Spanje scoort slecht wat betreft elektrische mobiliteit binnen EU

Spanje scoort slecht wat betreft elektrische mobiliteit binnen EU
Beeld: Freepik

Spanje scoort slecht wat betreft elektrische mobiliteit binnen EU

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje staat op de lijst van EU-15 landen op een laatste plaats wat betreft de elektronische mobiliteit en de ontwikkelingen op dat gebied. We hebben het dan over o.a. de elektrische auto’s en de oplaadpunten voor deze elektrische voertuigen. De lijst wordt aangevoerd door Noorwegen met Nederland op een tweede plaats.

Hoewel de verkoop van pure elektrische voertuigen en plug-in hybrides de afgelopen maanden is gegroeid liggen de verkopen nog ver onder het EU-15 gemiddelde en heel ver weg van de bovenste landen op de lijst zoals Noorwegen dat op de eerste plaats staat.

Ondanks de stimulans in alle autonome regio’s (op Cantabrië na) via het MOVES 2019 programma heeft dat niet het gewenste effect gehad en hebben de Spanjaarden niet genoeg elektrische of plug-in hybrides gekocht in 2019. Daarnaast hebben de autoriteiten er niet genoeg aan gedaan om oplaadpunten te installeren. 

Elektrische voertuigen

Volgens de globale ANFAC-elektromobiliteit barometer staat binnen de EU-15 landen Noorwegen bovenaan de lijst met 128,1 (op de 100) gevolgd door Nederland met 110,3, Tsjechië met 53,5, Groot Brittannië met 34, Portugal met 29,9 en Duitsland met 29,8. Onder het EU-15 gemiddelde van 27,9 staan Italië met 24,4, Hongarije met 23,9, Frankrijk met 23,5 en als laatste Spanje met 16,4 (op de 100).

Binnen Spanje staat de autonome regio Catalonië bovenaan met 23,4 (op de 100) gevolgd door Asturië met 20,9, Madrid met 19,8, Aragón met 18,1, de Canarische Eilanden met 17,4, Baskenland met 17,3 en de Balearen met 16,4.

Oplaadpunten

Wat betreft het aantal oplaadpunten is het in Spanje in 2019 niet veel beter geworden en ook op die lijst staat Spanje onderaan met 16,7 (op de 100) terwijl Noorwegen weer bovenaan staat met 150,8 gevolgd door Nederland met 121,3 en Tsjechië met 95,6.

Binnen Spanje staat de autonome regio Catalonië bovenaan met 26,4 (op de 100) gevolgd door Asturië met 26,3, Aragón met 23,5, Extremadura met 22,1, Baskenland met 21,5, Canarische Eilanden met 19,2, Castilië en León met 18,6 en Cantabrië met 16,8.

Bekijk het rapport (PDF) HIER in het Spaans.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.