Vijf fouten die gemaakt worden bij het bereiden van een Spaanse ‘tortilla de patatas’

Vijf fouten die gemaakt worden bij het bereiden van een Spaanse ‘tortilla de patatas’
Beeld: 123rf

Vijf fouten die gemaakt worden bij het bereiden van een Spaanse ‘tortilla de patatas’

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De ‘tortilla de patatas’ of aardappelomelet is misschien wel het bekendste Spaanse gerecht dat makkelijk thuis te bereiden is, ook in Nederland. Maar wist je dat veel personen fouten begaan en de aardappelomelet niet op de juiste manier bereiden? We geven vijf fouten die veel gemaakt worden, ook in Spanje, bij de bereiding van de heerlijke ‘tortilla de patata’.

Net zoals bij Spaanse kroketten en paella, is de aardappelomelet een van de meest iconische gerechten van de Spaanse keuken, maar helaas ook een van de slechtst behandelde in bars en restaurants. Omdat de ‘tortilla de patatas’ soms verkeerd wordt bereid, hebben de buitenlandse eters vaak een verkeerd beeld van dit gerecht.

De basisingrediënten van een aardappelomelet zijn aardappelen, eieren, olie en zout. Zoals gezegd lijkt het gerecht en de bereiding simpel, hoewel het omdraaien van de ‘tortilla’ in de pan wel enige vaardigheid vereist. Afgezien van deze vaardigheid zijn er veel manieren om een aardappelomelet te bereiden. Sommige mensen voegen ui toe aan de eerder genoemde ingrediënten, terwijl anderen dat niet doen. Dit debat verdeelt de Spaanse samenleving al tientallen jaren en daar gaan we verder niet op in.

Iedereen heeft zijn of haar eigen manier om de ‘tortilla de patatas’ te bereiden en over smaak valt niet te twisten, maar dit zijn enkele van de meest voorkomende fouten die worden gemaakt bij het bereiden van dit populaire gerecht:

Een onevenwichtige verhouding tussen de ingrediënten

Het is van essentieel belang dat de verhouding tussen eieren en aardappelen klopt; als er meer ei is dan aardappelen, of andersom, zal de omelet uit elkaar vallen. De ideale verhouding is 8 eieren per kilo aardappelen. Voeg ook één ui toe als je dat wilt.

Het mengsel niet genoeg laten rusten

Nadat de aardappelen (en eventueel ui) goed zijn gebakken, is het tijd om ze te mengen met de geklopte eieren. Nadat het mengsel is gemaakt, is het belangrijk om de ingrediënten een paar minuten te laten rusten. Zo kunnen de aardappelen goed doordrenkt worden en krijgen de eieren de juiste temperatuur.

Te lang bakken

De perfecte Spaanse aardappelomelet moet van buiten goed gebakken zijn en van binnen sappig zijn. Over het algemeen houden Spanjaarden ervan als de binnenkant niet te gaar is. In zulke gevallen is het ideaal om op middelhoog vuur en gedurende een korte tijd te bakken. Daarnaast hoef je de eieren niet te veel te kloppen. De ‘tortilla’ moet worden omgedraaid wanneer deze nog vrij rauw is.

Verkeerd omdraaien

Het omdraaien van de ‘tortilla’ is het delicaatste moment in het hele proces. Je moet de omelet met zelfvertrouwen en zonder angst omdraaien. Met behulp van een bord zou je geen enkel probleem moeten hebben. Wist je dat er speciale tortilla-pannen bestaan, met twee braadpannen op elkaar, makkelijk om te gebruiken, maar een echte tortilla-maker doet dat natuurlijk niet 😉

Het verbranden van de bovenkant

Het is belangrijk om een beetje olijfolie in de pan te doen om te voorkomen dat de ‘tortilla’ blijft plakken. Wanneer de olie goed heet is, voeg je het mengsel toe. Vervolgens moet je de omelet na korte tijd omdraaien, afhankelijk van hoe gaar je hem wilt hebben, maar zonder de bovenkant te laten verbranden.

Ga naar de inhoud