Er zijn in Spanje tussen de 200 en 250 sektes actief

Oeps ... foto ontbreekt!

Er zijn in Spanje tussen de 200 en 250 sektes actief

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens een onderzoek zijn er in Spanje op dit moment tussen de 200 en 250 sektes actief waarbij het merendeel zich concentreert in Madrid, Barcelona en de Comunidad Valenciana. Volgens de experts zijn hoofdzakelijk jonge idealisten die graag andere mensen willen helpen het doelwit om nieuwe leden van sektes te worden.

Hoewel men aangeeft dat er geen exacte cijfers bekend zijn over het aantal sektes in Spanje schat men dit tussen de 200 en 250 in totaal. Met dat aantal zou het zomaar kunnen zijn dat 1% van de hele Spaanse bevolking bij een sekte hoort, aldus de specialisten van het Colegio Oficial de Psicología de Cataluña (COPC).

Een sekte is een geloofsgemeenschap met opvattingen en gebruiken die zich onderscheiden van overige geloofsgemeenschappen die behoren tot dezelfde stroming als de sekte. Sekten zijn vaak gesticht door een charismatische leider met een nieuwe leer of openbaring. In de volksmond heeft “sekte” een pejoratieve connotatie ofwel een negatieve klank en wordt dit in verband gebracht met het onderdrukken van de leden, geweld, sex, drugs en het destructief denken en handelen door te radicaliseren en fanatiek te denken.

Tegenwoordig worden veel nieuwe sekteleden gevonden via de sociale media en websites waarbij de specialisten zeggen dat de rol van familie en vrienden erg belangrijk is om het fanatisme en indoctrinatie van een sekte tijdig te herkennen voordat het te laat is. Als personen eenmaal lid zijn van een sekte is het verlaten daarvan erg moeilijk waarbij diegene die dat wel hebben gedaan verder leven met een schuld- en angstgevoel.

Regio’s

In Spanje zijn de meeste sektes te vinden in de regio’s Madrid, Barcelona en in de Comunidad Valenciana maar ook andere gebieden zoals in Andalusië en Catalonië zijn sektes te vinden. Volgens de Red Iberoamericana de Estudio de las Sectas (RIES) zijn de snelstgroeiende sektes in Spanje die groepen die zich bezig houden met de New Age ofwel Nueva Era, met oriëntaalse invloeden waar de leden aan reiki en yoga doen. Het gevaar van deze groepen is dat er veel personen lid zijn die ziek zijn en hun medische behandeling stopzetten om door de sekte genezen te worden.

Voorbeelden

Enkele grote sektes zijn de Jehova getuigen waarvan er in Spanje zo’n 90.000 te vinden zijn (en wereldwijd rond de 4 miljoen). Het centrale punt van de Jehova getuigen in Spanje is te vinden in Torrejón de Ardoz nabij Madrid. Spanje kent ook zo’n 2.000 mormonen ofwel leden van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Ook de Moonsekte ofwel de Verenigingskerk is aanwezig in Spanje al is niet helemaal bekend hoeveel leden de sekte van oprichter Sun Myung Moon en zijn vrouw Hak Ja Han Moon heeft. Deze sekte probeert al sinds 1974 legaal te worden in Spanje maar tot nu toe zonder succes.

Ook de Scientology is in Spanje aanwezig al is de scientologykerk officieel niet erkend in Spanje en dus niet legaal. Deze sekte is te vinden in Madrid, Barcelona en Bilbao, daar waar het grote geld te vinden is blijkbaar. Dan is er nog de The Children of God (Niños de Diós) sekte die ook wel The Family wordt genoemd en de Hare Krishna sekte waarvan vijf centra te vinden zijn in Spanje en een tempel in de gemeente Brihuega in Guadalajara.

Ga naar de inhoud