Search
menu
Search

Autodiefstal in Spanje: welk model is favoriet bij dieven?

Autodiefstal in Spanje: welk model is favoriet bij dieven?
Beeld: via canva.com

Autodiefstal in Spanje: welk model is favoriet bij dieven?

Het is een nachtmerrie voor elke autobezitter: terugkomen naar de plek waar je je auto geparkeerd had en erachter komen dat hij gestolen is. Helaas overkwam dit vorig jaar duizenden bestuurders in Spanje. Volgens cijfers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken werden er in totaal 30.982 auto’s gestolen. Het ministerie heeft ook een rapport uitgebracht waarin de meest gestolen auto’s in Spanje worden vermeld, en verrassend genoeg zijn luxe voertuigen niet de favorieten van autodieven. Welk model is dan wel het meest geliefd bij deze criminelen?

Volgens gegevens van de website Hellosafe zijn er drie auto’s die de top drie van meest gestolen voertuigen in ons land bezetten. Op de eerste plaats staat de SEAT Ibiza, gevolgd door de SEAT León en op de derde plaats staat de Volkswagen Golf. Dit betekent dat er een parallel bestaat tussen de meest gestolen modellen en de best verkochte modellen.

Echter, als we kijken naar de merken die het meest gestolen worden, zien we dat de middelhoge segment merken bovenaan staan. Mercedes staat bovenaan met 15% van alle diefstallen, gevolgd door BMW, Toyota en Audi. Het is echter opvallend dat veel van de meest gestolen auto’s ook de populairste zijn op de tweedehands markt.

Waar worden de meeste auto’s gestolen in Spanje?

Uit het rapport van het Ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat de meeste autodiefstallen plaatsvinden in grote steden zoals Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla en Málaga. Dit is niet verrassend gezien het hoge aantal inwoners en het drukke verkeer in deze steden. Echter, uit een analyse van de gegevens blijkt dat er ook veel diefstallen plaatsvinden in kleinere steden en dorpen, waar vaak minder beveiligingsmaatregelen zijn.

Het is belangrijk om te vermelden dat dit niet betekent dat deze steden onveilig zijn. Het is altijd aan te raden om voorzorgsmaatregelen te nemen, ongeacht waar je je bevindt.

Tips om autodiefstal te voorkomen:

 1. Parkeer je auto op een goed verlichte en drukke plek.
 2. Sluit je auto altijd af en laat geen waardevolle spullen zichtbaar achter.
 3. Installeer een alarmsysteem en/of een startonderbreker.
 4. Laat je auto graveren met het chassisnummer, dit maakt het moeilijker voor dieven om de auto door te verkopen.
 5. Gebruik een stuurslot of versnellingsbakslot.
 6. Wees alert op verdachte situaties en meld deze bij de politie.

Wat te doen als je auto gestolen is?

Als je helaas slachtoffer bent geworden van autodiefstal, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Volg deze stappen om de kans te vergroten dat je je auto terugkrijgt:

 1. Bel direct de politie en doe aangifte van de diefstal.
 2. Verzamel alle informatie over je auto, zoals het merk, model, kleur en kenteken.
 3. Neem contact op met je verzekeraar en geef alle details door.
 4. Plaats een bericht op sociale media en vraag vrienden en familie om het te delen.
 5. Controleer online platforms voor de verkoop van tweedehands auto’s om te zien of je auto daar wordt aangeboden.
 6. Houd contact met de politie en geef eventuele nieuwe informatie door.

Het is ook aan te raden om altijd een kopie van je autopapieren bij je te hebben. Dit kan helpen bij het identificeren van je auto als hij gevonden wordt.

Ga naar de inhoud