Regionale PP-premier Madrid regio stuurt C’s-vicepremier naar huis en kondigt nieuwe regionale verkiezingen aan

Regionale PP-premier Madrid regio stuurt C’s-vicepremier naar huis en kondigt nieuwe regionale verkiezingen aan
Beeld: Europa Press

Regionale PP-premier Madrid regio stuurt C’s-vicepremier naar huis en kondigt nieuwe regionale verkiezingen aan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wat veel Spaanse journalisten al dachten maar wat door de betrokken politici steeds werd ontkend, het botert niet meer tussen de coalitiepartijen in de Madrid regio. We hebben het dan over de premier Isabel Díaz Ayuso van de Partido Popular (PP) en de vicepremier Ignacio Aguado van Ciudadanos (C’s) waarbij deze laatste door de premier uit zijn ambt is gezet terwijl Ayuso ook vervroegde regionale verkiezingen heeft aangekondigd.

De inwoners van de Madrid regio mogen op 4 mei naar de stembussen gaan omdat de coalitieregering in de autonome regio niet meer met elkaar door de deur kan. De ‘ruzie’ is ontstaan nadat de partijen Ciudadanos en PSOE samen in de Murcia regio een motie van wantrouwen tegen de regionale PP-regering starten.

Er werd al langer gedacht dat de coalitie tussen de PP en Ciudadanos waardoor samen met de steun van de extreemrechtse VOX partij de PP aan de macht kwam in de Madrid regio, niet meer lekker functioneerde. Nu blijkt dat dus ook zo te zijn en komen er vervroegde regionale verkiezingen in de Madrid regio.

Precies in deze regio hebben de PSOE en Más Madrid partijen ook een motie van wantrouwen tegen de regionale premier Ayuso aangevraagd. 

Dat gebeurde in de Madrid regio dus niet met de steun van Ciudadanos maar toch heeft de regionale PP-premier van de Madrid regio de vicepremier van de C’s partij en de overige Ciudadanos politic naar huis gestuurd.

Het is echter ook een politiek spel want als de regionale premier en de regionale PP-partij vervroegde regionale verkiezingen aankondigen, kan er geen motie van wantrouwen meer gestart worden door de PSOE en Más Madrid partijen. 

In dit geval heeft de regionale premier eerder verkiezingen aangekondigd en was ze eerder dan de aanvraag van de motie van wantrouwen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.