Het Spaanse woord of zin van de dag (203)

123rf
Beeld: 123rf

Het Spaanse woord of zin van de dag (203)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Veel lezers spreken, schrijven en begrijpen het Spaans waarschijnlijk al maar er zullen ongetwijfeld ook veel lezers zijn die de Spaanse taal nog niet zo goed of helemaal niet onder de knie hebben. Daarom behandelen we in samenwerking met Supergoed Spaans Leren elke dag een Spaans woord, gezegde of zin en geven daarbij de juiste uitspraak. Doe je ook mee!

Deze ‘palabras españolas’ ofwel Spaanse woorden zijn gebaseerd op het castellano (uitspraak: kastejano – castiliaans), het zogenaamde algemeen beschaafd Spaans. Het komt erg vaak voor dat een Spaans woord diverse betekenissen heeft of in andere hoedanigheid gebruikt kan worden. 

Jouw taalbegeleidster is Cintha van Marrewijk en zij leert iedereen snel en makkelijk Spaans via www.supergoedspaansleren.nl

Woensdag 10 februari 2021

El miércoles 10 de febrero de 2021
uitspraak: el mjerkoles djez (slissende z) de febrero de dosmielbeentioeno

El miércoles de las palabrotas. De woensdag van de scheldwoorden, maar ook uitdrukkingen. Deze week herhaling. Je zag het gisteren al, het thema van deze week is voetbal. En dit is een gedeelte van de uitslag van een officiële studie.

  • Insultos en el fútbol – uitspraak: insoeltos in el foetbol – beledigingen in de voetbal.
  • Ik zeg altijd Spanjaarden kunnen erg goed schelden. Bij mijn Gratis Spaanse lessen (www.supergoedspaansleren.nl/gratis) gaat les 5 over scheldwoorden en uitdrukkingen. Het is niet zo dat ik iedereen wil leren schelden, maar het is mijn taak dat jij weet wat de Spanjaarden zeggen. Bij de Online Semi-Gevorderden gaat les 72 hier ook over.

Volgens een studie die is gedaan naar de meest gebruikte scheldwoorden in de voetbalwereld per regio. Het tweede gedeelte van deze studie ga je zien in de oefening van vrijdag.

De meest gebruikte scheldwoorden tijdens de voetbalwedstrijden:

  • Imbécil – uitspraak: imbecil met de klemtoon op de E – imbeciel / achterlijk
  • Cabrón voor een man – cabrona voor een vrouw – uitspraak: kabron met de klemtoon op de O / kabrona – klootzak of trut. Oef klinkt heftig in het Nederlands, maar in het Spaans heel normaal.
  • Gilipollas – uitspraak: gilipojas – eikel / lul
  • Idiota – uitspraak: idiota – idioot
  • Subnormal – uitspraak: soebnormaal – achterlijk
  • Hijoputa voor een man / hijaputa voor een vrouw – klootzak / letterlijk hoerenzoon

Pfff met een schaamrood op mijn wangen schrijf ik dit op. Maar ja, ik wil je echt niet leren schelden, alleen dat je weet wat de Spanjaarden zeggen. En luister maar eens goed, ze zijn zo goed in schelden zowel jong als oud. Morgen meer voetbaltermen.

scheldwoorden per regio
Ga naar de inhoud