Heeft Spanje last van een ‘invierano’ ofwel de eeuwige lente

Heeft Spanje last van een ‘invierano’ ofwel de eeuwige lente
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Terwijl men half oktober spreekt van een ‘veroño’ als de temperaturen meer zomers zijn dan herfstachtig (verano/otoño) heeft men nu een nieuwe term uitgevonden voor de zachte winter of eeuwige lente die men nu ‘invierano’ noemt (invierno/verano). Februari is in Spanje de geschiedenisboeken ingegaan als de droogste maand van deze eeuw en op diverse plaatsen in het land zijn in januari en februari records wat betreft temperaturen gehaald.

Maar is het waar dat veel mensen het gevoel hebben dat er dit jaar geen winter is geweest in Spanje en dat men in een constant voorjaar/lente leeft? Is de winter voorgoed verdwenen? Kan men met recht zeggen dat er nu naast een ‘veroño’ (verano/otoño) ofwel zomer/herfst nu ook een ‘invierano’ (invierno/verano) ofwel winter/zomer is ontstaan?

Volgens het artikel in de krant El Periódico is 2019 met niet gebruikelijke weersomstandigheden voor de tijd van het jaar begonnen onder invloed van een anticycloon die ook andere landen in Noord Europa heeft beïnvloed in het weer.

Over het hele land gezien heeft men de eerste twee maanden van dit jaar het gemiddelde van 55 mm regen weten te handhaven maar die regen viel hoofdzakelijk in het noordwesten en noorden van het land langs de Atlantische Oceaan en vele malen minder langs de Middellandse Zee. Daarnaast werd bijna alle regenval gemeten in de maand januari.

Wat betreft de hoge temperaturen zijn er 15 plaatsen in het land waar records zijn verbroken waaronder Soria (21,8 graden), Huesca (22,3), Pamplona (22,6). Logroño (23,1), Pontevedra (23,5), A Coruña (24,3), Santander (24,6), Ourense (25,5), Zaragoza (25,5), Bilbao (26,9) en Tortosa (27,2).

Velen vragen zich af of men nu moet gaan wennen aan dit weer en deze temperaturen in januari en februari. Heeft het te maken met de klimaatsverandering? Het is volgens de weerexperts nu nog te vroeg om deze conclusies te trekken maar men is het met elkaar eens dat het uitzonderlijke twee eerste maanden van het jaar waren in Spanje en de rest van Europa.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

We hebben ook een kleine ijstijd gehad van 1300 tot 1800. Kwam er toen te weinig C02 in de atmosfeer? Wie weet. Dat we schoner milieu moeten hebben daar is iedereen het volgens mij over eens. Maar klimaat verandering door de mens. Weet niet of dat waar is. Omdat het geen 100% is. En omdat de aarde miljarden jaren bestaat. Je kunt niet door 150 jaar onderzoek doen op een aarde die al miljarden jaren bestaat. Iets met zekerheid zeggen. Er zijn veel meer faktoren oa de zon,vulkanen etc. Er is veel meer waar wij mensen geen invloed hebben. De… Lees verder »

De aarde kan wel tegen een stootje. De mensheid een stuk minder.

Het klimaat al vele miljoenen jaren ja, dat klopt. Maar nog nooit zo snel. En net zo als dat we met grote waarschijnlijkheid kunnen aantonen waarom het klimaat duizenden en miljoen jaren geleden veranderde kunnen we dat nu nog veel beter aantonen…. de mens. Althans, zijn activiteiten en de gevolgen daarvan. Daarnaast, gingen de klimaats veranderingen uit de oudheid heel langzaam, gespreid over duizenden jaren (behalve bij een meteoriet inslag of een super uitbarting van een vulkaan) voltrekt de huidige verandering in een onwaarschijnlijk snel tempo. Dát kan alleen maar het gevolg zijn van de enorme impact van negatieve handelingen… Lees verder »

Wat een ontzettend dom woord klimaatsverandering , het klimaat verandert al eeuwen. Het is niet van deze tijd en de verhoging van belastingen heeft zeker geen effect of invloed op het klimaat.

Vooral met het laatste volledig mee eens.Dat is gewoon een graaier smoes zoals er vele zijn

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.