skip to Main Content
Heeft Spanje last van een ‘invierano’ ofwel de eeuwige lente
123rf

Heeft Spanje last van een ‘invierano’ ofwel de eeuwige lente

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Terwijl men half oktober spreekt van een ‘veroño’ als de temperaturen meer zomers zijn dan herfstachtig (verano/otoño) heeft men nu een nieuwe term uitgevonden voor de zachte winter of eeuwige lente die men nu ‘invierano’ noemt (invierno/verano). Februari is in Spanje de geschiedenisboeken ingegaan als de droogste maand van deze eeuw en op diverse plaatsen in het land zijn in januari en februari records wat betreft temperaturen gehaald.

Maar is het waar dat veel mensen het gevoel hebben dat er dit jaar geen winter is geweest in Spanje en dat men in een constant voorjaar/lente leeft? Is de winter voorgoed verdwenen? Kan men met recht zeggen dat er nu naast een ‘veroño’ (verano/otoño) ofwel zomer/herfst nu ook een ‘invierano’ (invierno/verano) ofwel winter/zomer is ontstaan?

Volgens het artikel in de krant El Periódico is 2019 met niet gebruikelijke weersomstandigheden voor de tijd van het jaar begonnen onder invloed van een anticycloon die ook andere landen in Noord Europa heeft beïnvloed in het weer.

Over het hele land gezien heeft men de eerste twee maanden van dit jaar het gemiddelde van 55 mm regen weten te handhaven maar die regen viel hoofdzakelijk in het noordwesten en noorden van het land langs de Atlantische Oceaan en vele malen minder langs de Middellandse Zee. Daarnaast werd bijna alle regenval gemeten in de maand januari.

Wat betreft de hoge temperaturen zijn er 15 plaatsen in het land waar records zijn verbroken waaronder Soria (21,8 graden), Huesca (22,3), Pamplona (22,6). Logroño (23,1), Pontevedra (23,5), A Coruña (24,3), Santander (24,6), Ourense (25,5), Zaragoza (25,5), Bilbao (26,9) en Tortosa (27,2).

Velen vragen zich af of men nu moet gaan wennen aan dit weer en deze temperaturen in januari en februari. Heeft het te maken met de klimaatsverandering? Het is volgens de weerexperts nu nog te vroeg om deze conclusies te trekken maar men is het met elkaar eens dat het uitzonderlijke twee eerste maanden van het jaar waren in Spanje en de rest van Europa.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. We hebben ook een kleine ijstijd gehad van 1300 tot 1800. Kwam er toen te weinig C02 in de atmosfeer? Wie weet. Dat we schoner milieu moeten hebben daar is iedereen het volgens mij over eens. Maar klimaat verandering door de mens. Weet niet of dat waar is. Omdat het geen 100% is. En omdat de aarde miljarden jaren bestaat. Je kunt niet door 150 jaar onderzoek doen op een aarde die al miljarden jaren bestaat. Iets met zekerheid zeggen. Er zijn veel meer faktoren oa de zon,vulkanen etc. Er is veel meer waar wij mensen geen invloed hebben. De mens past zich aan dat doet de natuur ook. Mensen moeten eens ophouden met controle over alles te hebben.

 2. Het klimaat al vele miljoenen jaren ja, dat klopt. Maar nog nooit zo snel. En net zo als dat we met grote waarschijnlijkheid kunnen aantonen waarom het klimaat duizenden en miljoen jaren geleden veranderde kunnen we dat nu nog veel beter aantonen…. de mens. Althans, zijn activiteiten en de gevolgen daarvan.

  Daarnaast, gingen de klimaats veranderingen uit de oudheid heel langzaam, gespreid over duizenden jaren (behalve bij een meteoriet inslag of een super uitbarting van een vulkaan) voltrekt de huidige verandering in een onwaarschijnlijk snel tempo. Dát kan alleen maar het gevolg zijn van de enorme impact van negatieve handelingen van de mens op het milieu.
  Want dat ons handelen negatief is voor het milieu en alles wat leeft is wel duidelijk.
  Het zijn de mensen die de zeeen leegvissen en volstorten met plastic.
  Het zijn mensen die enorme hoeveelheden broeikas gassen uitstoten en de lucht vervuilen met schadelijke gassen die normaal niet eens in de natuur vrij komen.

  Wie heden ten dage nog ontkend dat de klimaat verandering door de mensheid wordt aangezwengeld, die zelfs nog beweren dat er helemaal niets aan het veranderen is, dat zijn dezelfde soort mensen die geloven dat de aarde plat is en de mensheid in wezen goedaardig… Leuk maar onzinnig natuurlijk…

 3. Wat een ontzettend dom woord klimaatsverandering , het klimaat verandert al eeuwen. Het is niet van deze tijd en de verhoging van belastingen heeft zeker geen effect of invloed op het klimaat.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken