skip to Main Content
Steeds meer Spanjaarden kopen bio of eco producten en eten gezonder

Steeds meer Spanjaarden kopen bio of eco producten en eten gezonder

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de jaarlijkse studie van Kantar Worldpanel wordt er steeds verantwoordelijker gegeten in Spanje en vullen vier op de tien Spaanse huishoudens hun ijskasten met ecologische of biologische producten. Volgens de resultaten van de “Balance de la Distribución y Gran Consumo de 2017” is de Spanjaard zich steeds bewuster aan het worden van gezond eten waarbij ook het aanbod in supermarkten van ecologische en biologische producten steeds groter en gevarieerder wordt.

Vier van de tien Spaanse huishoudens heeft het afgelopen jaar ecologische en biologische producten gekocht. Een 74% van de Spanjaarden volgt een gezond dieet (waarbij niet omschreven staat waar dit uit bestaat) terwijl 69% van de personen het liefst producten uit de omgeving nuttigen.

Stijging

Het is een hele vooruitgang ten aanzien van hetzelfde onderzoek in 2011 toen men midden in de crisis meer op de prijs lette dan iets anders. Nu lijkt het volgens de cijfers van het meest recente onderzoek erop dat men weer meer uitgeeft in de supermarkten, men ook steeds bewuster eet en men het geen probleem vindt om daar ook meer voor te betalen. Daarbij geeft Kantar Worldpanel aan dat dit niet een exclusieve Spaanse tendens is maar iets wat wereldwijd gebeurd.

Producten

In 2017 werd er door de Spanjaarden 25,7% meer uitgegeven aan avocado’s (aguacates), een 13,4% meer aan zalm (salmón), een 12,3% meer aan kolen (coles), een 11,3% meer aan kabeljauw (bacalao) en 5,8% meer aan bananen (plátanos). De verkoop en concumptie van gezonde producten zoals kikkererwten (garbanzos) zijn 50,2% gestegen, net zoals de linzen (lentejas) met 13,3% en de noten (frutos secos) met 13%. Daarbij hebben de ecologische of biologische producten in deze groepen een stijging van 14% meegemaakt.

Bereiding

De manier van bereiding van de gezondere producten die men het liefst gebruikt in Spanje is van de grill (plancha), gekookt (hervido) of uit de oven (horno). Het gefrituurd (fritos), uit de magnetron (microondas) en gehavend (rebozados) eten van producten verliest in Spanje terrein volgens de onderzoeksgegevens.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Natuurlijk is bio beter .Onbespoten en uit gezonde grond .Wie wil er nu graag gif in zijn lijf .Appels bijv.worden normaal 7x per jaar bespoten .Denkt men echt dat daar niets van in je lijf komt ?En moeder aarde vind geen gif ook veeeeel aangenamer .De aarde ? Laten we daar zuinig op zijn ,ook al is veel te laat .Na ons komen nog vele generaties .

  2. Absolute onzin. Biologisch geteelde groenten en fruit hebben geen extra mineralen of vitaminen. Het enige is dat het teeltproces rekening houdt met het millieu.
    Los daarvan, de middelandse zee keuken is de meest gezonde keuken, en de levensverwachting van de spanjaarden is na Japan het hoogste ter wereld.
    Dus laten we ze nu lekker met rust laten … en lekker laten eten wat ze hun hele leven hebben gegeten.

  3. ecologische of biologische producten??? Zijn die producten waar het opstaat. Maar is het ook waar ?
    Diervriendelijk vlees heeft men veel in Andalucia omdat de varkens meestal in de wei lopen. Bij kippen is het meestal weer een stuk minder kijk maar in de supermarkt bij de vakken met ei er zijn maar weinig waar ecologische of biologische op staat.

  4. bananen (plátanos). Is wel verschillend Bananen komen veelal uit midden en zuid Amerika. En de plátanos van de Canarische Eilanden en van Granada en beperkt van noord Afrika . De plátanos zijn meestal ook duurder dan bananen

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken