Search
menu
Search

Het mythische ‘Café Central’ in Málaga na 100 jaar gesloten

Het mythische ‘Café Central’ in Málaga na 100 jaar gesloten
Beeld: @cafecentralmalaga / facebook

Het mythische ‘Café Central’ in Málaga na 100 jaar gesloten

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Het zal niet meer mogelijk zijn om in het mythische ‘Café Central’ nog een ‘solo’, een ‘largo’, een ‘semilargo’, een ‘solo corto’, een ‘mitad’, een ‘entrecorto’, een ‘corto’, een ‘sombra’ of een ‘nube’ te bestellen. Café Central is namelijk op zondag definitief gesloten waarmee er een einde komt aan 100 jaar koffie-geschiedenis in Málaga.

Café Central opende haar deuren in 1920 en sindsdien is het café aan de Plaza de la Constitución in Málaga uitgegroeid tot de beste en meest emblematische plaats in de stad om een kopje koffie te drinken. Dat wisten de inwoners van Málaga al jaren en dat weten ook de toeristen al geruime tijd. Maar ruzie over de huur heeft ervoor gezorgd dat de huidige eigenaar er genoeg van heeft. Daarom werd het café op zondag definitief gesloten.

Café Central zal voor altijd in de geschiedenisboeken staan als de geboorteplaats van de speciale vorm van koffie bestellen. Want het was hier waar in 1954 besloten werd vanwege een gebrek aan koffiebonen om speciale koffie’s in te voeren. Deze werden daarna wereldberoemd en een gewoonte in Málaga om koffie te bestellen.

We hebben het over de ‘solo’ (100% koffie), een ‘largo’ (90% koffie en 10% melk), een ‘semilargo’ (75% koffie en 25% melk), een ‘solo corto’ (60% koffie), een ‘mitad’ (50% koffie en 50% melk), een ‘entrecorto’ (40% koffie en 60% melk), een ‘corto’ (30% koffie en 70% melk), een ‘sombra’ (20% koffie en 80% melk), een ‘nube’ (10% koffie en 90% melk) of en ‘no me lo ponga’ (0% koffie en 0% melk, niets dus). 

In onderstaande video is te zien wat bedoeld wordt met deze verschillende koffie’s waarbij ‘Café’ voor koffie staat en ‘Leche’ voor melk.

Ga naar de inhoud