Komen er vervroegde regionale verkiezingen in Andalusië in juni of oktober 2022?

Komen er vervroegde regionale verkiezingen in Andalusië in juni of oktober 2022?
Beeld: Juanma Moreno / Junta de Andalucía

Komen er vervroegde regionale verkiezingen in Andalusië in juni of oktober 2022?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – De laatste weken is in de regionale pers in Andalusië veel te lezen over vervoegde regionale verkiezingen in de autonome regio. Mochten deze er komen is dat omdat er geen overeenstemming bereikt kan worden over de regionale begroting vanwege onenigheid tussen de PP en VOX partijen. De kans is groot dat er in juni of oktober weer naar de stembussen gegaan moet worden in Andalusië.

Op 2 december 2018 werden regionale verkiezingen gehouden in Andalusië. Deze werden toen gewonnen door de Socialistische partij PSOE van de toenmalige regionale premier Susana Díaz. Maar de conservatieve Partido Popular wist samen met liberale centrumrechtse Ciudadanos partij dankzij de stemmen van het extreemrechtse VOX een regionale regering te vormen. Die samenwerking is niet altijd goed verlopen en heeft er nu voor gezorgd dat er geen regionale begroting voor 2023 gemaakt kan worden.

Daarom wil de huidige regionale premier Juanma Moreno (PP) vervroegde regionale verkiezingen waarbij de zomermaanden vermeden moeten worden. Maar de vraag is wanneer. Regionale verkiezingen moeten minstens 54 dagen van tevoren worden aangekondigd waarbij de pers verschillende data noemt voor de regionale verkiezingen van 2022.

Er zijn verschillende scenario’s zoals 12 juni wat betekent dat deze vervroegde verkiezingen vóór 19 april, net na de Semana Santa, aangekondigd moeten worden. Een andere datum is 19 juni waarbij de aankondiging vóór 26 april moet gebeuren. Juli en augustus wil men vermijden waardoor een andere optie 2 oktober is waarbij de aankondiging vóór eind augustus moet plaatsvinden. In principe staan de regionale verkiezingen gepland voor 27 november 2022 maar zowel november als december wil men vermijden.

Volgens de eerste voorspellingen zou de PP de vervroegde regionale verkiezing winnen met 34% van de stemmen wat 8,7% meer is dan de PSOE. VOX zal het aantal parlementariërs verdubbelen naar 22 terwijl Ciudadanos maar liefst 19 van de huidige 21 parlementariërs zal verliezen.

Ga naar de inhoud