skip to Main Content
Gemeente Málaga wil minder bars en terrassen in het historische centrum hebben

Gemeente Málaga wil minder bars en terrassen in het historische centrum hebben

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – De gemeente Málaga heeft de eerste contacten gelegd om het aantal bars, restaurants en terrassen te reduceren in het historische centrum van de stad. Zonder twijfel is Málaga een stad die erg in trek is bij de toeristen en al deze aandacht leidt meestal tot meer horecazaken in het toeristische oude deel van de stad. Zo wil men in de toekomst niet meer dan 20% aan bars en terrassen hebben per gebied.

De authentieke bewoners van het oude centrum van Málaga vertrekken liever dan dat ze blijven in wat zij als Disneyland omschrijven. Het casco antiguo wordt steeds toeristischer en naast de toename van winkels is er de laatste jaren ook een flinke stijging geweest van bars, restaurants en terrassen. Uiteraard zorgt dat voor de toeristen en dagjesmensen voor veel gezelligheid in het centrum maar de inwoners en nu ook de gemeente zijn er niet zo blij mee.

Er zijn straten zoals de Santa Lucía waar nu 70% van alle lokalen bezet zijn door horecazaken, een percentage wat tot 100% kan stijgen als men de franchises meerekent. Dat percentage moet volgens de gemeente 20% worden om het centrum aantrekkelijk te houden en een goede mix te vinden in wonen en toerisme. De bedoeling is niet dat de huidige bars plots moeten sluiten maar wel dat als een bar sluit er geen vergunningen meer worden afgegeven voor het openen van nieuwe horecazaken.

Volgens de gemeente is de stad erg populair geworden bij toeristen waarbij ze in 15 jaar tijd gegroeid zijn van een stad met jaarlijks een half miljoen toeristen naar 4 miljoen toeristen. Mede vanwege de renovatie van het oude centrum, wat slechts 15 hectare groot is, en het autovrij maken van veel straten, is het casco antiguo steeds bekender geworden.

Datzelfde geldt ook voor het fenomeen van toeristen appartementen. Net zoals andere grote steden zoals Barcelona, Madrid en Palma heeft ook Málaga te maken met een flinke toename van appartementen die bedoeld zijn voor de verhuur aan toeristen, veel rendabeler dan het verhuren op jaarbasis. Van de 2.000 appartementen is men gestegen tot 6.000 appartementen die verhuurd worden aan toeristen. Ook in Málaga ontstaan steeds meer problemen tussen de inwoners en de toeristen die de rust verstoren en eigenlijk een centrum om te wonen minder interessant maakt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. Tja, het is het al oude probleem in veel delen van Spanje, men wil wel graag verdienen aan de toeristen, want zonder toerisme zou Spanje echt niet zijn waar het nu is, maar men wil ook graag prettig wonen.

  Je kan nu eenmaal niet verwachten dat je alleen maar de lusten kunt nemen en niet de lasten. De vraag is eigenlijk, als men terug zou gaan naar 20% per gebied, krijgen we dan niet te maken met enorme leegstand? Want het zijn allemaal panden met een winkel/horeca bestemming. Gaat men daar dan weer woningen van maken en wie zal dat betalen?

  Er zijn een aantal jaren terug in Malaga juist maatregelen genomen om delen van het centrum die leegstonden, weer te vullen. Kijk naar de artiesten wijk. Dus het kan wel, maar dan zullen ze wel met een goed plan moeten komen.

  1. Hola Juan,
   Het probleem hebben wij ook in Marbella met het aantal baren met verschrikkelijke muziek tot diep in de nacht .Allen hier is het meer een probleem van illegaliteit.Spanje weet nog niet hoe een echte democratie werkt .Tot nu toe is het een kwestie van vriendjes politiek en corruptie door de politie die in sommige geval een oogje dicht doet om de volgende dag in civil te kunnen komen eten met hun familie.
   Gelukkig is dit met de nieuwe ploeg in Marbella aan het veranderen .Tot nu toe heeft de gemeente alle milieu weten aan hun Larsen gelapt en je kan erop wachten dat als iemand ze een proces aan doet zij zullen forse boetes krijgen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken