De populairste kleine steden en dorpen in Spanje

De populairste kleine steden en dorpen in Spanje
Beeld: Olivera / Freepik

De populairste kleine steden en dorpen in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Langzaamaan lijken de vooruitzichten op een reis naar Spanje dit jaar weer hoopvol. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat men de drukte van de grote steden of bekende badplaatsen wil vermijden. Overal in het land zijn er tientallen dorpen die dankzij hun pittoreske pleintjes, traditionele architectuur en regionale keuken bijzonder authentieke bestemmingen zijn.

Om erachter te komen welke plaatsen het populairst zijn bij de Spanjaarden zelf, analyseerde Musement – het boekingsplatform voor reiservaringen wereldwijd – het Google-zoekvolume in Spanje voor de term “qué ver en [gemeente]” (Nederlands: “wat te zien in [gemeente]”)*. Met de resultaten heeft Musement een kaart gemaakt die het populairste dorp of stadje in elke Spaanse provincie laat zien.

Hoewel het nog te vroeg is om de koffers te pakken, zijn dit 50 mooie bestemmingen in Spanje voor wanneer de situatie het weer toelaat.

Van noord naar zuid en van oost naar west zit Spanje vol met charmante stadjes en dorpen die de ideale omgeving kunnen zijn om te genieten van het “nieuwe normaal”.

Voor reizigers die op zoek zijn naar kleine dorpen die veel te bieden hebben, zijn Guadalest (Alicante), Pedraza (Segovia), Miravet (Tarragona) en Medinaceli (Soria) ideale opties, aangezien ze nog geen 1000 inwoners hebben, maar wel veel bezienswaardigheden.

Onder de populaire kleine steden is het de moeite waard om Peñíscola te vermelden. Deze prachtige kustplaats in de provincie Castellón wordt gemiddeld 74.000 keer per maand gegoogeld, en naar de term “wat te zien in Peñíscola” wordt zo’n 3.600 keer per maand gezocht. 

Maar dit is niet de enige stad aan zee die harten verovert. Llanes, het mooie vissersdorp in Asturië, en Hondarribia (Guipúzcoa), met zijn kleurrijke balkons en typische huizen, zegevieren ook onder de Spanjaarden.

Bergliefhebbers zullen blij zijn om Jaca (Huesca), Cervera de Pisuerga (Palencia), Albarracín (Teruel), Cazorla (Jaén) en Lerma (Burgos) op de kaart te zien. Op deze plekken kunnen natuur en cultuur uitstekend gecombineerd worden.

Treed in de voetsporen van de ingenieuze Don Quijote de La Mancha in Consuegra (Toledo), ontdek de route van de ontdekkingsreizigers in Trujillo (Cáceres) of proef de beste wijnen in Cambados (Pontevedra), Haro (La Rioja) of Laguardia (Álava). Dit zijn slechts enkele van de mogelijke ervaringen in de meest populaire plaatsen in elke Spaanse provincie.

Om meer over deze populaire dorpen en steden te weten te komen kun je naar de website gaan van Musement waar een uitgebreid artikel te vinden is.

steden kaart
Beeld: Musement.nl

Methodologie

voor deze studie kwamen alle gemeenten met minder dan 20.000 inwoners in Spanje in aanmerking (bron: www.ine.es – officiële cijfers uit het gemeenteregister – gegevens van 2020). Om de meest gezochte woonplaats in elke provincie te bepalen, werd het Google-zoekvolume (gemiddelde van maandelijkse zoekopdrachten met de term “qué ver en (wat te zien in) [gemeente]”) in Spanje geanalyseerd. Bij een gelijkspel werd de woonplaats gekozen waarvan de naam alleen het hoogste zoekvolume had.

Over Musement

Musement is het digitale platform waarmee je reisactiviteiten kunt boeken in meer dan 1400 bestemmingen en 70 landen wereldwijd. De service is ontworpen om reizigers te helpen dingen te ontdekken en ervaringen te boeken – van museumbezoeken tot rondleidingen door de stad, eet- en wijnproeverijen, sportevenementen en wellnessactiviteiten – waar ze ook gaan. Het doel is om jouw reiservaring te verrijken. 

De dienst is beschikbaar in 9 talen via verschillende digitale touchpoints: de B2C-websites en apps onder de merken Musement en Triposo; het gespecialiseerde platform voor reisbureaus; terwijl er ook integraties zijn uitgevoerd met talloze online distributiepartners, zoals Booking.com, Google en hotels.com.

Ga naar de inhoud