Search
menu
Search

Spanje heeft het laagste aantal moorden in Europa

Spanje heeft het laagste aantal moorden in Europa
Beeld: via canva.com

Spanje heeft het laagste aantal moorden in Europa

Volgens een recent rapport van de Verenigde Naties was Spanje in 2021 een van de landen met de laagste moordcijfers in Europa en de rest van de wereld. Dit staat in schril contrast met buurland Frankrijk dat het hoogste aantal gewelddadige doden heeft in West-Europa volgens de VN. Laten we eens dieper ingaan op deze cijfers en ontdekken wat Spanje zo uniek maakt als het gaat om moorden.

Volgens het Global Study on Homicide-rapport van de VN bedroeg het moordcijfer in Spanje slechts 0,61 per 100.000 inwoners. Dit is aanzienlijk lager dan het Europese gemiddelde van 2,2 en zelfs lager dan het wereldwijde gemiddelde van 6,1. Met andere woorden, Spanje is een van de veiligste landen ter wereld als het gaat om moorden.

Als we kijken naar de grote landen in Europa, heeft Spanje het op één na laagste moordcijfers, alleen overtroffen door Italië met 0,51 moorden per 100.000 inwoners. Dit is opmerkelijk, gezien het feit dat Spanje meer dan 47 miljoen inwoners heeft en een van de meest bezochte landen ter wereld is. Het is ook belangrijk om op te merken dat Italië en Spanje beide mediterrane landen zijn, wat suggereert dat er een verband kan zijn tussen de geografische locatie en de lage moordcijfers.

Terwijl Spanje en Italië de laagste moordcijfers hebben in Europa, staat Frankrijk aan de andere kant van het spectrum met 1,14 moorden per 100.000 inwoners. Dit maakt Frankrijk het land met het hoogste aantal gewelddadige doden in West-Europa volgens de VN. Deze cijfers zijn verrassend, aangezien Frankrijk bekend staat als een ontwikkeld en welvarend land. De moordcijfers in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Polen zijn respectievelijk 0,83, 1 en 0,71. Malta, Slovenië en Ierland hebben de laagste moordcijfers in de Europese Unie, met respectievelijk 0,38, 0,42 en 0,44.

In 2021 waren er wereldwijd 458.000 moorden, wat neerkomt op een moordcijfer van 5,8 per 100.000 inwoners. Het is echter belangrijk om op te merken dat deze cijfers alleen betrekking hebben op moorden en niet op andere vormen van geweld zoals overvallen of mishandeling.

Wat maakt Spanje anders?

Nu we hebben vastgesteld dat Spanje een van de laagste moordcijfers heeft in Europa, is het interessant om te onderzoeken wat dit land anders doet dan andere Europese landen. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de lage moordcijfers in Spanje, waaronder:

Cultuur en tradities

Spanje heeft een rijke cultuur en tradities die al eeuwenlang worden doorgegeven. Deze omvatten sterke familiebanden, sociale cohesie en respect voor ouderen. Deze waarden kunnen bijdragen aan een veiligere samenleving waarin mensen elkaar helpen en ondersteunen in plaats van geweld te gebruiken.

Effectief strafrechtsysteem

Spanje heeft een goed functionerend strafrechtsysteem dat snel en effectief reageert op misdaden. Dit kan potentiële daders afschrikken om gewelddadige acties te ondernemen, wetende dat ze zware straffen kunnen krijgen. Bovendien is Spanje lid van de Europese Unie en houdt het zich aan de Europese wetten en normen, wat ook kan bijdragen aan een betere handhaving van de wet.

Wapenwetgeving

In tegenstelling tot sommige andere landen, heeft Spanje strikte wapenwetten die het bezit en gebruik van vuurwapens beperken. Dit kan bijdragen aan een lager aantal moorden, aangezien vuurwapens vaak worden gebruikt bij gewelddadige misdrijven. Het is ook belangrijk op te merken dat Spanje geen geschiedenis heeft van wijdverbreid vuurwapenbezit of schietpartijen, zoals sommige andere landen wel hebben.

Ga naar de inhoud