SpanjeVerhaal: Het wel en wee in een B&B in Spanje (18)

SpanjeVerhaal: Het wel en wee in een B&B in Spanje (18)
Beeld: Canva

SpanjeVerhaal: Het wel en wee in een B&B in Spanje (18)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Ellen-Marie is in 2007 naar Catalonië geëmigreerd. Daar begon ze een winkel, vervolgens een agentschap voor de verhuur van vakantiewoningen en in 2012 begon ze haar eigen B&B. Haar ervaringen over het leven in een B&B en die met de gasten is ze gaan opschrijven en zal ze iedere week met de lezers gaan delen. Meer informatie over haar huis en haar leven in Catalonië kun je vinden op haar eigen Blog: MeAndTheBandB.com

Het was een weekeinde waarbij alle gasten slechts twee nachten verbleven. Het huis zat vol maar echt veel persoonlijk contact krijg je niet als gasten zo kort in je huis zijn. Het is vooral hard werken. Daarom bieden de meeste B&B eigenaren tegenwoordig appartementen aan, met eigen badkamer en keuken. Mijn huis heeft geen appartementen, maar kamers dus men verblijft alleen in de zomer vaak wat langer. Normaal al druk, maar deze keer kreeg ik er nog wat extraatjes bij.

Eén familie bestond uit een echtpaar met twee kleine kinderen. Een aardige jonge vrouw die mij na slechts een uurtje in mijn huis al vertelde dat ze nieuw beddengoed nodig had omdat één van haar dochters in bed had geplast. Nu heb ik op de twee kinderbedden matrasbeschermers liggen die geen vocht doorlaten, maar toen ik een kijkje ging nemen bleek het meisje op het grote bed te hebben gelegen en was het matras ook nat. Ik vertelde de vrouw over de matrasbeschermers op de bedden voor de kinderen, maar ze haalde slechts haar schouders op. Nadat ze waren vertrokken om in het dorp te gaan eten, sleurde ik het matras naar buiten, maakte het schoon met sop en wisselde het voor een ander matras zodat het schoongemaakte exemplaar kon drogen.

De volgende morgen kwam de vrouw aan het ontbijt met het verzoek haar weer nieuw beddengoed te geven want de dochter had weer in haar bed geplast. Ze moet aan mijn gezicht hebben gezien dat ik al iets minder meegaand was, maar ik haalde nieuw beddengoed en zei niets. Gelukkig had het kind die nacht wel in haar eigen bed gelegen.

Inmiddels was ik het ontbijt aan het verzorgen en alle gasten zouden die middag weer naar huis gaan. Er was ook een familie aanwezig met een puberzoon van een jaar of 16. Ik had niet veel met hen gesproken en de jongen niet meer horen zeggen als mwooo, mwaa en het kan me wat. Toen ze kwamen afrekenen vroeg men of ik even mee wilde lopen naar de kamer. Bij de kamer aangekomen wees ze mij op stapel handdoeken die in een hoek lagen. “Als u deze opruimt, kunt u ze beter even in een vuilniszak doen want ze zitten vol urine” zei de vrouw. Ik keek haar met een vragende blik aan. Ja, vervolgde ze, mijn zoon was gisteravond nogal dronken en heeft in de hoek tegen de muur staan plassen, daarom liggen de handdoeken daar tegenaan. Ik was met stomheid geslagen en stond met half open mond naar de hoek te kijken. Tja, die dingen gebeuren nu eenmaal, we gaan onze koffers pakken en vertrekken, waren haar laatste woorden. Geen excuus, NADA-niets en ze vertrokken.

De dame met de twee kleine kinderen komt afrekenen en zegt dat de dochter nogmaals in bed heeft geplast, helaas het grote, zonder matrasbescherming. Nu ben ik het beu en zeg er wel wat van. Maar mevrouw, het is niet de bedoeling dat ik iedere dag matrassen sta te soppen zeg ik haar. Ze lijkt mijn onvrede totaal niet te begrijpen. Even naar buiten, even soppen met water en citroen en voilà, zo doet ze het ook altijd is haar reactie. Is het misschien een beter idee dat u uw dochter in het vervolg een luier aantrekt, in ieder geval als u uit logeren gaat, reageer ik. Nou, ik had vast zelf geen kinderen, zei ze me, want kinderen hebben soms ongelukjes dat hoort erbij. Als dat werkelijk zo was dan werd dit een B&B zonder kleine kinderen mevrouw, was mijn antwoord.

Dan moet ik alleen nog iets verzinnen voor pubers van 16 jaar die gaan wildplassen en ouders hebben die dat heel normaal vinden.

Ellen-Marie deelt in onze rubriek SpanjeVerhalen elke week haar ervaringen over ‘het wel en wee in een B&B’, wat ze meemaakt met gasten en tijdens haar excursies door Catalonië. Neem eens een kijkje op haar website MeAndTheBandB.com of bezoek de website van de B&B Mas Pitra in het Garrotxa natuurpark in de provincie Girona.

Ga naar de inhoud