skip to Main Content
Er zijn in Spanje tussen de 200 en 250 sektes actief

Er zijn in Spanje tussen de 200 en 250 sektes actief

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens een onderzoek zijn er in Spanje op dit moment tussen de 200 en 250 sektes actief waarbij het merendeel zich concentreert in Madrid, Barcelona en de Comunidad Valenciana. Volgens de experts zijn hoofdzakelijk jonge idealisten die graag andere mensen willen helpen het doelwit om nieuwe leden van sektes te worden.

Hoewel men aangeeft dat er geen exacte cijfers bekend zijn over het aantal sektes in Spanje schat men dit tussen de 200 en 250 in totaal. Met dat aantal zou het zomaar kunnen zijn dat 1% van de hele Spaanse bevolking bij een sekte hoort, aldus de specialisten van het Colegio Oficial de Psicología de Cataluña (COPC).

Een sekte is een geloofsgemeenschap met opvattingen en gebruiken die zich onderscheiden van overige geloofsgemeenschappen die behoren tot dezelfde stroming als de sekte. Sekten zijn vaak gesticht door een charismatische leider met een nieuwe leer of openbaring. In de volksmond heeft “sekte” een pejoratieve connotatie ofwel een negatieve klank en wordt dit in verband gebracht met het onderdrukken van de leden, geweld, sex, drugs en het destructief denken en handelen door te radicaliseren en fanatiek te denken.

Tegenwoordig worden veel nieuwe sekteleden gevonden via de sociale media en websites waarbij de specialisten zeggen dat de rol van familie en vrienden erg belangrijk is om het fanatisme en indoctrinatie van een sekte tijdig te herkennen voordat het te laat is. Als personen eenmaal lid zijn van een sekte is het verlaten daarvan erg moeilijk waarbij diegene die dat wel hebben gedaan verder leven met een schuld- en angstgevoel.

Regio’s

In Spanje zijn de meeste sektes te vinden in de regio’s Madrid, Barcelona en in de Comunidad Valenciana maar ook andere gebieden zoals in Andalusië en Catalonië zijn sektes te vinden. Volgens de Red Iberoamericana de Estudio de las Sectas (RIES) zijn de snelstgroeiende sektes in Spanje die groepen die zich bezig houden met de New Age ofwel Nueva Era, met oriëntaalse invloeden waar de leden aan reiki en yoga doen. Het gevaar van deze groepen is dat er veel personen lid zijn die ziek zijn en hun medische behandeling stopzetten om door de sekte genezen te worden.

Voorbeelden

Enkele grote sektes zijn de Jehova getuigen waarvan er in Spanje zo’n 90.000 te vinden zijn (en wereldwijd rond de 4 miljoen). Het centrale punt van de Jehova getuigen in Spanje is te vinden in Torrejón de Ardoz nabij Madrid. Spanje kent ook zo’n 2.000 mormonen ofwel leden van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Ook de Moonsekte ofwel de Verenigingskerk is aanwezig in Spanje al is niet helemaal bekend hoeveel leden de sekte van oprichter Sun Myung Moon en zijn vrouw Hak Ja Han Moon heeft. Deze sekte probeert al sinds 1974 legaal te worden in Spanje maar tot nu toe zonder succes.

Ook de Scientology is in Spanje aanwezig al is de scientologykerk officieel niet erkend in Spanje en dus niet legaal. Deze sekte is te vinden in Madrid, Barcelona en Bilbao, daar waar het grote geld te vinden is blijkbaar. Dan is er nog de The Children of God (Niños de Diós) sekte die ook wel The Family wordt genoemd en de Hare Krishna sekte waarvan vijf centra te vinden zijn in Spanje en een tempel in de gemeente Brihuega in Guadalajara.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Mensen moeten en mogen geloven wat ze willen .Zolang ze anderen er geen schade er mee aanrichten .Tegenwoordig is men zo anti geloof ivm de extreme Islam die zeer veel schade aanricht .Dan worden als tegenhanger gelijk de kruistochten ,de beeld]enstorm en inquisitie aangehaald .Maar we leven in het nu .Religie en kultuur zijn in voormalige Christelijke landen gescheiden .En dat is goed zo .Elk mens heeft zijn eigen verantwoordelijkheid .Maar mensen die zich niet kunnen beschermen omdat ze te goedgelovig of te weinig IQ hebben ,moeten wel beschermd worden .Het blijft een moeilijk iets .Extremen maar uit de weg gaan is mijn advies .Zowel in de aternatieve als in de oorspronkelijke religies .Zorgelijk vind ik wel het “alles is te helen “in de esoterie .Sommige alternatieve geneeswijzen zijn bewezen en sta ik achter ,maar velen zijn ook hapklare brokken voor een simpele oplossing van een ernstige ziekte .En het aanpraten van alles is te genezen en mensen die dan toch gaan sterven aan kanker nog een schuldgevoel meegeven ( want ze hebben dan toch niet iets goed gedaan in hun leven) .Zolang beide groepen ( alernatieve en schoolmedicijn)vinden dat alles en iedereen te genezen is ,vind ik beide groepen totaal onserieus ,onzorgvuldig en onrealitisch .By the way …ik ben katholiek en ben blij dat wij,het voetvolk 😉 ,kultuur van vroeger en de werkelijke boodschap in de bijbel kunnen scheiden .

 2. Geest verruimend is het schijnbaar voor velen . Zelf sta ik er ver boven en volgt het gepeupel van afstand. Het primitieve gevaar zo zie ik het en voel ik het ook. De energie die er ingestoken wordt op grote schaal voor macht overheersing en hersenspoelerij is buiten de grenzen getreden. Compleet de weg kwijt zijn geraakt. Deze creaturen hebben meestal wel een zelf gevormd en ingeprent antwoord klaar staan voor persoonlijk gestelde vragen.
  Geslepen en voor op de tong liggend slaan zij hun slag bij anderen die er vatbaar voor zijn.
  Het aftroggelen van persoonlijke gelden is hun doel . De formule wordt overgedragen bij wie de testen positief hebben doorlopen . Een collectieve code op maat . Een vage blik die de realiteit moet beschermen tegen indringers. Het gaat altijd over liefde geen geweld en leven als een fee in de natuur met de bloemen de vogels en de kruiden. Een dansje hier een dansje daar. Daarna staan de harde feiten voor de keukendeur en staan de vrouwen aardappelen te schillen in gewaden met bloemen als rozenkranzen opgetut met lange haren . Collectieve voortplanting achter gesloten deuren. Hoe vatbaarder hoe beter het resultaat. Wat een rare bizarre wereld een veelzijdigheid van verknipte geesten. Wat een blijheid en vrijheid op aarde. Dat het verlaten en loslaten van leven en ademen knap beroerd is dat is wel duidelijk en hard je zou haast zeggen onmenselijk en sadistisch van aard. Een daad van diep geworteld kwaad wat steeds zich blijft voortplanten.

  Als ik kon toveren net als Harry Potter nu even fantaseren moet kunnen. Dan wist ik wel hoe snel ik deze vorm van ellende liet verdwijnen voor eeuwig uit het universum. Planeten in overvloed dan heb je al die rare sektes ook niet meer kunstmatig om je heen. Okee even weer terug in het heden er wordt misbruik gemaakt en dat vindt ik zorgelijk en wreed dat moet stoppen. Als je dochter of zoon of beiden aangetast wordt door een rare vage sekte / geloof en niet meer luistert naar ouders / familieleden is het leed groot en verdriet en onmacht maken plaats in een dagelijks leven. Wat is een normaal gedrag tegenwoordig als norm en maatstaf. Ik blijf maar zoals ik ben ver weg blijven van geweld en dichterbij de natuur en het dierenrijk zonder negatieve inmenging van anderen. Er lopen buiten goede ingestelde mensen , maar ook veel losgeslagen gekken.

 3. Beste Remco,

  Het is een feit dat de Scientology Kerk in Spanje officieel erkend als een religie. Op 31 oktober 2007 nam het Nationale Gerechtshof in Madrid een unanieme beslissing door de Nationale Scientology Kerk van Spanje te erkennen als een religieuze organisatie en recht heeft op de religieuze rechten die voortkomen uit de opname in het Register van Religieuze Entiteiten.

  Met vriendelijke groet,

  Paulus

 4. Voor mij als atheïst pur sang is het vrij simpel: iedereen die gelovig is is lid van een sekte! Ik ben puur realistisch ingesteld. Maw: ik heb geen ingebeeld vader- of moederfiguur nodig om mijn handje vast te houden tijdens heel mijn levensloop. Maar: ieder zijn ding he! Trouwens: ik wou dat ik gelovig was, al was het maar om mijn eigen sterfelijkheid een plaats te kunnen geven omdat mijn bewustzijn niet overweg kan met het concept “er is NIETS na de dood”! Maar: nope! Mijn realisme wint het telkens.

 5. wanneer je tegen een jehova getuige zegt dat ze bij een sekte horen gaan ze compleet in de verdediging, jehova is geen sekte. ik ben van mening dat het er wel 1 is, zo hersenspoelen ze de mensen die ze aan zich weten te binden maar zelf vinden ze alles heel aardig kalm en vriendelijk. ondertussen moeten de leden nieuwe leden werven, deel van hun inkomen afstaan indien ze dit kunnen missen en veel liefdadigheidswerk doen terwijl de grote jongens in Amerika zich enorm verrijken. wim de goei heeft hier al eens een boekje over open gedaan wat niet al te mals is: https://wachttorenkijker.wimdegoeij.nl/

  1. Gewetensconflict van Raymond Franz is ook een hele goede om inderdaad aan te tonen dat het een sekte is.

  2. Beste Job,
   Toevallig ken ik je. Je woont twee huizen verderop. Onlangs ben je uit de gevangenis ontslagen omdat je een hulpbehoevend oud vrouwtje van 88 beroofd hebt en nog geweld had gebruikt ook. Was erg laf van je.
   Kijk Job,
   Dit bericht is uit mijn duim gezogen maar hoe zou je t vinden als ik dit bericht als geloofwaardig op deze site schrijf. Er zijn altyd personen die zo,n zeer negatief bericht , dat jij zonder scrupules doorgeeft, als authentiek geloven. Het is gewoon oneerlijk. Gedraag je als een respectabel persoon en niet als een naprater of betweter. Vraag de bijzonderheden a.d personen zelf en niet meehuilen met iemand die de klok ziet maar niet wet waar de klepel hangt. Er wordt soms al genoeg blubber onterecht op mensen geworpen. Stop ermee Job.

   1. Beste Jos,

    Zowel Job als ik hebben een boek titel achter gelaten.
    Wellicht moet je deze lezen?
    Job heeft dat misschien wel of niet gedaan, ik heb het boek waarna ik verwijs zelf in huis, omdat ik graag hoor en wederhoor pleeg in zaken die ik belangrijk vind.
    Voor je, zoals jij, een ander terecht gaat wijzen, zul je misschien eerst eens zelf in de spiegel moeten kijken. Want wat je hier schrijft is nou net wat je de ander verwijt.
    Ieder heeft het recht op zijn of haar mening, maar als je iemand zijn mening aan wilt vallen, zul je eerst zijn mening moeten onderzoeken!

 6. Beste Stoffel.
  Dank voor je info.
  Jouw omschrijving van een sekte dient een aanvulling.
  Een sekte is een groep of vereniging die zich afgescheiden heeft v.d zuivere leer. Grote is niet van belang.
  Kan het zo zijn dat de wereldreligies waarbij de meeste gelovigen bij aangesloten zijn ,juist sekten zijn? Kijk hoe in t verleden zij oorlogen steunden, wapens zegenden, dictators in het zadel hielden , denk o.a aan concordaat Vaticaan met nazi Duitsland, gelovigen aan weerszijden grens elkaar afslachten als honden, Ruanda burgerslachtingen, Miramar zuiveringen anders gelovigen, . Natuurlijk is hier veel meer voorbeelden voor aan te halen, maar laat ik het hier maar bij laten.
  Beste stoffel, doe hier je voordeel mee en voordat je iets beweert verdiep je eerst in de materie en geef dan een informatie die de waarheid geen geweld aan doet.
  Voor de rest, blijf ons informeren.
  Groetjes,
  Carl

  1. bedankt Carl. De informatie is (zoals altijd) gehaald uit een spaans artikel + aangevuld met informatie van wikipedia en andere bronnen. We verzinnen het niet zelf. (en de naam is StoffeR haha):)

  2. Beste Carl,

   Je schrijft:
   Een sekte is een groep of vereniging die zich afgescheiden heeft v.d zuivere leer. Grote is niet van belang.

   Puur uit nieuwsgierigheid, wat is volgens jou dan de of een zuivere leer?

   En Stoffel had ook iets met een krant te maken vroeger, maar dat was de Fabeltjeskrant hahaha

   1. Reaktie op n correcte vraag.
    Tja , wat is de zuivere leer. Gezien vanuit de wereldreligies is dat niet in kort uiteen te zetten. Alleen kijk wat de wereldreligies er van gemaakt hebben. Geen schone handen.
    Zuivere leer vanuit t westen gezien waar de christelijke de boventoon voert. Deze is door de verlosser gebracht. Maar , en dat is t m juist, is verraden door eigen volgelingen die er na t stichten ervan ( na zijn dood) er een eigen richting aan gaven . De christenheid draagt evenveel blaam als andere wereld religies. Joodse geschriften erkennen dat een jood, die Christus werd genoemd ,de basis voor de leer had gelegd , doch spoedig door huichelachtige schriftgeleerden als n verachtelijke persoon werd bezien. Het is niet eenvoudig om in dit kader een overtuigend antwoord te schetsen. Mijn excuses hiervoor.

    1. Carl.

     Ik begrijp je heel goed, als er een eenvoudig antwoord op zou zijn geweest, dan was er niet zoveel bloed vergoten over religies. Er zijn vanaf het begin der tijd oorlogen gevoerd onder de noemer ¨religie¨
     Het oudste geloof ter wereld is inderdaad wat jij beschrijft, de Bijbel is nog altijd een bestseller van een boek, tegenwoordig zal de Koran daar niet ver vanaf staan qua gelezen boek.

     We kunnen denk ik heel simpel vast stellen wat een zuivere leer is. Want dat is een leer volgen vanuit het Boek. Maar dat daarna allerlei gekken en dwazen hun eigen draai er aan hebben gegeven en dat nog elke dag doen en er overal oorlogen zijn geweest en nog zijn, zowel tussen landen als burgeroorlogen, vanwege de leer die mensen er zelf van hebben gemaakt…..

     Van 1 ding ben ik overtuigd, welke God mensen ook volgen, of het nu de Christen God is, of Allah, niemand kan mij wijsmaken dat een God die vanuit Zijn eigen boek mensen bepaalde zaken meegaf, wetten gaf en regels gaf, dat zo een God blij kan zijn met wat wij mensen er van gemaakt hebben.

     En ik durf rustig te zeggen dat ik een Christen ben, maar wel eentje die zich heel vaak schaamt voor wat anderen in de naam van datzelfde geloof hebben uitgevreten in de wereld.

     En om naar dit artikel te verwijzen, elk mens dat een in een sekte zit of mensen die een sekte hebben opgericht….dat zijn mensen die er alleen maar zijn voor zichzelf!
     Die hebben schijt en lak aan een God, maar stellen zichzelf centraal en willen geld verdienen aan de ellende van een ander.

     God wilde 1 wereld, met mensen die zich over elkaar en de natuur ontfermden, en wat hebben wij als mensen daar een zootje van gemaakt.

     Prettig weekend allemaal en denk in dat weekend nu eens na over wat je voor een ander kan betekenen!

     1. Geachte Juan,
      Dank voor je beschaafde reacties.
      Doet mij persoonlijk goed dat er nog ,,gezond,, kort geredeneert kan worden zonder een ander de grond in te boren. Voor de rest, het gaat je goed.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken