Windenergie overtreft kernenergie en is de belangrijkste elektriciteitsopwekker in Spanje

Windenergie overtreft kernenergie en is de belangrijkste elektriciteitsopwekker in Spanje
Beeld: Canva

Windenergie overtreft kernenergie en is de belangrijkste elektriciteitsopwekker in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Nooit eerder heeft de windenergie in Spanje zoveel elektriciteit opgewekt als in 2021. Weliswaar zijn er nog ongeveer 20 dagen te gaan voor het einde van dit jaar maar nu al is bekend dat er meer elektriciteit met windmolens is gegenereerd dan met kernenergie en door stroom-gascentrales in Spanje. Het is voor het eerst sinds 2013 dat dit gebeurt terwijl ook bekend werd dat hernieuwbare bronnen goed zijn voor bijna 47% van de energieconsumptie behoeften in Spanje.

Tussen 1 januari en 7 december 2021 heeft de windenergie 55,8 miljoen MWH opgewekt in Spanje, dat is meer dan de 50,8 miljoen MWh door kernenergie en meer dan de 40,6 miljoen MWh elektriciteit opgewekt door stroom-gascentrales, zo meldt de website Nius.

Als we naar percentages kijken en het aandeel dat elke energiebron heeft dan is de windenergie (eólica) goed voor 23,1%, kernenergie (nuclear) 21%, stroom-gascentrales (ciclo combinado) 16,8%, waterkracht (hidráulica) 11,4%, zonne-energie (solar) 10,3%, warmtekrachtkoppeling (cogeneration) 10,1% en kolen (carbón) 1,8%.

Het aandeel van de totale elektriciteit opgewekt door hernieuwbare bronnen dat nodig is voor de energieconsumptie in Spanje is jaar op jaar groter aan het worden en de kans is groot dat deze in 2022 die van de niet hernieuwbare bronnen overschrijdt. In 2021 waren de verhoudingen nog 30,1% hernieuwbare en 69,9% niet hernieuwbare bronnen maar dat is in 2021 gestegen naar 46,8% hernieuwbare en 53,2% niet hernieuwbare bronnen, zoals vermeld in de krant El País.   

De komende jaren wordt verwacht dat er nog meer windmolens bij gaan komen in Spanje waardoor er meer elektriciteit via windenergie opgewekt kan worden. Verder is er ook een enorme ontwikkeling gaande wat betreft zonne-energie, zowel bij particulieren die steeds meer zelfbehoevend worden met eigen geplaatste zonnepanelen, maar ook grootschalige projecten met zonnepanelen parken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.