Toeristen Costa del sol kunnen CO2-uitstoot compenseren door bomen te planten

Toeristen Costa del sol kunnen CO2-uitstoot compenseren door bomen te planten
Beeld: @vivecostadelsol / twitter

Toeristen Costa del sol kunnen CO2-uitstoot compenseren door bomen te planten

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De Costa del Sol is de eerste toeristische bestemming in Spanje die een mogelijkheid biedt aan toeristen om de uitstoot van koolstof (CO2) tijdens hun reis te meten en te compenseren. Er is een ambitieus project gepresenteerd om de uitstoot te kunnen meten en dus ook te kunnen compenseren. Het gaat dan om de reis vanaf het moment dat iemand zijn woonplaats verlaat tot aan de terugkomst van de vakantie. Er kunnen bijvoorbeeld bomen geplant worden in de provincie Málaga of er kan bijgedragen worden aan andere projecten die in de organisatie zitten.

De meting kan gedaan worden in een digitaal systeem, waarbij een toerist zelf alle gegevens in kan vullen. Er worden daarbij vijf simpele vragen gesteld. Door een complex model dat gebaseerd is op Big Data van Turismo Costa del Sol, worden de nodige berekeningen gemaakt en worden er ook verschillende oplossingen geboden om de uitstoot te compenseren. De vragen gaan over het aantal reizigers, het land en de stad van waaruit wordt gereisd, verschillende vormen van transport om van en naar de bestemming te geraken, de duur van de reis en de gebruikte vormen van transport op de plaats van bestemming. 

Met deze data kan de speciale rekenmachine een schatting maken van de hoeveelheid uitgestoten CO2 en hoe dat gecompenseerd kan worden. Praktisch gezien kan dat gebeuren door bomen te planten in de provincie van Malaga. Hierbij wordt samengewerkt met Málaga Viva. Dat is een organisatie die al meer dan 340.000 bomen in de provincie heeft geplant en die plekken opzoekt en aanwijst om die bomen te planten. Dat is allemaal puur om de uitstoot van CO2 te compenseren.

Het hulpmiddel is overigens beschikbaar in vier talen: Spaans, Engels, Duits en Frans, helaas dus geen Nederlands. Het kan gevonden worden op DEZE website.

De toeristen die hun uitstoot compenseren via deze link krijgen direct een persoonlijk certificaat met een QR-code en een link naar het bos waarin de bomen geplant zullen worden. Daarbij wordt ook meer informatie gegeven, bijvoorbeeld de precieze plek waar de boom of bomen geplant zullen worden.

Ga naar de inhoud