Spaanse experts waarschuwen voor de verslavende werking van waterpijpen

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Spaanse experts waarschuwen voor de verslavende werking van waterpijpen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Oorspronkelijk komen waterpijpen of cachimbas in het Spaans niet voor in Spanje maar in veel toeristische plaatsen kan men een waterpijp roken op een terras omdat dit blijkbaar bij het “vakantiegevoel” hoort. In Nederland en bij de Wereldgezondheidsorganisatie roepen ze het al langer, het roken van waterpijpen kan gevaarlijk en voor veel mensen daarnaast ook verslavend zijn. In Spanje roept men nu dat de waterpijpen moeten voldoen aan dezelfde wetten als de sigaretten.

Eenieder die wel eens in Spanje is geweest heeft ze vast en zeker al eens zien staan, de waterpijpen die in verschillende kleuren en afmetingen de bezoekers van terrassen verleiden om ook eens aan een pijp te gaan hangen. Uiteraard is dat leuk en geeft het een exotisch vakantiegevoel, ook al heeft de waterpijp niets met Spanje te maken maar meer met het Midden-Oosten waar traditiegetrouw in bars en restaurants waterpijpen worden gerookt.

De Spaanse Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica (Separ) waarschuwt nu dat het roken van “cachimbas” zoals de waterpijpen (pipas de agua) in Spanje ook wel genoemd worden net zo verslavend zijn als het roken van sigaretten. Volgens deze vereniging is het gemiddeld roken van een waterpijp net zo schadelijk als het 200 keer inhalen van sigarettenrook waarbij dezelfde hoeveelheid koolmonoxide, zware metalen en kankerverwekkende stoffen vrijkomt.

De experts zeggen dat als je iets verbrandt er koolmonoxide vrijkomt en bij het verbranden van plantaardig materiaal komt er ook vaak teer vrij. Daarnaast is het zo dat een rooksessie bij een waterpijp gemiddeld langer duurt dan bij sigaretten waarbij dat 5 tot 7 minuten is en bij de waterpijp tussen de 20 en 80 minuten.

In waterpijpen zit vaak tabak met een smaakje zoals appel, aardbei of limoen. Maar ondanks de “onschuldige” smaakjes blijft het tabak, zit er nicotine in en dus is het verslavend. Van tabak weet iedereen wel dat het slecht is voor de gezondheid maar bij de waterpijp is dat niet zo. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat het water in de waterpijp de rook zuivert. Dat klopt niet, aldus de experts.

De volgende keer als je in Spanje op een terrasje gaat zitten om een waterpijp te roken, in Spanje ook wel cachimba, narguile, argila, o narguilé, shisha, hookah, pipa de agua of Au Shisha genoemd, pas dan op dat de sessie niet te lang duurt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.