Search
menu
Search

De best gewaardeerde supermarktketens van Spanje

De best gewaardeerde supermarktketens van Spanje
Beeld: via canva.com

De best gewaardeerde supermarktketens van Spanje

Volgens een recent onderzoek van de Spaanse Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) zijn de regionale supermarktketens Esclat en Bonpreu, en de Amerikaanse keten Costco het best gewaardeerd door klanten. Ook de Hipercor en Supermercados El Corte Inglés scoren net zoals de Carrefour goed in Spanje. Maar op welke plaats staan de Mercadona, ALDI en Lidl?

Voor het tweede jaar op rij heeft OCU een enquête gehouden om de tevredenheid van de supermarktklanten te meten. Dit jaar hebben meer dan 4.000 OCU-leden deelgenomen aan de enquête. Ze hebben hun aankoopgewoonten van voedingsmiddelen en drogisterij- en hygiëneproducten verteld, hun mening over de vestigingen gegeven, en hun tevredenheidsniveau met OCU gedeeld.

De meeste supermarktklanten doen 1 of 2 keer per week boodschappen. Ze gaan meestal met de auto en waarderen de ruime openingstijden. De meest gekochte producten in de supermarkt zijn levensmiddelen, zoals zuivel, olie, pasta, rijst, conserven, fruit, schoonmaak- en hygiëneproducten en dranken. Van de verse producten wordt fruit en groenten het meest gekocht in de supermarkt. Vlees wordt ook veel gekocht in de supermarkt, maar vers vis wordt vaker gekocht bij de visboer of op de markt. De meeste mensen gaan voor vers brood naar een bakker of broodverkoper.

Ondanks de populariteit van online winkelen in andere sectoren, is online boodschappen doen nog steeds niet ingeburgerd. Zelfs onder jongeren is het nog niet zo populair. Supermarkten kunnen hun aanbod verbeteren door de website gebruiksvriendelijker te maken en een breder assortiment producten aan te bieden.

Spaanse huishoudens geven gemiddeld 392 euro per maand uit aan de supermarkt. Dit is een stijging van 23 euro vergeleken met vorig jaar. De uitgaven aan eten in andere instellingen, zoals de bakker, de visboer en de markt, komen hier nog bovenop.

Supermarkten

Hoewel de Mercadona verreweg de populairste supermarktketen is van Spanje, scoort deze Spaanse keten niet als beste bij de meest gewaardeerde supermarktketens. Mercadona staat met een score van 69 op de 26e plaats, dat is achter concurrent Carrefour met een score van 71, Lidl met een score van 74 en de ALDI met een score van 76.

De grote winnaar is echter de Catalaanse keten Esclat met een score van 84 gevolgd door de relatief nieuwe Amerikaanse Costco met een score van 81 en de tevens Catalaanse keten Bonpreu met een score van 80. Deze top drie wordt gevolgd door de Supermercados El Corte Inglés en de Hipercor (tevens van de El Corte Inglés), beiden met een score van 77.

De Duitse keten ALDI volgt met een score van 76 en dan de Catalaanse keten BonArea met een score van 75 wat net zoveel is als de ketens Consum, Family Cash en Hiper Usera. Hieronder plaatsen we de lijst met alle supermarktketens en hun score.

Screenshot 2024 01 09 19.03.06
Ga naar de inhoud