Er wordt steeds meer zwarte truffel geoogst in Spanje

Pixabay
Beeld: Pixabay

Er wordt steeds meer zwarte truffel geoogst in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De zwarte truffelteelt begint steeds grotere vormen aan te nemen en wordt door veel kwekers tegenwoordig als een uitstekend en winstgevend alternatief gezien voor de traditionele gewassen die over het algemeen minder winstgevend zijn. De trufa negra, zoals deze lekkernij in het Spaans heet, wordt hoofdzakelijk geteeld in de deelstaat Aragón.

Voor veel Spaanse landbouwers is de zwarte truffel een alternatief geworden voor de traditionele gewassen. In 2017 verwacht men dat door de droogte de totale oogst lager zal uitvallen dan de 40 ton van het jaar daarvoor in 2016 maar desalniettemin zit de kweek van de trufa negra in de lift.

Het gebrek aan regen in 2017 was echter niet goed voor de productie van de gekweekte truffel maar ook voor de wilde truffelproductie was het een slecht jaar. Daarnaast geldt dit niet alleen voor Spanje maar ook voor andere landen zoals Frankrijk.

Spanje heeft in totaal zo’n 10.000 hectare gewijd aan de teelt van de zwarte truffel ofwel de trufa negra en in het latijns tuber melanosporum. Deze truffelsoort is samen met de wilde truffel ofwel tuber magnatum een van de waardevolste truffelsoorten die er te vinden is.

7.500 hectare is te vinden in de deelstaat Aragón waar ook de truffeloogst het meeste toeneemt met een gemiddeld oppervlakte van 230 hectare per jaar. De provincie Teruel is daarbij de regio waar 6.000 hectare landbouwgrond gebruikt wordt voor de zwarte truffelteelt en waar de steden Gúdar-Javalambre en Sarrión gezien worden als wereldhoofdsteden van de truffel. In de provincie Huesca wordt 1.000 hectare voor de truffelteelt gebruikt en in de provincie Zaragoza 500 hectare.

Het probleem in Spanje zit hem echter in de verkoop en het gebruik aangezien de meeste mensen de truffel associëren met hoge prijzen en iets exclusiefs voor restaurants. In de keuken thuis wordt er amper gebruik gemaakt van de zwarte en wilde truffels.

Van de meeste truffels die gekweekt worden in Spanje vertrekt 95% naar buurland Frankrijk. De Spaanse truffel wordt echter ook geëxporteerd naar andere landen zoals de Verenigde Staten, Groot Brittannië, Italië, Portugal en Argentinië. Ook China begint een steeds grotere afnemer te worden, net zoals ook al gebeurd bij de olijfolie en Spaanse hammen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.