Ambtenaren in Andalusië werken vanaf nu 35 uur op de werkplek en 2,5 uur thuis

Oeps ... foto ontbreekt!

Ambtenaren in Andalusië werken vanaf nu 35 uur op de werkplek en 2,5 uur thuis

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – De werkweek van 37,5 uur is vanaf afgelopen maandag 8 januari voor zo’n 250.000 ambtenaren en functionarissen opnieuw actief geworden. Vanaf die datum moeten deze medewerkers tenminste 35 uur aanwezig zijn op de werkplek terwijl de overige 2,5 uur gewerkt kan worden vanuit huis.

De 37,5 urige werkweek voor de ambtenaren en overheidsfunctionarissen in de autonome deelstaat Andalusië zijn het gevolg van de overeenkomst die de vakbonden met de regionale overheid hebben bereikt half december 2017. De andere reden van het opnieuw instellen van de 37,5 urige werkweek is omdat het Constitutioneel Hof de 35 urige werkweek die de Junta de Andalucía sinds 1999 hanteerde ongeldig verklaarde.

Vanwege de uitspraak van het Grondwettelijk Hof moest de regionale overheid in Andalusië een stapje terug doen en opnieuw de 37,5 urige werkweek invoeren. Dat heeft men echter op een andere manier gedaan zodat de ambtenaren en overheidsfunctionarissen toch 35 uur op de werkplek zullen zijn maar de overige 2,5 uur vanuit huis kunnen werken aan bepaalde activiteiten, opdrachten en taken.

De regionale belastingdienst Consejería de Hacienda moet gaan toezien op het feit dat de werknemers ook daadwerkelijk thuis werken. Dat lijkt een onbegonnen karwei maar men kan dit blijkbaar op jaarbasis controleren aan de hand van de prestaties etc. De extra werknemers die werden aangenomen vanwege de invoering van de 35 urige werkweek verliezen niet hun banen.

Volgens de Junta de Andalucía is het syteem van de 37,5 urige werkweek iets wat in heel Spanje ingevoerd zou moeten worden omdat de genomen maatregel stabiliteit in openbare diensten zou genereren, deze diensten zou versterken en de arbeidsbemiddeling van openbare werknemers zou helpen.

Ga naar de inhoud