Windenergie overtreft kernenergie en is de belangrijkste elektriciteitsopwekker in Spanje

Windenergie overtreft kernenergie en is de belangrijkste elektriciteitsopwekker in Spanje
Beeld: Canva

Windenergie overtreft kernenergie en is de belangrijkste elektriciteitsopwekker in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nooit eerder heeft de windenergie in Spanje zoveel elektriciteit opgewekt als in 2021. Weliswaar zijn er nog ongeveer 20 dagen te gaan voor het einde van dit jaar maar nu al is bekend dat er meer elektriciteit met windmolens is gegenereerd dan met kernenergie en door stroom-gascentrales in Spanje. Het is voor het eerst sinds 2013 dat dit gebeurt terwijl ook bekend werd dat hernieuwbare bronnen goed zijn voor bijna 47% van de energieconsumptie behoeften in Spanje.

Tussen 1 januari en 7 december 2021 heeft de windenergie 55,8 miljoen MWH opgewekt in Spanje, dat is meer dan de 50,8 miljoen MWh door kernenergie en meer dan de 40,6 miljoen MWh elektriciteit opgewekt door stroom-gascentrales, zo meldt de website Nius.

Als we naar percentages kijken en het aandeel dat elke energiebron heeft dan is de windenergie (eólica) goed voor 23,1%, kernenergie (nuclear) 21%, stroom-gascentrales (ciclo combinado) 16,8%, waterkracht (hidráulica) 11,4%, zonne-energie (solar) 10,3%, warmtekrachtkoppeling (cogeneration) 10,1% en kolen (carbón) 1,8%.

Het aandeel van de totale elektriciteit opgewekt door hernieuwbare bronnen dat nodig is voor de energieconsumptie in Spanje is jaar op jaar groter aan het worden en de kans is groot dat deze in 2022 die van de niet hernieuwbare bronnen overschrijdt. In 2021 waren de verhoudingen nog 30,1% hernieuwbare en 69,9% niet hernieuwbare bronnen maar dat is in 2021 gestegen naar 46,8% hernieuwbare en 53,2% niet hernieuwbare bronnen, zoals vermeld in de krant El País.   

De komende jaren wordt verwacht dat er nog meer windmolens bij gaan komen in Spanje waardoor er meer elektriciteit via windenergie opgewekt kan worden. Verder is er ook een enorme ontwikkeling gaande wat betreft zonne-energie, zowel bij particulieren die steeds meer zelfbehoevend worden met eigen geplaatste zonnepanelen, maar ook grootschalige projecten met zonnepanelen parken.

Ga naar de inhoud