Search
menu
Search

Onafhankelijke vrachtwagenchauffeurs sluiten zich aan bij landbouwprotesten in Spanje

Onafhankelijke vrachtwagenchauffeurs sluiten zich aan bij landbouwprotesten in Spanje
Beeld: Europa Press

Onafhankelijke vrachtwagenchauffeurs sluiten zich aan bij landbouwprotesten in Spanje

De afgelopen dagen zijn Spaanse boeren de straat op gegaan om te protesteren tegen de lage prijzen die ze voor hun producten krijgen. Ze blokkeren snelwegen en distributiecentra om aandacht te vragen voor hun situatie. De onafhankelijke transportsector met duizenden vrachtwagenchauffeurs sluit zich nu bij deze protesten aan met een onbepaalde staking.

De onafhankelijke transportsector, vertegenwoordigd door Plataforma Nacional por la Defensa del Transporte, beschuldigt de regering ervan hen in het conflict te drijven door niet met hen te willen praten. Volgens hen neemt de overheid geen zinvolle maatregelen en praten ze alleen met het Comité Nacional del Transporte de Mercancías por Carretera (CNTC) die 32.000 bedrijven en 60.000 chauffeurs vertegenwoordigen, waar het platform niet bij aangesloten is.

De staking wordt niet gesteund door de officiële vertegenwoordigers van de sector. Deze organisaties, die de sector vertegenwoordigen in gesprekken met de regering, zien geen reden om actie te voeren. Volgens hen is de situatie niet meer zo kritiek als in 2022 en 2023 toen de brandstofprijzen enorm stegen. In maart 2022 wist het niet-officiële platform voor onafhankelijke chauffeurs 20 dagen het land plat te leggen.

De onafhankelijke transportsector is zeer kritisch op de passiviteit van de officiële vertegenwoordigers. Volgens hen komen deze grote organisaties nooit op voor de belangen van de kleine ondernemers. De voorzitter van de actievoerders bekritiseert ook specifiek vicepremier Yolanda Diaz, die volgens hem geen ervaring heeft met de realiteit op het platteland.

De leider van Plataforma Nacional por la Defensa del Transporte benadrukt dat ze allemaal samen moeten optrekken in het protest. Hij roept op om de beslissingen die genomen worden te respecteren, ook al zijn ze het niet allemaal met elkaar eens. Verdeeldheid zal hun zaak alleen maar schaden. Hij spoort ook kleine ondernemers uit andere sectoren aan om zich bij de acties aan te sluiten.

De leider van de onafhankelijke chauffeurs roept de gewone burgers op om begrip en steun te tonen voor hun acties. Hij benadrukt dat ze niet uit zijn op een conflict, maar zich gedwongen voelen om deze stap te nemen, omdat de regering hen chanteert en niet serieus neemt. Hij hoopt op massale steunbetuigingen van de bevolking.

Ga naar de inhoud