Search
menu
Search

Aantal geldautomaten in Spanje gedaald tot het laagste niveau in twee decennia

Aantal geldautomaten in Spanje gedaald tot het laagste niveau in twee decennia
Beeld: Canva

Aantal geldautomaten in Spanje gedaald tot het laagste niveau in twee decennia

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vind je het steeds moeilijker om een ​​geldautomaat te vinden waar je geld kunt opnemen in Spanje? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige want er zijn steeds minder geldautomaten in Spanje te vinden volgens de informatie van de Banco de España.

Sinds 2008 hebben banken zo’n 15.000 geldautomaten uitgefaseerd. Alleen al in de eerste zes maanden van 2022 zijn er iets meer dan duizend verdwenen. De sluiting van geldautomaten is vooral merkbaar op het platteland van Spanje, maar ook in grote steden, waar je steeds verder moet lopen om er een te vinden.

Volgens de gegevens van de Centrale Bank van Spanje waren aan het eind van 2022 in Spanje 45.288 geldautomaten te vinden, bijna 6% minder dan het jaar daarvoor. Dat is het laagste aantal geldautomaten sinds 2000 toen er 44.851 ‘cajeros automaticos’ waren in Spanje. In 2008 waren in Spanje nog 61.714 geldautomaten te vinden.

Een van de grote boosdoeners sinds het crisisjaar 2008 is de sluiting van duizenden bankfilialen waarbij ook geldautomaten verdwijnen uit de gevels van die banken. Daarnaast is de sterke toename van het zogenaamde ‘plastic geld’ ook een factor die mee heeft gespeeld in de afname van geldautomaten. Met plastic geld (dinero de plástico) worden de kredietkaarten (tarjeta de crédito) en debetkaarten (tarjeta de débito) bedoeld waarmee men steeds meer betaald in Spanje. Het gebruik van kredietkaarten is met bijna 7% gestegen terwijl het gebruik van debetkaarten juist daalde met 4%.

Voor velen is het ook een hele verbetering dat men met het zogenaamde ‘contactless’ kan betalen tot 20 of 50 euro zonder een pincode in te voeren en vanaf 20 of 50 euro door de kaart op een lezer te leggen en een pincode in te voeren. Ook het betalen via de mobiele telefoon is aan het stijgen in Spanje, maar staat in vergelijking tot de andere betaalmethoden nog erg in de kinderschoenen.

Ga naar de inhoud