Veranderingen treinverkeer Costa Dorada

Veranderingen treinverkeer Costa Dorada
Beeld: 123rf

Veranderingen treinverkeer Costa Dorada

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Na tientallen jaren vertraging is het op maandag 13 januari 2020 eindelijk zover en wordt het nieuwe spoorwegnetwerk rond de Catalaanse kustdorpen aan de Costa Dorada in het zuiden van de provincie Tarragona in gebruik genomen. Dit zorgt er echter wel voor dat er veel veranderingen zullen komen waarbij het treinstation in Salou komt te vervallen, er een nieuwe station in Cambrils in gebruik wordt genomen en ook Tarragona minder treinen zal hebben.

De zogenaamde ‘variante de Vandellos’ tussen Vandellos in het zuiden van de provincie Tarragona en de aansluiting op de rest van het spoorwegnetwerk richting noorden, zal op 13 januari eindelijk in gebruik worden genomen. Dat houdt in dat de treinen vanaf die datum niet meer over het enkelspoor langs de kust zullen rijden maar meer landinwaarts waar al jaren een nieuw dubbelspoor ligt.

Het gaat om 64 km nieuw spoor dat ervoor zorgt dat de huidige stations van Cambrils en Salou komen te vervallen. In Cambrils heeft men een nieuw treinstation gebouwd (Cambrils-Nord) waardoor deze kustplaats wel verbonden zal blijven met de trein. In Salou komt het hele treinstation te vervallen, al wordt er in de toekomst wel een nieuw station nabij het huidige station van Port Aventura gebouwd maar zullen er veel minder treinen stoppen.

Weekend 10-12 januari

In het weekend van vrijdag 10 januari vanaf 19 uur tot maandag 13 januari 6 uur zal er geen treinverkeer zijn tussen l’Ametlla de Mar en l’Hospitalet de l’Infant in het zuiden van de provincie Tarragona. Gedurende deze dagen wordt er gebruik gemaakt van bussen om de passagiers te vervoeren. 

De reden daarvoor is dat er belangrijke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden om het nieuwe treinspoor op maandag 13 januari in gebruik te kunnen nemen. KLIK HIER voor meer informatie (in het Spaans).

Corredor del Mediterráneo

Dit nieuwe 700 miljoen euro kostende treinspoor (Iberisch breedspoor en normaalspoor) van 64 km lang tussen Vandellos en het hogesnelheidstrein station Camp de Tarragona vormt onderdeel van de Corredor del Mediterráneo die in de toekomst helemaal tot het zuiden van het land zal gaan waardoor goederentreinen en hogesnelheidstreinen hiervan gebruik kunnen maken.

Maar dit nieuwe dubbelspoor (in plaats van het huidige enkelspoor) heeft gevolgen voor het treinverkeer naar Cambrils, Salou, Salou-Port Aventura, Vila-seca, Tarragona en uiteindelijk de verbindingen met Barcelona. Omdat de nieuwe spoorweg meer landinwaarts ligt komen de stations van Cambrils en Salou te vervallen en zullen de stations van Salou-Port Aventura en Tarragona minder treinverkeer krijgen.

Cambrils zal het nieuwe Cambrils-Nord station (achter de voetbalvelden nabij de AP-7 snelweg) in gebruik nemen. Het treinstation van Salou zal compleet komen te vervallen maar het station Salou-Port Aventura zal belangrijker worden. Voorlopig zal de gemeente Salou bussen inzetten om passagiers van het treinstation Salou naar het nieuwe station bij Port Aventura te brengen.

Gevolgen

Omdat er minder treinen zullen zijn in Salou, Port Aventura en Tarragona heeft men in Catalonië de R17 Rodalies trein bedacht. Het gaat om een extra verbinding (met meer reizen in de zomer dan in de winter) tussen Tarragona en Salou-Port Aventura. Wanneer Port Aventura geopend is zullen er meer verbindingen komen met Barcelona maar wanneer dat niet het geval is zijn er dus minder verbindingen.

Al met al komen er veel veranderingen in het treinverkeer in het zuiden van de provincie Tarragona tussen met name de stad Tarragona en Vandellos bij l’Hospitalet de l’Infant. Salou zal van de 44 treinen nog maar 18 treinen per dag hebben bij het nieuwe Salou-Port Aventura station. 

Cambrils zal van de huidige 27 dagelijkse treinen naar 25 gaan bij het nieuwe station Cambrils-Nord. Op het moment van schrijven stopt daar slechts een Avant trein (sneltrein maar niet de Ave) per dag. De Euromed tussen Barcelona-Valencia stopt voorlopig niet in Cambrils.

De stad Tarragona zal de huidige 54 cercanías en regionales treine  behouden maar de 28 largo recorrido treinen worden verminderd naar 12. Alle andere treinen worden omgeleid naar het AVE hogesnelheidstrein station op 13 km van de stad Tarragona.

Het dorp Vila-seca zal in plaats van minder juist meer verbindingen met Barcelona krijgen, van de huidige 17 naar 27 treinen en andersom van Barcelona naar Vila-seca van 18 naar 29 treinen. Dat heeft alles te maken met de R16 Rodalies trein. Verwacht wordt dat Vila-seca (net zoals Cambrils-Nord) meer passagiers zal krijgen omdat het treinstation van Salou komt te vervallen.

Ga naar de inhoud