Heeft Spanje last van een ‘invierano’ ofwel de eeuwige lente

Heeft Spanje last van een ‘invierano’ ofwel de eeuwige lente
Beeld: 123rf

Heeft Spanje last van een ‘invierano’ ofwel de eeuwige lente

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl men half oktober spreekt van een ‘veroño’ als de temperaturen meer zomers zijn dan herfstachtig (verano/otoño) heeft men nu een nieuwe term uitgevonden voor de zachte winter of eeuwige lente die men nu ‘invierano’ noemt (invierno/verano). Februari is in Spanje de geschiedenisboeken ingegaan als de droogste maand van deze eeuw en op diverse plaatsen in het land zijn in januari en februari records wat betreft temperaturen gehaald.

Maar is het waar dat veel mensen het gevoel hebben dat er dit jaar geen winter is geweest in Spanje en dat men in een constant voorjaar/lente leeft? Is de winter voorgoed verdwenen? Kan men met recht zeggen dat er nu naast een ‘veroño’ (verano/otoño) ofwel zomer/herfst nu ook een ‘invierano’ (invierno/verano) ofwel winter/zomer is ontstaan?

Volgens het artikel in de krant El Periódico is 2019 met niet gebruikelijke weersomstandigheden voor de tijd van het jaar begonnen onder invloed van een anticycloon die ook andere landen in Noord Europa heeft beïnvloed in het weer.

Over het hele land gezien heeft men de eerste twee maanden van dit jaar het gemiddelde van 55 mm regen weten te handhaven maar die regen viel hoofdzakelijk in het noordwesten en noorden van het land langs de Atlantische Oceaan en vele malen minder langs de Middellandse Zee. Daarnaast werd bijna alle regenval gemeten in de maand januari.

Wat betreft de hoge temperaturen zijn er 15 plaatsen in het land waar records zijn verbroken waaronder Soria (21,8 graden), Huesca (22,3), Pamplona (22,6). Logroño (23,1), Pontevedra (23,5), A Coruña (24,3), Santander (24,6), Ourense (25,5), Zaragoza (25,5), Bilbao (26,9) en Tortosa (27,2).

Velen vragen zich af of men nu moet gaan wennen aan dit weer en deze temperaturen in januari en februari. Heeft het te maken met de klimaatsverandering? Het is volgens de weerexperts nu nog te vroeg om deze conclusies te trekken maar men is het met elkaar eens dat het uitzonderlijke twee eerste maanden van het jaar waren in Spanje en de rest van Europa.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.