Allergieën laaien hoog op in Spanje door droogte en vervuiling

Allergieën laaien hoog op in Spanje door droogte en vervuiling
Beeld: Canva

Allergieën laaien hoog op in Spanje door droogte en vervuiling

MADRID – Wie aan allergieën denkt, denkt meestal aan de lente en het bloeien van bloemen. Maar toch, de jeuk en de irritatie die zo aanwezig zijn tijdens die periode, zijn in Spanje ook steeds meer aanwezig tijdens de winter. Door de aanhoudende droogtes en de klimaatsverandering laaien de allergieën ook nu al hoog op.

Volgens het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid is een allergie een reeks veranderingen van het ademhalings- of zenuwstelsel onder invloed van een lichaams-oneigen substantie. 

Ook al is de lente het belangrijkste bestuivingseizoen, zijn er ook in de winter planten die dat proces doorstaan. “De meeste mensen kennen de planten uit de lente, maar in winter zijn er ook planten die stuifmeel verspreiden”, vertelt Dr. Ana Pérez Montero aan de website 20minutos . Pérez Montero is het hoofd van de dienst allergieën van het universitair ziekenhuis Quirón Salud in Madrid.

Een voorbeeld van zo een plant is de cipres. En die worden de laatste jaren erg vaak geplant in tuinen en parken. In februari zijn er dan ook vaak al hoge concentraties stuifmeel in de lucht. Die kunnen worden gevolgd via de website www.polenes.com , waar men kan zien hoe elke Spaanse regio er aan toe is op vlak van pollenconcentraties. 

Volgens een onderzoek uit 2021 begint het pollenseizoen ondertussen 20 dagen vroeger dan in 1990, duurt het 10 dagen langer en zijn er 21% meer pollen in de lucht. Dat betekent dus ook meer problemen voor mensen die allergisch zijn. De klimaatverandering speelt daar een rol in. 

Door de aanhoudende droogte en de toenemende vervuiling stoten planten een agressievere vorm van pollen af, met uiteraard meer problemen ten gevolge. Wanneer het regent verdwijnt het pollen bovendien via de grond. 

Een handig neveneffect van de corona-pandemie is dat mondkapjes ook helpen tegen allergieën. Wie vaak last heeft van pollen kan dus maar best nog een tijdje zijn ‘mascarilla’ in de buurt houden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.