16-jarig meisje overlijdt na het drinken van koffie met melkresten in Castilla-La Mancha

16-jarig meisje overlijdt na het drinken van koffie met melkresten in Castilla-La Mancha
Beeld: Canva

16-jarig meisje overlijdt na het drinken van koffie met melkresten in Castilla-La Mancha

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CIUDAD REAL – Op zondag overleed de 16-jarige Irene uit Manzanares (Ciudad Real) nadat ze in een bar koffie had gedronken met een groep vrienden en een allergische reactie kreeg. Irene was allergisch voor melkeiwitten en het lijkt erop dat de koffie besmet was, waardoor ze snel de eerste symptomen van een anafylactische reactie kreeg. Er zijn echter veel twijfels over de doodsoorzaak. 

Irene was lactose-intolerant en tijdens het drinken van koffie met vrienden dronk ze ‘besmette’ koffie. Hoewel 112 snel ingreep en het 16-jarige meisje naar de IC van het La Mancha Centro Hospital in Alcázar de San Juan werd gebracht voor relevante tests, kreeg de minderjarige een hartstilstand en konden de medische professionals niets meer doen om haar leven te redden.

Er zijn echter twijfels in dit geval. Voedselintolerantie veroorzaakt geen anafylaxie (verstikking) of enige andere levensbedreigende symptomen. Aan de andere kant kunnen allergieën wel levensbedreigend zijn. Lactose is een suiker. In sommige gevallen kan het spijsverteringsproblemen veroorzaken omdat de patiënt geen lactase heeft. Het kan echter nooit op enig moment de dood veroorzaken, bevestigen experts aan deze website.

De omstandigheden rondom het overlijden van Irene zijn nog niet helemaal duidelijk, waardoor het lastig is om te bepalen wat er precies is gebeurd en welke symptomen zij heeft ervaren. In het algemeen is lactose-intolerantie niet dodelijk, maar kan het leiden tot een opgeblazen gevoel, diarree en ongemak. Een allergie voor melkeiwitten kan echter wel levensbedreigend zijn en symptomen veroorzaken zoals urticaria, huiduitslag, ademhalingsmoeilijkheden, een daling van de bloeddruk en acute circulatiestoornissen die uiteindelijk tot de dood kunnen leiden. Meer informatie is nodig om de precieze oorzaak van Irene’s overlijden vast te stellen, en er moet gewacht worden op de autopsie om meer duidelijkheid te krijgen. Het is belangrijk om te benadrukken dat lactose-intolerantie niet hetzelfde is als een allergie voor melkeiwitten.

Intolerantie betekent dat de darmen niet in staat zijn om een voedingsstof op te nemen vanwege een gebrek aan iets. In het geval van lactose-intolerantie ontbreekt het aan lactase, een enzym dat lactose afbreekt en het mogelijk maakt om door de darmen te worden opgenomen. Als lactose niet wordt opgenomen, moeten bacteriën het verteren, wat leidt tot een ophoping van suiker en een opgeblazen gevoel, diarree en andere darmklachten kan veroorzaken. Van intolerantie ga je niet dood, het veroorzaakt alleen maar gastro-intestinale symptomen en niets meer. Wat wel dodelijk kan zijn, is een allergische reactie op een eiwit.

Ga naar de inhoud