Gemeente Málaga wil minder bars en terrassen in het historische centrum hebben

Oeps ... foto ontbreekt!

Gemeente Málaga wil minder bars en terrassen in het historische centrum hebben

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De gemeente Málaga heeft de eerste contacten gelegd om het aantal bars, restaurants en terrassen te reduceren in het historische centrum van de stad. Zonder twijfel is Málaga een stad die erg in trek is bij de toeristen en al deze aandacht leidt meestal tot meer horecazaken in het toeristische oude deel van de stad. Zo wil men in de toekomst niet meer dan 20% aan bars en terrassen hebben per gebied.

De authentieke bewoners van het oude centrum van Málaga vertrekken liever dan dat ze blijven in wat zij als Disneyland omschrijven. Het casco antiguo wordt steeds toeristischer en naast de toename van winkels is er de laatste jaren ook een flinke stijging geweest van bars, restaurants en terrassen. Uiteraard zorgt dat voor de toeristen en dagjesmensen voor veel gezelligheid in het centrum maar de inwoners en nu ook de gemeente zijn er niet zo blij mee.

Er zijn straten zoals de Santa Lucía waar nu 70% van alle lokalen bezet zijn door horecazaken, een percentage wat tot 100% kan stijgen als men de franchises meerekent. Dat percentage moet volgens de gemeente 20% worden om het centrum aantrekkelijk te houden en een goede mix te vinden in wonen en toerisme. De bedoeling is niet dat de huidige bars plots moeten sluiten maar wel dat als een bar sluit er geen vergunningen meer worden afgegeven voor het openen van nieuwe horecazaken.

Volgens de gemeente is de stad erg populair geworden bij toeristen waarbij ze in 15 jaar tijd gegroeid zijn van een stad met jaarlijks een half miljoen toeristen naar 4 miljoen toeristen. Mede vanwege de renovatie van het oude centrum, wat slechts 15 hectare groot is, en het autovrij maken van veel straten, is het casco antiguo steeds bekender geworden.

Datzelfde geldt ook voor het fenomeen van toeristen appartementen. Net zoals andere grote steden zoals Barcelona, Madrid en Palma heeft ook Málaga te maken met een flinke toename van appartementen die bedoeld zijn voor de verhuur aan toeristen, veel rendabeler dan het verhuren op jaarbasis. Van de 2.000 appartementen is men gestegen tot 6.000 appartementen die verhuurd worden aan toeristen. Ook in Málaga ontstaan steeds meer problemen tussen de inwoners en de toeristen die de rust verstoren en eigenlijk een centrum om te wonen minder interessant maakt.

Ga naar de inhoud