Zes van de tien inwoners van Spanje overweegt te verhuizen naar een dorp

Zes van de tien inwoners van Spanje overweegt te verhuizen naar een dorp
Beeld: Canva

Zes van de tien inwoners van Spanje overweegt te verhuizen naar een dorp

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is de omgekeerde exodus want 61% van de inwoners van Spanje is geïnteresseerd om naar het platteland te verhuizen. De interesse gaat vooral uit naar gemeenten met minder dan 10.000 inwoners. 15% is van plan om in de komende maanden te verhuizen volgens de ‘Analyse van het lege Spanje’, uitgevoerd door Fotocasa. Het vastgoedportaal verduidelijkt dat hoewel een overgrote meerderheid zich aangetrokken voelt tot dit idee, de realiteit is dat ze geen plannen of mogelijkheden hebben om deze uit te voeren.

Uit de gegevens blijkt dat 50% erover denkt om naar een plattelandsgebied te verhuizen, maar daar geen duidelijke plannen voor heeft. Van hun kant is er 6% die dit de komende maanden wel wil doen vanwege werk terwijl 5% verhuist om vanuit het platteland op afstand te werken.

De interesse om naar het platteland te verhuizen is geconcentreerd in de leeftijdscategorieën van 35 tot 55 jaar. Van deze groep verhuist 15% de komende maanden naar een dorp met minder dan 10.000 inwoners. Daartegenover staat dat 44% van de jongeren tussen 25 en 34 jaar het idee om naar het platteland te verhuizen verwerpt omdat ze zich in een ‘vitaal moment’ bevinden ‘vol veranderingen en activiteit’, zoals opgemerkt door Fotocasa.

In de autonome regio’s Madrid en Catalonië wekt het verhuizen naar een dorp meer belangstelling met respectievelijk 54% en 56%, hoewel er meestal geen duidelijke plannen zijn om dit te doen. In de Valencia regio is 9% van de woningzoekenden van plan om dankzij het op afstand werken naar het platteland te verhuizen. Van hun kant verwierp 47% van de inwoners van Andalusië het idee om in een dorp te gaan wonen.

Er is een zeer grote groep personen die probeert te vertrekken uit de grote steden. Daarom is men op een belangrijk moment belandt in Spanje want er wordt gezocht naar manieren om naar het buitenland of het Spaanse platteland te verhuizen. Om het Spaanse platteland aantrekkelijker te maken, zijn er beleidsmaatregelen nodig om de telecommunicatie zo te conditioneren dat plattelandsgebieden belangrijke diensten hebben zoals een goede internetverbinding waardoor men makkelijk op afstand kan werken.

Ga naar de inhoud