Madrid stelt rood alert in door het hoog aantal toeristen

Madrid stelt rood alert in door het hoog aantal toeristen
Beeld: Adobe Stock

Madrid stelt rood alert in door het hoog aantal toeristen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse hoofdstad Madrid is één van de meest bezochte plekken in Spanje. De Spanjaarden gaan er zelf ook graag heen. Dit gebeurde ook deze week, toen er in Spanje twee vrije dagen waren, dinsdag 6 en donderdag 8 december. De aantallen bezoekers zijn weer hetzelfde als voor de pandemie. Daarom is er nu een rood alert ingesteld door hoge drukte. 

Dit alles wordt verteld door Inmaculada Sanz, de woordvoerder van de gemeente Madrid. Ze meldt ook dat het nodig was om 750 extra politieagenten per dag aan het werk te zetten om alle mensen in goede banen te kunnen leiden. Daarbij wordt ook vermeld dat deze dagen ‘relatief rustig’ zijn geweest, maar wel met een enorme instroom van toeristen. 

Voor de enorme toestroom van toeristen was gelukkig nog geen zwart alert nodig. Het zwarte alert is het hoogst mogelijke alert dat gegeven kan worden als het gaat om grote aantallen mensen. Dit zwarte alert was bijvoorbeeld wel nodig in het laatste weekend van afgelopen november, toen het ook hier in Spanje ‘black Friday’ was en men massaal naar het centrum van de hoofdstad kwam om inkopen te doen.

Hoewel er enorm veel mensen in de stad waren, ging het dagelijkse leven vrij normaal door. Dit was ook mogelijk doordat alles in goede banen geleid werd door de extra inzet van de 750 politieagenten per dag. De hoop van de stad is dat het ook dit weekend relatief soepel zal verlopen, wanneer een groot gedeelte van de bezoekers haar kerstinkopen zal gaan doen. Daarvoor worden volgens Inmaculada Sanz in elk geval alle nodige maatregelen genomen. 

Andere jaren voerde de gemeente in het centrum in sommige straten een eenrichtings voetgangersverkeer in om de grote massa mensen in goede banen te kunnen leiden. Dat gebeurde in 2021 voor het vijfde opeenvolgende jaar en zal ook dit jaar weer gebruikt worden in o.a. de populaire Calle del Carmen en Calle Preciados en diverse andere straten rondom het Puerta del Sol plein.

Ga naar de inhoud