Personen met coeliakie betalen jaarlijks 539 euro meer voor boodschappen in Spanje

Personen met coeliakie betalen jaarlijks 539 euro meer voor boodschappen in Spanje
Beeld: Canva

Personen met coeliakie betalen jaarlijks 539 euro meer voor boodschappen in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Personen met coeliakie in Spanje moeten vanwege glutenvrije voedselprijzen 538,98 euro per jaar meer betalen voor hun boodschappen dan andere consumenten. Dat is maar liefst 169,42 euro meer dan in 2022 volgens het onderzoek van de Federatie van coeliakie-verenigingen van Spanje (FACE), een stijging van 12,4% in een jaar. Volgens FACE zijn er ongeveer 500.000 mensen met coeliakie in Spanje.

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam geen gluten kan verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge. Wanneer iemand met coeliakie gluten eet, beschadigt dit de dunne darm en kan dit leiden tot spijsverteringsproblemen, gewichtsverlies, vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen. Er is momenteel geen genezing voor coeliakie en de enige behandeling is om een strikt glutenvrij dieet te volgen.

Het FACE-rapport 2023 bevestigt opnieuw dat de kosten van glutenvrije producten hoger zijn dan conventionele producten en het grootste verschil zit in muffins, broodmeel en brood. In 2023 komt dat neer op 538,98 euro wat 169,42 euro meer is dan in 2022.

Volgens het onderzoek heeft een gezin met één lid met coeliakie per week 11,23 euro (20,79 zonder coeliakie – 32,02 met coeliakie) extra kosten voor glutenvrije producten (sin gluten). Dat is 44,92 euro (83,15 zonder – 128,07 met) extra per maand en dus op jaarbasis 538,98 euro (997,85 zonder – 1.536,83 met) als men dit vergelijkt met een gezin zonder coeliakie.

Om dit onderzoek uit te voeren, zijn specifieke glutenvrije producten als referentie genomen (zoals brood, pasta, bakmeel, paneermeel, enz.), omdat deze verantwoordelijk zijn voor het economische verschil tussen een dieet met en zonder gluten. Er zijn voedingsmiddelen gebruikt die voorkomen op de digitale lijst van glutenvrije producten in 2023.

Glutenvrije voedingsmiddelen hebben een significant hogere economische waarde, vooral bij stokbrood, geroosterd brood en kerstproducten. Deze verschillen leiden tot aanzienlijk hogere uitgaven voor voeding in een gemiddeld gezin waarin één persoon een glutenvrij dieet moet volgen. Dit bedrag kan verdubbelen of verdrievoudigen als er meerdere mensen met coeliakie in het gezin zijn.

De toename van de uitgaven voor de aankoop van producten met en zonder gluten is het gevolg van de economische crisis die in het hele land en in Europa heerst. De inflatie stijgt en daardoor worden de kosten van grondstoffen hoger. Ook stijgen de kosten die gepaard gaan met het productieproces en het gebruik van diensten hiervoor, zoals energie.

Ga naar de inhoud