Tot 33 graden in provincie Málaga vanwege de warme ‘terral’ wind

Tot 33 graden in provincie Málaga vanwege de warme ‘terral’ wind
Beeld: Canva

Tot 33 graden in provincie Málaga vanwege de warme ‘terral’ wind

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De inwoners en bezoekers van de provincie Málaga kunnen zich klaarmaken voor een warme periode omdat op sommige plaatsen het kwik kan stijgen tot 33 graden. De oorzaak van deze enorme hitte is een ‘terral’ wat een zeer warme wind is die de gevoelstemperatuur flink laat oplopen waardoor het vaak erg warm is.

Volgens weerexperts is het zeer waarschijnlijk dat er maandag een ‘terral zal zijn, en zullen de maximum temperaturen 33 graden bereiken in de stad Málaga, evenals op andere plaatsen in de provincie zoals Antequera, terwijl de minimum temperaturen tussen 13 en 16 graden zullen liggen. Op woensdag, donderdag en vrijdag is het ook zeer waarschijnlijk dat er ‘terral’ zal zijn met ook vrij hoge maximumtemperaturen.

De provincie Málaga is niet de enige plaats in Spanje waar het op dit moment warmer dan normaal is. De Spaanse weerdienst Aemet heeft voor bijna heel Spanje aangegeven dat de temperaturen stijgen, zoals in Murcia waar het kwik ook tot boven de 32 graden stijgt. In de provincie Málaga heeft men echter naast de hoge temperaturen ook te maken met de gevolgen van de ‘terral’ wind. Deze warme wind zorgt ervoor dat langs de kust de temperaturen kunnen oplopen tot 33 graden of meer. 

Terral

Inwoners van de regio weten dat met de komst van de ‘terral’ het moment is aangebroken om verkoeling te zoeken in een zwembad, in de schaduw (al zal dat ook niet veel uitmaken omdat de wind warm is), binnen met de airconditioning aan of in een overdekt winkelcentrum waar het lekker koel is. De thermometers geven weliswaar 30 of meer graden aan, maar vanwege de warme ‘terral’ wind voelt het minstens 10 graden warmer aan waarbij dit dus kan oplopen naar 40 graden of meer, afhankelijk waar je woont of op bezoek bent.

Maar hoe ontstaat nu een ‘terral’? Vaak wordt verondersteld dat de ‘terral’ wind afkomstig is uit Afrika maar, op uitzonderingen na, is dat niet het geval. Deze windsoort wordt in de provincie Málaga namelijk gevormd wanneer de zonnestraling verdwijnt en de zee de warme temperatuur overdag langer vasthoudt dan het vasteland dat sneller afkoelt dan de zee. Op dat moment ontstaat een drukgradiënt waarbij de warme zeelucht stijgt en de plaats wordt ingenomen door de koude vasteland lucht waardoor de zogenaamde aflandige wind (brisa terrestre) of ‘terral’ te voelen is.

De ‘terral’ wind is dus niet afkomstig uit het zuiden/zuidoosten zoals de warme en droge Afrikaanse wind maar uit het binnenland, het noorden/noordwesten, daarom ook de naam ‘terral’ van ‘tierra’.

Ga naar de inhoud