Maak kennis met het Spaanse Lapland: het leegste van het lege Spanje

Maak kennis met het Spaanse Lapland: het leegste van het lege Spanje
Beeld: 123rf

Maak kennis met het Spaanse Lapland: het leegste van het lege Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Een interessante ontdekking voor de liefhebbers van het alternatieve Spanje! Ten Oosten van Madrid ligt een bijzonder gebied dat zich ruwweg uitstrekt tussen Zaragoza, Cuenca en Valencia. Het is maar liefst twee keer zo groot als België, maar heeft een bevolking van slechts 6,99 inwoners per km². De bevolkingsdichtheid is er zo laag dat men de streek het Spaanse Lapland is gaan noemen.

Het Spaanse lapland valt min of meer samen met de Serranía Celtibérica, het Keltiberische gebergte, dat zich uitstrekt over delen van 10 verschillende Spaanse provincies (Teruel, Guadalajara, Cuenca, Soria, Zaragoza, Burgos, La Rioja, Segovia, Castellon en Valencia). In totaal beslaat het zo een 13% van Spanje. 

Het hart van het gebied is het territorium van de Montes Universales. Dat zijn delen van de Sierra de Albarracín in Teruel, la Serranía de Cuenca en de Alto Tajo de Guadalajara, en daar wonen zelfs maar 0,98 inwoners per km². Officieel beschouwt men elk gebied op aarde met minder dan 10 inwoners per km² als demografische woestijn.

In totaal wonen er in het Spaanse lapland net meer dan 500.000 inwoners. Iets minder dus dan in het Belgische Antwerpen. Wat het Spaanse lapland bijzonder maakt is dat het niet ongelooflijk afgelegen ligt. Het dorpje Toril, een dorp met 4 inwoners in het hart van het Spaanse lapland, ligt slechts op 180 kilometer van Valencia, en op 270 kilometer van Madrid. Geen onoverkomelijk grote afstanden in het grote Spanje. 

Wie Madrid verlaat richting Oosten, rijdt met andere woorden al heel snel verlaten gebied in. De snelweg gaat eerst over in een nationale route, en daarna in een lokale, bochtige weg, met onbeschilderd asfalt; de toegangspoort naar de Montes Universales.

Het Spaanse lapland doorkruisen is de stilte doorkruisen. Wie op zoek is naar ongerepte natuur en totale rust zal het er vast en zeker naar zijn zin hebben. In deze documentaire vind je alvast een voorproefje van twee dappere Spanjaarden die het gebied met de fiets doorkruisten:

Beeld: Sorianico CC BY-SA 4.0 / Wikimedia
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.