Vereisten voor gepensioneerden om 525 euro huurtoeslag aan te vragen in Spanje

Vereisten voor gepensioneerden om 525 euro huurtoeslag te krijgen in Spanje
Beeld: Canva

Vereisten voor gepensioneerden om 525 euro huurtoeslag aan te vragen in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Gepensioneerden behoren tot een van de kwetsbaarste sociale groepen in Spanje, vooral degenen die slechts minimale pensioenbedragen ontvangen voor hun pensioen of arbeidsongeschiktheid. Daarom hebben ze recht op verschillende sociale bonussen, zoals de bonus voor elektriciteit (bono social de luz), gas of telefoon, evenals een huurtoeslag van 525 euro per jaar, op voorwaarde dat ze aan specifieke vereisten voldoen.

Ongeveer 5 procent van de gepensioneerden in Spanje woont in een huurwoning en wordt geconfronteerd met stijgende huurprijzen, wat steeds meer financiële lasten met zich meebrengt. Dit probleem wordt versterkt door de stijgende prijzen van essentiële boodschappen en nutsvoorzieningen, die alle huishoudens treffen. De huurtoeslag die we in dit artikel beschrijven biedt daarom een kleine financiële verlichting voor het budget van gepensioneerden.

Vereisten

Om de eenmalige huurtoeslag van 525 euro aan te vragen, moet aan bepaalde vereisten worden voldaan. Hoewel de gemiddelde pensioenuitkering 1.200 euro bedraagt, is deze hulp niet beschikbaar voor alle gepensioneerden, maar alleen voor degenen die een premievrij pensioen (pensión no contributiva) voor ouderdomspensioen of arbeidsongeschiktheid ontvangen via het Spaans IMSERSO. Deze huurtoeslag is dus niet universeel en daarom moet aan specifieke criteria worden voldaan om in aanmerking te komen, zoals:

  • Erkend worden als gepensioneerde met een premievrij pensioen voor ouderdomspensioen of arbeidsongeschiktheid op het moment van de aanvraag en de beslissing ervan.
  • Geen eigen woning bezitten.
  • De huurovereenkomst van de woning op naam hebben staan.
  • Geen huwelijksrelatie of familierelatie tot en met de derde graad hebben met de verhuurder van de gehuurde woning.
  • Het officiële woonadres in de gehuurde woning hebben. Dit wordt beschouwd als zodanig wanneer er een huurovereenkomst van meer dan een jaar bestaat en de huurder minstens 180 dagen voorafgaand aan de aanvraagdatum in de woning heeft gewoond.

Als er twee of meer personen met een erkend premievrij pensioen in dezelfde gehuurde woning wonen, heeft alleen de persoon die de huurovereenkomst heeft ondertekend recht op deze toeslag, of bij meerdere personen, de eerste persoon die op de huurovereenkomst staat.

Aanvragen

De aanvraagperiode voor deze huurtoeslag eindigt op 31 december 2023 en de betaling van 525 euro wordt in één keer gedaan. Hoewel de hulp niet hoog is, is het een welkome financiële verlichting voor veel gepensioneerden, met een maandelijks bedrag van 43,75 euro wanneer het verdeeld wordt over de 12 maanden van het jaar. Het is naar verwachting mogelijk om de huurtoeslag opnieuw aan te vragen van 1 januari tot 31 december 2024.

Om de huurtoeslag aan te vragen, kun je persoonlijk naar het kantoor van de Servicios Sociales van de autonome regio gaan. Er zijn echter uitzonderingen voor het Baskenland en Navarra, waar de aanvraag moet worden ingediend bij de provinciale overheid. De huurtoeslag kan ook online worden aangevraagd via het elektronische portal van het ministerie van Sociale Zaken van de bijbehorende autonome regio, mits je beschikt over een digitaal certificaat of Cl@ve. (Hoe kom ik aan een Cl@ave en wat is dat? LEES HIER onze uitleg)

De administratie heeft maximaal drie maanden de tijd om de aanvraag af te handelen. Als de aanvraag wordt afgewezen of als er geen reactie wordt ontvangen, heb je de mogelijkheid om bezwaar te maken als je voldoet aan de vereisten.

clave pin2
Informatie over hoe je in Spanje een cl@ve code kunt aanvragen en waar dat voor dient
Als je in Spanje woont en contact moet hebben met de overheidsinstanties, dan is het makkelijk om een cl@ve te hebben, de Spaanse versie van DigiD en CSAM, …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud