Universiteit van Vigo geeft als eerste in Spanje gratis maandverband en tampons

Universiteit van Vigo geeft als eerste in Spanje gratis maandverband en tampons
Beeld: 123rf

Universiteit van Vigo geeft als eerste in Spanje gratis maandverband en tampons

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VIGO – De Universiteit van de Galicische stad Vigo is de eerste in Spanje die gratis maandverband en tampons aan de vrouwelijke studenten weggeeft. De Universidad de Vigo (UVigo) volgt daarmee de voetsporen van Schotland waar via een wetswijziging vrouwelijke hygiënische producten gratis zijn geworden. In Spanje geldt nog steeds een gereduceerd IVA-tarief (btw) van 10%.

Op maandag 8 maart ofwel de Internationale Vrouwendag maakte de Universiteit van de stad Vigo in de autonome regio Galicië bekend dat de vrouwelijke studenten gratis tampons en maandverband kunnen krijgen. 

De Galicische universiteit UVigo wil daarmee een duidelijk signaal afgeven dat dit net zoals in Schotland en Nieuw Zeeland de norm zou moeten worden in Spanje. 

Voorlopig houdt de Spaanse regering de IVA (btw) voor de tampons en het maandverband op 10%, het gereduceerde tarief wat hoger is dan het supergereduceerde tarief van 4% en lager als het normale btw-tarief van 21%.

Schotland heeft in november 2020 via een wetswijziging ervoor gezorgd dat vrouwen toegang hebben tot gratis maandverband en tampons. 

Later volgde Nieuw Zeeland ook het Schotse voorbeeld en als het aan de UVigo ligt moet Spanje dat dus ook doen. Frankrijk heeft ook reeds aangekondigd deze producten vanaf het volgende universiteitsjaar gratis te maken.

Er zijn berekeningen bekend dat gedurende een leven vrouwen gemiddeld 6.000 euro uitgeven aan producten voor intieme hygiëne zoals tampons en maandverband. 

Vanwege het gereduceerde IVA van 10% en niet het supergereduceerde IVA van 4% of geen IVA, heeft dat volgens een onderzoek geleid tot zogenaamde menstruatiearmoede.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.