Hoe weet je wat de staat van de Spaanse wegen is in geval van sneeuw in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Hoe weet je wat de staat van de Spaanse wegen is in geval van sneeuw in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.
3135bdb5f7797dd06b90e629de151ebf

MADRID – Afgelopen weekend was er sprake van een grote verkeerschaos op diverse snelwegen in het midden en noorden van Spanje waar de sneeuw voor zoveel problemen zorgde dat er honderden mensen in hun voertuigen vast zaten en de nacht moesten doorbrengen in hun auto’s. Veel mensen geven de schuld aan de autoriteiten maar er is ook gebleken dat veel automobilisten onvoorbereid de weg op gingen waardoor er een chaos ontstond.

Veel automobilisten waren niet goed voorbereid de weg opgegaan terwijl er meerdere malen van te voren was aangegeven dat er kans was op veel sneeuw. Men had geen winterbanden onder de auto, had geen sneeuwkettingen bij zich en niet genoeg brandstof in de auto. Hierdoor kwam het voor dat er op sommige plaatsen veel sneeuw viel en voertuigen zonder sneeuwkettingen en/of winterbanden vast kwamen te zitten waarna er een groot oponthoud ontstond en het verkeer compleet vaststond.

Buiten het feit dat er ook fouten zijn gemaakt bij de beheerder van de snelweg, de politie en de verantwoordelijke voor alle wegen in Spanje, de Spaanse verkeersdienst DGT, waren er veel mensen niet goed voorbereid op het slechte weer. Daarom hieronder een kort overzicht van hoe men de staat van de Spaanse wegen kan achterhalen om zelf wél goed voorbereid op pad te gaan.

Panelen langs de weg

Langs alle belangrijke snelwegen staan digitale informatiepanelen waarop regelmatig verkeersinformatie of belangrijke feiten te lezen zijn. Die panelen staan er niet voor niets en zijn uiteraard bedoeld om de weggebruikers te informeren over de actuele verkeerssituatie, het weer, mogelijke opstoppingen en ongevallen etc. Op sommige plaatsen hangen deze digitale verkeerspanelen boven het wegdek.

DGT

De DGT staat voor Dirección General de Tráfico wat de Spaanse verkeersdienst is. Zij zijn in principe verantwoordelijk voor alle wegen in Spanje behalve in sommige autonome deelstaten zoals Catalonië en Baskenland waar eigen verkeersdiensten zijn die uiteraard samenwerken met de DGT en diverse tolwegen waar de beheerders ook verantwoordelijk zijn. Op hun website staat alle actuele informatie wat betreft de verkeerssituaties en zijn er ook veel webcams te vinden waar wegen bekeken kunnen worden. Er staat ook een kaart op deze website waarop de actuele verkeerssituaties te bekijken zijn. De DGT heeft ook een app voor de smartphone, wel zo makkelijk.

Aemet

De Spaanse weerdienst is natuurlijk de plaats m alle actualiteiten te zien over het weer, de weeralarmen etc. Op de website van de Agencia Estatal de Meteorología ofwel Aemet kan men zien of er waarschuwingen zijn, waar die dan zijn en ook dagen vooruit kijken. Speciale meldingen worden ook altijd gedeeld via hun Twitter account.

Google Maps

Het klinkt wellicht vreemd maar nu de roaming vrij is kun je in Spanje ook gebruik maken van de Google Maps app en website. Op deze kaarten kun je als je in de optie “auto” kiest ook kiezen voor een “layer” ofwel een laag waarop de actuele verkeerssituatie wordt aangegeven, groene wegen zijn ok, rode wegen zijn niet ok. Wellicht is deze minder betrouwbaar als die van de DGT maar het geeft wel een goede indicatie. Daarnaast kun je de routeplanner functie gebruiken zodat Google Maps je de route kan laten zien waarbij ook drukke en volle wegen aangegeven worden.

Twitter

Het sociale medium Twitter wordt veel gebruikt in Spanje door officiële instanties zoals de DGT en de Spaanse weerdienst Aemet. Op de profielen van deze instanties wordt het laatste nieuws gedeeld maar ook weerkaarten, foto’s, video’s, tips, informatie geplaatst en de actuele weerberichten gemeld. Ze plaatsen ook de situatie op de wegen dus voor diegene die Twitter gebruiken kunnen de accounts van de DGT en de Aemet volgen om op de hoogte te blijven.

Kranten

Uiteraard zorgen de kanten in Spanje er ook voor dat het laatste nieuws vermeld wordt wat betreft het weer en de verkeerssituaties in het land. Op SpanjeVandaag houden we ook de lezers op de hoogte wat betreft het weer en het verkeer en kun je op onze weerpagina de actuele weersituatie zien op de kaart.

Alternatieve websites

Er zijn natuurlijk naast de websites van de kranten en SpanjeVandaag enorm veel andere websites te vinden waarop actuele informatie wordt geplaatst. Een daarvan is eltiempo.es wat een website is met het actuele weer maar ook het verkeer, de sneeuw etc. De Nederlandse ANWB heeft ook een pagina met het verkeer in Spanje en andere landen.

Ga naar de inhoud