Fransman die de wereld rond reist zonder geld is sinds kort in Spanje

Fransman die de wereld rond reist zonder geld is sinds kort in Spanje
Beeld: Charles / TourDuMondeSansArgent

Fransman die de wereld rond reist zonder geld is sinds kort in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Avonturiers zijn van alle tijden. De dertigjarige Charles besloot in 2020 zijn leven over een andere boeg te gooien. Hij stopte met werken en vertrok hals over kop op het avontuur van zijn leven. Na grote stukken van Europa te voet te zien, wandelde hij vorige week ter hoogte van Andorra Spanje binnen.

Charles windt er geen doekjes om. Hij zag al een tijdje geen graten meer in het werk dat hij in het Franse Le Havre deed, en uit frustratie omdat de pandemie een geplande reis naar Thailand onmogelijk maakte, besloot hij alles achter te laten. Ondertussen is Charles aan de vijfde etappe van diezelfde reis bezig. Hij wandelde onder meer door IJsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland en Denemarken. 

Charles maakt het zichzelf niet gemakkelijk. Hij reist zonder geld, zonder ziekteverzekering en zonder SIM kaart. Hij vraagt nooit om eten of onderdak, enkel of iemand misschien weet waar hij zijn tent kan opzetten. En toch belandt hij heel vaak bij mensen thuis. “Ik hou er van extremen op te zoeken”, vertelt de jonge avonturier. “Pas wanneer ik de uitersten ken, vind ik later ook mijn evenwicht terug.” Voor Charles staat de grootteorde van de moeilijkheden die hij doorstaat in rechtstreeks verband met die van de beloning wanneer iemand hem uit de nood helpt.

Een goede uitrusting is de basis voor elke reiziger. Charles heeft een professionele waterfilter op zak, een pistooltje ter grootte van een pink dat vuurpijlen afschiet en een defensiesysteem dat rond zijn tent staat om wilde dieren af te schrikken. Misschien is dat laatste niet zo nodig in Europa, maar Charles is nog lang niet klaar met reizen. Hij zou graag Alaska zien, Rusland of misschien zelfs Afrika. De angst voor een wild dier fascineert de jongeman. “Vraag me niet uit een vliegtuig te springen, daar begin ik niet aan. Maar oog in oog staan met een beer? Graag. Dat is de oudste angst die de mens kent”.

En hoe het de jongeman vergaat zonder geld? “Je beseft dat je weinig nodig hebt”, vertelt hij. “Hoe minder bezittingen ik heb, hoe minder problemen ik lijk te hebben. Vreemd, niet? Het is alsof je ook je geest opruimt. Door alles weg te geven, voel ik me vrijer dan ooit.”

Wie Charles en zijn rugzak van deze dagen ziet wandelen in het Noorden van Spanje, weet wat te doen om hem een handje te helpen. Je kunt de jongen ook volgen via de sociale media zoals Facebook, Instagram en YouTube.

Ga naar de inhoud