Search
menu
Search

Plasticsoep dreigt Canarische Eilanden te besmetten

Plasticsoep dreigt Canarische Eilanden te besmetten
Beeld: via canva.com

Plasticsoep dreigt Canarische Eilanden te besmetten

De schone kusten van de Canarische Eilanden worden mogelijk bedreigd door plastic pellets. Voorlopig sluit men echter uit dat deze afkomstig zijn van het scheepsongeval voor de kust van Portugal, waardoor de stranden in Galicië, Asturië, Cantabrië en het Baskenland op het Spaanse vasteland zijn vervuild. De regionale autoriteiten zijn in verhoogde staat van paraatheid en waarschuwen bewoners en toeristen om uit te kijken naar de kleine plastic bolletjes die aanspoelen op de stranden. 

De Canarische overheid heeft een pre-alarm afgegeven nadat woensdag kleine hoeveelheden plastic pellets zijn aangetroffen op het strand van Bajamar in Tenerife. De pellets kunnen afkomstig zijn van diverse containers met zakken pellets die voor de kust van Portugal in zee terecht zijn gekomen en nu in de Atlantische Oceaan drijven, maar dat is voorlopig nog niet officieel bevestigd. Hoewel de hoeveelheid pellets voorlopig beperkt is, vrezen de autoriteiten dat er de komende dagen en weken meer plastic afval richting de eilandengroep zal drijven.

Een onderzoeker aan de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria en expert op het gebied van microplasticvervuiling, legt uit dat dit soort ‘vervuiling’ veel voorkomt op de Canarische Eilanden en dat het maanden kan duren voordat de pellets van het schip ‘Toconao’ de Canarische Eilanden bereiken. Daarom wordt uitgesloten dat de vondst op het strand van Bajamar op Tenerife iets te maken heeft met de vervuiling die nu plaatsvindt op de stranden in het noordwesten en noorden van het Spaanse vasteland.

Plastic pellets, ook wel nurdles of zeemermintranen genoemd, zijn kleine plastic korrels die gebruikt worden als grondstof in de plasticindustrie. Wanneer de korrels in zee belanden zijn ze schadelijk voor het mariene milieu.

In overeenstemming met het territoriale beschermingsplan van de Canarische Eilanden hebben de autoriteiten pre-alarm afgegeven. Dit houdt in dat relevante instanties in staat van paraatheid zijn gebracht. Ook worden inwoners en toeristen opgeroepen om uit te kijken naar pellets op het strand en de vondsten te melden bij de autoriteiten. Zo kan de verspreiding van de plastic soep in kaart worden gebracht.

Ga naar de inhoud