Wat zijn de vijftien beste steden voor gepensioneerden in Spanje?

Wat zijn de vijftien beste steden voor gepensioneerden in Spanje?
Beeld: via canva.com

Wat zijn de vijftien beste steden voor gepensioneerden in Spanje?

Nederland en België staan bekend om zijn hoge kwaliteit van leven, maar ook in Spanje kun je als gepensioneerde genieten van een comfortabel bestaan in een aantal zeer gewilde steden. In dit uitgebreide artikel behandelen we de top 15 Spaanse steden die volgens de Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) het meest geschikt zijn voor gepensioneerden, rekening houdend met factoren als dienstverlening, rust, vrijetijdsbesteding, sport en cultuur.

Volgens de OCU-enquête over de levenskwaliteit in Spaanse steden is Vigo (Galicië) de beste plek om te wonen. De stad scoort hoog op aspecten als openbaar vervoer, gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid, schone straten en betaalbare kosten van levensonderhoud. Ook het aanbod aan vrijetijdsbesteding, sport en culturele activiteiten is uitstekend.

De ranglijst werd opgesteld na 3000 interviews over het leven in de 15 grootste steden van Spanje. Hierbij werd onder meer gekeken naar stedelijke reinheid, kosten van levensonderhoud, veiligheid, luchtvervuiling, cultureel aanbod.

Vigo neemt de eerste plaats in, gevolgd door steden als Zaragoza, Bilbao, Málaga, Valencia, Madrid, Barcelona. De Galicische stad scoort bijvoorbeeld bijzonder hoog op het gebied van openbaar vervoer en de kwaliteit van het openbaar onderwijs. Ook de lage criminaliteitscijfers en schone straten werkten in het voordeel van Vigo.

Top 15

Hieronder volgt de volledige top 15 van beste Spaanse steden voor gepensioneerden volgens de OCU:

 1. Vigo
 2. Zaragoza
 3. Bilbao
 4. Valladolid
 5. Córdoba
 6. Málaga
 7. Valencia
 8. Gijón
 9. Alicante
 10. Sevilla
 11. Las Palmas de Gran Canaria
 12. Murcia
 13. Palma
 14. Barcelona
 15. Madrid

Slechte scores voor Barcelona en Madrid

Opvallend is dat de twee grootste steden van Spanje, Barcelona en Madrid, onderaan de lijst staan. Ondanks hun uitgebreide voorzieningen, kregen ze van de ondervraagden lage cijfers voor factoren als luchtvervuiling, kosten van levensonderhoud en drukte.

De OCU-ranglijst laat een duidelijke scheiding zien tussen de noordelijke en zuidelijke steden. In het noorden lijken steden als Vigo, Zaragoza en Bilbao beter te scoren op zaken als gezondheidszorg en onderwijs. In het zuiden vallen vooral kustplaatsen als Málaga, Alicante en Las Palmas op met hun ontspannen levensstijl en recreatiemogelijkheden.

Wanneer het gaat om gezondheidszorg, een cruciale factor voor gepensioneerden, is Bilbao volgens de OCU-respondenten de beste optie. Een indrukwekkende 72% is tevreden over de medische voorzieningen in de Baskische stad.

Na Bilbao volgen Zaragoza (69% tevredenheid) en Córdoba (62%). Deze cijfers suggereren dat inwoners over het algemeen blij zijn met de kwaliteit van de ziekenhuizen en de deskundigheid van artsen in deze steden.

Hoewel steden als deze een goed gezondheidsnetwerk lijken te hebben, kan de situatie op het Spaanse platteland een stuk uitdagender zijn. Dorpen in afgelegen gebieden hebben vaak te kampen met een gebrek aan medische faciliteiten en specialisten.

Ga naar de inhoud