Rechts tegen links in Madrid tijdens “basta ya” protest

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Deze zondag zijn duizenden mensen vanuit heel Spanje naar de Plaza de Colon in Madrid gekomen om met de Spaanse vlag in de hand tegen de huidige premier van Spanje en socialist Pedro Sánchez te zeggen “basta ya”. Onder het mom “Por una España unida, elecciones ya” ofwel “voor een verenigd Spanje, verkiezingen” hebben de rechtse partijen Partido Popular, Ciudadanos en VOX de Spanjaarden opgeroepen naar Madrid te komen.

In de politiek is er altijd een probleem tussen politieke partijen en al helemaal in Spanje waar collega politici elkaar voor van alles en nog wat uitmaken. Sinds dat Pedro Sánchez met dank aan o.a. de steun van de Catalaanse vertegenwoordiging van PDeCAT en ERC en ook Podemos in het Spaanse parlement op legale wijze via een motie van wantrouwen het roer van Mariano Rajoy heeft overgenomen, zijn de aanvallen van rechts op links toegenomen en steeds harder geworden.

Sinds dat Pablo Casado de partijleider is van de PP is de toon zo fel en hard geworden dat zelfs leden van de PP daarvoor terugschrikken. Zo heeft Casado Pedro Sánchez al uitgemaakt voor verrader, misdadiger, onverantwoordelijk, onbekwaam, ontrouw, egoïstisch, een dwangmatige leugenaar, onwettig, catastrofaal, middelmatig en een bezetter genoemd. Het enige wat nog ontbreekt is wellicht genocidal, terrorist, moordenaar, pedofiel en imbeciel.

Ook de Ciudadanos leider Albert Rivera is niet echt aardig tegenover Pedro Sánchez, nota bene degene waarmee hij ooit een overeenkomst had afgesloten. Ciudadanos heeft echter de kant van de PP en nu ook van de extreemrechtse partij VOX gekozen en heeft ook de aanval op de PSOE geopend.

Nadat afgelopen week bekend werd dat de PSOE samen met de Catalaanse regioregering had afgesproken dat er een onderhandelaar of rapporteur zou komen in Catalonië (gaat overigens niet meer door) begonnen de rechtse partijen te roepen dat de socialisten Spanje kapot willen maken en dat Pedro Sánchez een verrader is. Daarop werd besloten een bijeenkomst te organiseren in Madrid waarbij alle Spanjaarden die voor een verenigd Spanje zijn op zijn geroepen, zonder politieke kleur of ideologie, althans zo wordt deze bijeenkomst verkocht door de PP, C’s en VOX.

Hoe dan ook, vanuit heel Spanje zijn er duizenden mensen met gratis bussen van de PP naar Madrid gereisd om met de Spaanse vlag in de hand verkiezingen en het vertrek van Pedro Sánchez te eisen. Er waren geen partij logo’s te zien maar alleen Spaanse vlaggen, EU-vlaggen (uitgereikt door Ciudadanos) en groene posters met daarop de tekst Golpista prision (uitgereikt door VOX).

Tijdens een manifest dat door drie journalisten werd voorgelezen werden onwaarheden verteld, aldus dus artikel in de krant El Pais die het een en ander stuk voor stuk uitlegt. Daarnaast was er nog een fotomoment waarbij de leiders van PP, C’s en VOX met elkaar op de foto gingen, iets dat tot nu toe nog niet gebeurd was en iets wat Albert Rivera schijnbaar ook altijd wilde vermijden.

Cijfers

Zoals altijd weet niemand eigenlijk hoeveel mensen er bij de manifestatie aanwezig waren. De Policia Nacional spreekt over 120.000 deelnemers terwijl de Spaanse regering spreekt van nog geen 45.000 manifestanten. Het hoogste aantal deelnemers wordt geschat door de PP, C’s en VOX partijen die spreken over meer dan 200.000 deelnemers.

Kritiek Sánchez

Na de bijeenkomst in Madrid had Pedro Sánchez ook kritiek op wat hij gehoord heeft tijdens het voorlezen van een manifest tijdens manifestatie. Zo zegt Sánchez dat hij juist bezig is om alle Spanjaarden samen te krijgen en de eenheid van Spanje te waarborgen. Sánchez repecteert de mening van alle aanwezigen in Madrid maar herhaalt dat de confrontatie tussen Spanjaarden die de rechtse partijen zoekt niet de juiste manier is en meent dat de hele bijeenkomst meer een verkiezingsstunt is dan de mening van alle Spanjaarden.

Verkiezingen

De kans is groot dat er verkiezingen aan zitten te komen omdat Sánchez na het stopzetten van het dialoog met de Catalaanse separatistische regioregering geen steun meer zal hebben voor zijn staatsbegroting.

De vraag is alleen, komen die verkiezingen er en wanneer waarbij al meerdere keren gesproken is van een “super domingo” waarbij er op 26 mei niet alleen Europese Parlementsverkiezingen plaatsvinden maar ook gemeenteraadsverkiezingen en in bijna alle autonome regio’s ook autonome parlementsverkiezingen. Daar kan dus eventueel een nationale verkiezing bijkomen als dat voor 2 april door Sánchez beslist wordt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

26
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
20 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
JACOB

Allemaal in de pas lopen om te eisen dat in naam van de (ultra) NATIONALISTISCHE eenheid van Spanje de (Spaans, Europese en universele) rechten van de Catalanen zouden ingeperkt of niet toegepast worden alleen vergeet deze helle bende dat wat ze met zoveel passie voor anderen eisen dus ook voor 100% op hun persoontje van toepassing is. Er kan namelijk juridisch nooit spraken zijn van twee type burgers in Spanje, de Catalanen en de anderen en elke wet (of interpretatie van die wet) is dus op gelijke wijze voor iedereen van toepassing (Catalanen en anderen). Mijn voorspelling, de sociale bom… Lees verder »

anton74

Jacob, wat er gaande is is niets nieuws hoor, Spanje ‘ontploft’ niet zo makkelijk. Dat Catalaans gedoe speelt al vele decennia, alleen de indeps liggen daar wakker van, voor de politiek in Madrid is het een welkome rookgordijn, zolang ze over onafhankrlijk blijven praten hoeven ze niet met voorstellen voor het land te komen, de kennis van Spaanse politici reikt niet zover dat ze daadwerkelijk zinnig zouden kunnen regeren, dus dat gedoe in Catalonië houdt iedereen heel graag gaande (ook de Catalaanse politici, want zonder Spanje hebben ze geen inkomen). Wat de Europese justitie ervan vindt zal hen worst wezen.… Lees verder »

Miel

Het Spaans nationalisme (zowel links als rechts) steunt op de financiële solidariteit tussen de deelstaten. Het is logisch dat de regio’s die van die solidariteit genieten geen enkel probleem hebben met gelijk welke regering zolang die de andere regio’s maar verplicht tot solidariteit. De kans dat de rest van Spanje reageert tegen een ondemocratisch en/of corrupt beleid in Madrid (rechts óf links) lijkt me dan ook eerder klein. Wat de politieke gevangenen betreft wordt de ongegronde aanklacht wegens rebellie door de regering niet langer weerhouden, maar wel nog opruiing, misbruik van overheidsgeld en burgerlijke ongehoorzaamheid. Dat een eventueel beroep in… Lees verder »

JACOB

Anton 74, we zullen wel zien hoe het afloopt. Een het echt probleem gaat niet om Europa versus Spanje maar wel de reactie van Europa als een van haar leden (Spanje) door het een international tribunal wordt veroordeeld voor zware schending van politieke en burgerlijke rechten. Miel, De aanklachten zijn eigenlijk al verworpen toen de rechtbanken van Duitsland en België zich hierover hebben uitgesproken (in Schotland ging het de zelfde richting uit) + Zwitserland. Een niet alleen de EU hof maar ook het internationale hof heeft hierin iets te zeggen. Een bij een tegengestelde uitspraak zou het Eu hof het… Lees verder »

Robert Lemm

De socialistische premier Sánchez maakt een te zwakke indruk richting de Catalaanse separatisten. Daarmee brengt hij de eenheid van Spanje in gevaar. Het massale protest tegen hem is dus terecht.

JanH

Als een regering valt door een motie van wantrouwen, dan zijn verkiezingen verplicht in vrijwel elk land, behalve in Spanje. Daar werden verkiezingen wel verwacht, maar Sanchez blijft ten koste van bijna alles op het pluche zitten. Daar maak je geen vrienden mee, al stijgt de PSOE voorzichtig in de peilingen. Nee, fijne tijden zijn het niet meer, sinds de opkomst van de independistas en VOX.
Overigens, Manolo, dat citaat komt letterlijk uit El Pais.

JACOB

In Spanje kan (wettelijke) een motie van wantrouwen nooit tot een verkiezing leiden. De enige die een verkiezing kan uitroepen is de eerste minister (bron: de Spaanse grondwet)
Bijkomend, Pedro Sanchez heeft een meerderheid in het parlement iets wat Rajoy niet had!!!!!

Juan74

Niet meer heh.
Jouw vriendjes hebben hem laten vallen als een baksteen omdat ze hun zin niet kregen.

JACOB

Juan74 U reactie geeft aan dat u dus niets maar echt niets begrijpt van wat er dus nu echt in Madrid gaande is. De Catalanen weigeren de begroting van Sanchez te steunen waardoor deze de nodige meerderheid niet kan halen om deze door de kamer (cortez) te krijgen. Daarop heeft Sanchez er zelf mee gedreigd dat hij verkiezingen ging uitroepen met de opmerking (om de Catalanen en andere schrik aan te jagen) dat dan een grootte kans is dat na deze verkiezing er een rechts ultra-conservatieve regering (C’s, PP en VOX) aan de macht zou komen. U blijkt dus niet… Lees verder »

Juan74

Je bent weer eens niet te volgen.
En jij hoeft niet bang te zijn dat ik alles niet snap, of niet begrijp, wat er gaande is hoor, daar heb ik jou Google vertaler commentaar echt niet voor nodig,
Jouw vriendjes hebben Sanchez laten vallen bij de begrotingen en zo is het en niet anders. Waarom en hoe, tja, dat is voor iedereen wel duidelijk.
Dat hoef je echt niet uit te leggen, al doe je dat eigenlijk ook niet.

Miel

” Rechts tégen links ” staat er in de titel en ik hoop dat het nog lang zo blijft. Hier in Spanje staat ‘rechts’ namelijk voor (extreem) nationalisme en ‘links’ vooral voor de socialistische arbeiderspartij. Bij nieuwe verkiezingen zou wel eens kunnen blijken dat de enige mogelijke coalitie een samenwerking tussen die twee is wat dan zou leiden tot een nationaal socialistische regering !!! Ik wil niemand bang maken maar met de recente geschiedenis van dit land in het achterhoofd en beseffende dat ik een migrant ben vind ik die gedachte niet erg geruststellend.

Manolo

“Het enige wat nog ontbreekt is wellicht genocidal, terrorist, moordenaar, pedofiel en imbeciel.” – Wat is dit voor idioots dat de schrijver dit zelf toevoegt? Ga jij hier je eigen mening geven? Hou je bij de feiten en zit er niks bij te verzinnen! Dit is ongehoord.

Miguel

Er bestaat geen rechts in Spanje, alleen extreem links en centrum rechts.
Als je van je land houd en een Spaanse vlag toont ben je rechts of extreem rechts?
Als je pro ETA moordenaars en Catalaans Nazi separatist bent noem je de rest rechts en Franco?
Extreem links is gefinancierd door Maduro en Iran en steunen hem in zijn moordende beleid

anton74

Er bestaat (extreem) links en (tegenwoordig ook extreem) rechts in Spanje. Vox is extreem rechts, en het is ontstaan doordat iedereen die “rechts” is de PP niet rechts genoeg vond. Dus zeker weten dat extreem rechts tegenwoordig bestaat, alleen die groep noemt zich niet graag zo (maar maakt met alle plezier gebruik van de term ‘extreem’ om anderen te benoemen). En de partijen die vroeger centrum-rechts waren maken een ruk naar extreem rechts, net als de partijen die centrum-links waren de ruk naar extreem-links maakten toen Podemos ten tonele verscheen. Het is allemaal een kwestie van zieltjes winnen, ze zien… Lees verder »

Jan, Ondara

De Partij van de Arbeid maakt in het Europees Parlement deel uit van de Socialistische fractie! Alléén de conservatieven hebben een grotere fractie! De kandidaat voorzitter voor de Europese Commissie is Frans Timmermans, lid van de Partij van de Arbeid! Straks bij de Europese Parlement Verkiezingen mag ik in Spanje stemmen, dat wordt dus Partido Socialista Obrero Español. En ik mag ook in Nederland stemmen voor de Europese Parlements Verkiezingen, dat wordt een stem op de Partij van de Arbeid! Voorts wil ik er op wijzen dat de Partido Socialista Obrero Español Spanje bestuurt met een minderheids kabinet! We zullen… Lees verder »

andredesmet1@telenet.be

Ik ga progressief en open minded door het leven en als sociaal voelende
mens stem ik ook in Spanje voor de Psoe.

Juan74

Alleen jammer dat je als buitenlander niet mag stemmen voor het parlement Andre…..

Piet Paëlla

Onzin Miguel, er is in Spanje links en rechts.
Pro-ETA moordenaars is maar een klein en onbeduidend % van de Spaanse bevolking en jouw opmerking Catalaanse Nazi’s lijkt mij werkelijk absurd en beledigend.
Lees eerst eens wat nazi’s werkelijk zijn en gedaan hebben om hun doelen te bereiken.
Tenslotte is er in Spanje een democratie, dus iedereen mag met welke vlag dan ook de straat op en ik geloof dat Spanje weer een rechts georiënteerde regering krijgt en heus niet alleen vanwege de kwestie Catalonië.

andredesmet1@telenet.be

Dan zullen ze wel vox moeten mee in bed nemen.de rechtse partijen.

Fred

A.U.B. geen rechts meer aan de macht voorlopig, na jaren het slechte voorbeeld gegeven te hebben is het nu gewoon de beurt aan links om te kijken of deze het beter gaan doen. Onze stem is voor Podemos.

Piet Paëlla

Doe dat maar, hij plukt je helemaal kaal en ook dat zal niet voldoende zijn om een staatshuishouden te kunnen voeren.
Nou ja, Brussel springt deze utopie wel bij, net als in Griekenland huh ?….

Juan74

Fred, ken AUB de geschiedenis iets beter.
De PP kwam aan de macht omdat de PSOE Spanje op de rand van een bankroet had gebracht. Daarna volgde jaren van bezuinigingen en net op het moment dat het weer de goede kant op ging, drukte Sanchez op een knopje en ging Rajoy kopje onder.
Veel goede dingen die nu op het conto van Sanchez worden geschreven, zijn zaken die onder Rajoy al lang in werking waren gezet.

Fred

Juan74 mijn respect voor jou was al laag maar is nu helemaal weg nu je een halve dictator als Rajoy verdedigd. Die man heeft alleen maar armoede gebracht in combinatie met heel veel ellende. Dat doe je je eigen volk niet aan maar helaas is gevoel voor de medemens geheel niet vindbaar bij de PP. En nu met die nieuwe president wordt de PP als maar erger. Als dat eenmaal aan de macht komt is Spanje binnen 2 jaar finaal naar de knoppen.

Juan

Ach Fred, met of zonder jouw respect, daar lig ik echt niet wakker van. Je leest niet goed en kent dus de feiten niet, geen idee of je in Spanje woont en zo ja, hoe lang al, maar als je gewoon al die jaren alles goed zou hebben gevolgd, dan weet je dat de bezuinigingen die Rajoy door moest voeren, mede door eisen van de EU zijn gekomen. Spanje liep enorm uit de pas met haar begrotingstekort, veroorzaakt door het uitdelen van geld, door de PSOE, dat er helemaal niet was. Spanje en ook het hele Spaanse banksysteem dreigde om… Lees verder »

Martin

Inderdaad Juan74. Spanje is volgens mij de goede weg ingeslagen. Voor élke regering is het een wikken en wegen om de juiste weg in te slaan, juiste beslissingen te nemen. En in élk land heeft men vroeg of laat te maken met corruptie/fraude of noem maar op…..in élke geleding vd regering en regio’s.
Velen hier op dit forum moeten eens afleren om het niet zo zwart/wit te zien of alles zo negatief voor te stellen (we kennen allemaal de namen hier).
Spanje is goed om er te leven.

Juan74

Mooie bijdrage van je Martin!
Het is inderdaad niet zwart-wit en het is gewoon niet makkelijk om een land te regeren, je hebt altijd te maken met de erfenissen van je voorgangers zowel de goede als de slechte.
Laten we vooral positief blijven!
Spanje is een geweldig land om te wonen en ik doe dat nog elke dag met veel plezier.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.