De succesformule van het landelijk leven nabij Madrid

De succesformule van het landelijk leven nabij Madrid
Beeld: Buitrago de Lozoya / Canva

De succesformule van het landelijk leven nabij Madrid

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In de hoofdstad van Spanje Madrid wonen is niet voor iedereen weggelegd. Maar wie er toch werkt en niet van de drukte houdt, vindt soms meer zijn zin aan de rand van de stad. Zo is de bevolking van de landelijke regio Lozoya-Somosierra tijdens de laatste 15 jaar met maar liefst 31% gestegen.

Na tien jaar door verschillende landen te reizen, liet Carlos Reina zijn werk als ruimte ingenieur en software producent achter om zich in Spanje aan de wijnbouw te wagen. Hij vond zijn geluk niet aan de oevers van de Duero of de Ebro, maar in El Molar, een dorp ten Noorden van Madrid met een luttele 9.291 inwoners. In twee jaar tijd restaureerde hij zijn landgoed en slaagde hij er in een wijn met zijn naam op de markt te brengen.

De ontvolking die elders zo problematisch is, is hier in de regio Lozoya-Somosierra (het noorden van de autonome regio Madrid) niet aan de orde. In de afgelopen 15 jaar is de bevolking van de 43 gemeenten er met 30,8% toegenomen. De redenen liggen voor de hand. Het is slechts een uurtje rijden naar Madrid, er lopen belangrijke snelwegen zoals de A1 langs en de basisvoorzieningen zijn er naar behoren. Veel jongeren vinden er dan ook hun heil in een landelijk leven nabij de hoofdstad.

De aankomst van zo veel nieuw bloed was voor de autoriteiten ook een impuls om de dorpen nieuw leven in te blazen. Meer ingeschreven inwoners betekent ook meer inkomsten van de staat, wat gretig gebruikt wordt dat om de diensten en het leven er te verbeteren. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in woningen, sportcomplexen, voetbalvelden en gezondheidsposten. Lozoya-Somosierra vormt zo een uitzondering in het nationale verhaal van ontvolking. Een sprankel hoop, ook al is het onbetwistbaar dat het vooral de nabijheid van de stad Madrid is die hiervoor verantwoordelijk is.

Ga naar de inhoud