Search
menu
Search

Nederlanders en Britten zorgen voor een opleving van de badplaats Torremolinos

Nederlanders en Britten zorgen voor een opleving van de badplaats Torremolinos
Beeld: Turismo Torremolinos / web

Nederlanders en Britten zorgen voor een opleving van de badplaats Torremolinos

De badplaats Torremolinos aan de Costa del Sol is al een populaire plaats om de vakantie door te brengen sinds de jaren zestig, maar 2023 lijkt een historisch jaar te worden met een enorme toename van Britse, Nederlands en Scandinavische toeristen. Het aantal Britse toeristen steeg met 20%, maar het aantal Nederlanders dat voor Torremolinos koos is met bijna 50% gestegen. Wat is de invloed van deze toename op de kustplaats?

Op een donderdag eind november in Torremolinos is het restaurant Pedro aan het strand van La Carihuela een drukte van belang. Tientallen buitenlandse toeristen genieten van de Spaanse zon en de lokale keuken. Sommigen bestellen mosselen met friet, anderen zeevruchten-paella of gebakken vis. Er zijn ook mensen die gewoon een glas witte wijn drinken, terwijl ze op een ligbed liggen. De eigenaar van het restaurant is blij met de drukte. “Het is zo goed als vol”, zegt hij. “Er zijn veel mensen doordeweeks, maar in het weekend is het al helemaal vol, ondanks de datum eind november.” 

Om hem heen is alleen Engels te horen. Torremolinos is een populaire bestemming voor Britse toeristen, maar de laatste jaren is er ook een toename van toeristen uit andere landen, zoals de Scandinavische landen en Nederland. Met meer dan een miljoen reizigers tot eind oktober, is Torremolinos op weg naar recordcijfers. De gemeente is de enige aan de Costa del Sol die het aantal Britse toeristen van vóór de pandemie heeft overtroffen.

Torremolinos, een badplaats in de provincie Málaga, heeft een lange en rijke geschiedenis als toeristische bestemming. In de jaren zestig en zeventig was het een van de populairste vakantieoorden ter wereld, met beroemdheden als Brigitte Bardot, Frank Sinatra en Kirk Douglas die er regelmatig kwamen.

De populariteit van Torremolinos nam af in de jaren tachtig en negentig, maar in de afgelopen jaren is de gemeente aan een comeback bezig. In 2023 was het toerisme in Torremolinos recordhoog, met een bezettingsgraad van 83%.

Er zijn een aantal factoren die hebben bijgedragen aan de heropleving van Torremolinos. Ten eerste heeft de gemeente geïnvesteerd in infrastructuur en toeristische attracties. Ten tweede is de Costa del Sol over het algemeen een populaire bestemming geworden voor toeristen uit Europa en Noord-Amerika.

De eigenaar van het Hotel Amaragua in Torremolinos, is blij met de heropleving van het toerisme in zijn stad. “Het is een goed jaar geweest”, zegt hij. “We zijn volzet en we krijgen veel positieve feedback van onze gasten.” Hij is ervan overtuigd dat Torremolinos een blijvende bestemming zal zijn voor toeristen. “We hebben veel te bieden”, zegt hij. “We hebben prachtige stranden, een mild klimaat en een levendige cultuur.”

Historisch jaar

De cijfers wijzen op een jaar dat historisch wordt voor Torremolinos. Het Spaanse Statistiekbureau (INE) meldt dat er tot en met oktober al 1,1 miljoen toeristen naar de stad zijn gekomen, wat 15% meer is dan in 2019, het beste jaar van de Costa del Sol tot nu toe. 

Zowel nationale als internationale reizigers zijn toegenomen. Ook het aantal overnachtingen (meer dan vijf miljoen), de gemiddelde bezettingsgraad in hotels en zelfs het aantal hotelkamers en bedden zijn toegenomen, hoewel er minder hotels open zijn dan in 2019. “De toeristische sector in Torremolinos is in uitstekende gezondheid”, zegt de burgemeester van de stad die benadrukt dat twee nationaliteiten, de Britten en de Nederlanders, met hun grotere aanwezigheid bijgedragen hebben aan een recordjaar 2023.

Britten en Nederlanders

Torremolinos is een populaire bestemming voor Britse toeristen. In 2023 groeide het aantal Britse reizigers naar de stad met 20% vergeleken met voor de pandemie. Dit is te danken aan een aantal factoren, waaronder de versoepeling van de corona-maatregelen, die het reizen gemakkelijker maakten en de aantrekkelijkheid van Torremolinos voor Britse toeristen, die zich aangetrokken voelen tot de stad voor haar stranden, milde klimaat en levendige cultuur.

De toename van het aantal Britse toeristen is een positieve ontwikkeling voor de lokale economie van Torremolinos. Het zorgt voor werkgelegenheid en inkomsten voor de stad. Het is ook goed voor het imago van Torremolinos als toeristische bestemming.

Naast het succes van de Britse markt, heeft 2023 voor Torremolinos nog twee grote successen geboekt. De eerste komt uit Nederland. Het aantal bezoekers van deze nationaliteit is tussen begin januari en eind oktober met 47% gestegen vergeleken met 2019. De stad verwelkomt nu een derde van de Nederlanders die in de Costa del Sol verblijven. Nederlanders zijn zeer gewaardeerde toeristen aan de kust van Málaga vanwege de grootte van hun portemonnee met een vakantiebudget tussen de 3000 en 5000 euro. Ze voelen zich bovendien als thuis: er zijn bars, restaurants, supermarkten en vele andere bedrijven die door hun landgenoten worden gerund. 

De derde grote groep internationale toeristen komt uit de Scandinavische landen, die ook hun stempel drukken. Alleen al de Finnen die in de eerste tien maanden van het jaar zijn aangekomen, vormen een groei van 17% vergeleken met de periode vóór de pandemie.

Ga naar de inhoud