen: Spanje 29,7% lager dan in Nederland
  • Prijzen boodschappen: Spanje 29,4% lager dan in Nederland.

Een vereenvoudigd rekenvoorbeeld

Een gemiddeld modaal huishouden van drie of meer personen geeft in Nederland zo’n 1.500 tot 2.000 euro per maand uit. Op basis van bovenstaande, is het leven in Spanje circa 30% goedkoper dan in Nederland, dan betekent dit dat je tussen de 450 en 600 euro goedkoper uit bent in Spanje dan in Nederland. Bovendien krijg je de Spaanse zon er nog gratis bij. Waar wacht je nog op….  Goedkoper in Nederland gaat het niet meer worden.

Wilt je meer weten over de juridische, fiscale, financiële en sociale verzekeringsconsequenties van wonen in het buitenland ? Lees er dan alles over in de emigratie-handboeken van uitgeverij Guide Lines KLIK HIER voor een overzicht van de handboeken. Met de kortingscode SV kun je de boeken met 25% korting bestellen.

Maar waar te beginnen? 

Lees er alles over in het handboek Wonen en kopen in Spanje. 380 pagina’s onmisbare en onafhankelijke juridische, fiscale, financiële en praktische informatie over emigreren en/of aankoop van een (tweede) huis in Spanje. KLIK HIER voor meer informatie. Met de kortingscode SV krijgen lezers van SpanjeVandaag meteen 25% korting!!

Dit handboek Wonen en kopen in Spanje is ook te bestellen via de website van jouw favoriete boekhandel via ISBN nummer: 978-94-92895-13-4

Emigratie- en buitenlands onroerend goed handboeken. Alles wat je wilt én moet weten over de aankoop van een (tweede) huis in Spanje en/of emigratie naar Spanje. Voorkom valkuilen en ontdek de mogelijkheden met de handboeken van uitgeverij Guide Lines. KLIK HIER voor meer informatie en een overzicht van de handboeken over Spanje.

Ga naar de inhoud