Rechts tegen links in Madrid tijdens “basta ya” protest

Oeps ... foto ontbreekt!

Rechts tegen links in Madrid tijdens “basta ya” protest

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Deze zondag zijn duizenden mensen vanuit heel Spanje naar de Plaza de Colon in Madrid gekomen om met de Spaanse vlag in de hand tegen de huidige premier van Spanje en socialist Pedro Sánchez te zeggen “basta ya”. Onder het mom “Por una España unida, elecciones ya” ofwel “voor een verenigd Spanje, verkiezingen” hebben de rechtse partijen Partido Popular, Ciudadanos en VOX de Spanjaarden opgeroepen naar Madrid te komen.

In de politiek is er altijd een probleem tussen politieke partijen en al helemaal in Spanje waar collega politici elkaar voor van alles en nog wat uitmaken. Sinds dat Pedro Sánchez met dank aan o.a. de steun van de Catalaanse vertegenwoordiging van PDeCAT en ERC en ook Podemos in het Spaanse parlement op legale wijze via een motie van wantrouwen het roer van Mariano Rajoy heeft overgenomen, zijn de aanvallen van rechts op links toegenomen en steeds harder geworden.

Sinds dat Pablo Casado de partijleider is van de PP is de toon zo fel en hard geworden dat zelfs leden van de PP daarvoor terugschrikken. Zo heeft Casado Pedro Sánchez al uitgemaakt voor verrader, misdadiger, onverantwoordelijk, onbekwaam, ontrouw, egoïstisch, een dwangmatige leugenaar, onwettig, catastrofaal, middelmatig en een bezetter genoemd. Het enige wat nog ontbreekt is wellicht genocidal, terrorist, moordenaar, pedofiel en imbeciel.

Ook de Ciudadanos leider Albert Rivera is niet echt aardig tegenover Pedro Sánchez, nota bene degene waarmee hij ooit een overeenkomst had afgesloten. Ciudadanos heeft echter de kant van de PP en nu ook van de extreemrechtse partij VOX gekozen en heeft ook de aanval op de PSOE geopend.

Nadat afgelopen week bekend werd dat de PSOE samen met de Catalaanse regioregering had afgesproken dat er een onderhandelaar of rapporteur zou komen in Catalonië (gaat overigens niet meer door) begonnen de rechtse partijen te roepen dat de socialisten Spanje kapot willen maken en dat Pedro Sánchez een verrader is. Daarop werd besloten een bijeenkomst te organiseren in Madrid waarbij alle Spanjaarden die voor een verenigd Spanje zijn op zijn geroepen, zonder politieke kleur of ideologie, althans zo wordt deze bijeenkomst verkocht door de PP, C’s en VOX.

Hoe dan ook, vanuit heel Spanje zijn er duizenden mensen met gratis bussen van de PP naar Madrid gereisd om met de Spaanse vlag in de hand verkiezingen en het vertrek van Pedro Sánchez te eisen. Er waren geen partij logo’s te zien maar alleen Spaanse vlaggen, EU-vlaggen (uitgereikt door Ciudadanos) en groene posters met daarop de tekst Golpista prision (uitgereikt door VOX).

Tijdens een manifest dat door drie journalisten werd voorgelezen werden onwaarheden verteld, aldus dus artikel in de krant El Pais die het een en ander stuk voor stuk uitlegt. Daarnaast was er nog een fotomoment waarbij de leiders van PP, C’s en VOX met elkaar op de foto gingen, iets dat tot nu toe nog niet gebeurd was en iets wat Albert Rivera schijnbaar ook altijd wilde vermijden.

Cijfers

Zoals altijd weet niemand eigenlijk hoeveel mensen er bij de manifestatie aanwezig waren. De Policia Nacional spreekt over 120.000 deelnemers terwijl de Spaanse regering spreekt van nog geen 45.000 manifestanten. Het hoogste aantal deelnemers wordt geschat door de PP, C’s en VOX partijen die spreken over meer dan 200.000 deelnemers.

Kritiek Sánchez

Na de bijeenkomst in Madrid had Pedro Sánchez ook kritiek op wat hij gehoord heeft tijdens het voorlezen van een manifest tijdens manifestatie. Zo zegt Sánchez dat hij juist bezig is om alle Spanjaarden samen te krijgen en de eenheid van Spanje te waarborgen. Sánchez repecteert de mening van alle aanwezigen in Madrid maar herhaalt dat de confrontatie tussen Spanjaarden die de rechtse partijen zoekt niet de juiste manier is en meent dat de hele bijeenkomst meer een verkiezingsstunt is dan de mening van alle Spanjaarden.

Verkiezingen

De kans is groot dat er verkiezingen aan zitten te komen omdat Sánchez na het stopzetten van het dialoog met de Catalaanse separatistische regioregering geen steun meer zal hebben voor zijn staatsbegroting.

De vraag is alleen, komen die verkiezingen er en wanneer waarbij al meerdere keren gesproken is van een “super domingo” waarbij er op 26 mei niet alleen Europese Parlementsverkiezingen plaatsvinden maar ook gemeenteraadsverkiezingen en in bijna alle autonome regio’s ook autonome parlementsverkiezingen. Daar kan dus eventueel een nationale verkiezing bijkomen als dat voor 2 april door Sánchez beslist wordt.

Ga naar de inhoud