Search
menu
Search

Politie ontruimt door burgergroep bestuurd sociaal centrum in Zaragoza

Politie ontruimt door burgergroep bestuurd sociaal centrum in Zaragoza
Beeld: @CSCLuisBunuel / twitter

Politie ontruimt door burgergroep bestuurd sociaal centrum in Zaragoza

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Het was een bijzonder zicht. In het centrum van stad Zaragoza hadden krakers al een tijdje een historisch pand bezet. Het ging om het sociaal centrum Luis Buñuel, waar buurtbewoners al een tijdje zelfstandig allerlei activiteiten organiseerden. De ontzetting gebeurde nog voor het ochtendgloren en blijft niet onbesproken.

Het Centrum Luis Buñuel is een oud schoolgebouw en ligt midden in de stad aan de Plaza Domingo. Volgens de groep achter het centrum gaat het om een “project van zelfbestuur en overname door de burgers van een ongebruikte publieke ruimte”. Men beweerde er “gemeenschap te weven terwijl men een ruimte voorziet ter beschikking van de buurtbewoners en van emanciperende sociale bewegingen”. Zij besturen het centrum al zeven jaar lang en organiseerden er vele activiteiten.

Afgelopen maandag beval de rechter de ontruiming van het centrum Luis Buñuel. Om 5 uur ’s ochtends begon de Nationale Politie aan de ontruiming (desalojo). Binnen waren op dat moment slechts 5 personen aanwezig. Het stadsbestuur wil het gebouw nu omtoveren tot een bejaardentehuis.

De ontruimde mensen hekelen het grote politievertoon. Ze beweren ook dat de politie deuren en ramen gebroken heeft, terwijl ze zich echter vredevol opstelden binnenin. Uit verschillende hoeken kwam al steun aan de ontruimde sociale groep. Men beklaagt dat de stad terug een stuk “triester, minder divers en minder sociaal is geworden.” Of er nog een staartje aan het verhaal komt, valt nog af te wachten.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?