Catalonië verbiedt toegang tot milieuzones voor auto’s met milieusticker B vanaf 2026

Catalonië verbiedt toegang tot milieuzones voor auto's met milieusticker B vanaf 2026
Beeld: via canva.com

Catalonië verbiedt toegang tot milieuzones voor auto’s met milieusticker B vanaf 2026

Vanaf 2026 zullen auto’s met een milieusticker B geen toegang meer hebben tot de milieuzones (Zona de Bajas Emisiones, ZBE) in Catalonië. Deze maatregel is bedoeld om de luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. In dit artikel bespreken we de details van deze maatregel, waaronder de omstandigheden waaronder deze van kracht wordt, welke gemeenten in Catalonië verplicht zijn ZBE’s te hebben en hoe je bezwaar kunt maken tegen een boete voor het betreden van de ZBE van Barcelona.

De beperking voor voertuigen met een milieusticker B treedt in werking op dagen waarop het protocol voor waarschuwing bij hoge NO₂-vervuiling wordt geactiveerd. Dit houdt in dat wanneer de luchtkwaliteit slecht is, voertuigen met een milieusticker B de ZBE’s of Lage Emissiezones in steden met meer dan 50.000 inwoners niet mogen betreden.

Op dagen met hoge vervuiling wordt toegang tot de ZBE’s in gemeenten met meer dan 20.000 inwoners ook verboden voor voertuigen zonder milieusticker. Deze maatregel is in lijn met het grootstedelijk gebied van Barcelona, dat verantwoordelijk is voor het beheer van de ZBE Rondes de Barcelona.

Vanaf 2024 moeten alle gemeenten in Catalonië met meer dan 50.000 inwoners een ZBE invoeren. Dit omvat steden als Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sabadell, Terrassa, Tarragona, Lleida en Girona.

Vanaf 2026 moeten alle gemeenten in Catalonië met meer dan 20.000 inwoners een ZBE invoeren. Dit omvat onder meer steden als Mataró, Granollers, Rubí, Viladecans, Santa Coloma de Gramenet, Reus, Vic en Figueres.

Buitenlandse kentekens

De Spaanse milieusticker is niet te koop voor in het buitenland geregistreerde voertuigen. Ga je dus op vakantie naar Spanje of rij je in dat land rond met een voertuig met een buitenlands kenteken, dan kun je gebruikmaken van de Deense, Duitse, Oostenrijkse of Franse milieusticker die wél geldig zijn in Spanje. Als je door Frankrijk naar Spanje rijdt, is de Franse vignette Crit’Air de beste optie, want die is geldig in Frankrijk en Spanje (behalve in Barcelona). De milieustickers gelden voor de meeste steden en niet voor het hele land (waar dat niet nodig is). Op de website van de Nederlandse ANWB staat ook meer informatie.

Barcelona

Voor Barcelona gelden andere regels. Barcelona heeft de lage-emissiezones al eerder ingevoerd. In Barcelona geldt de eerder vermelde buitenlandse (bv. Franse) milieustickers niet. Voor Barcelona moet je een langetermijn- of dagvergunning aanvragen. Voor de milieuzones van Madrid geldt dat je met een Franse vignette kunt rijden.

Voor Barcelona is het voor de meeste buitenlandse bezoekers die slechts één dag in de Catalaanse stad verblijven makkelijk om een ‘dagvergunning’ (Autorización diaria) te kopen. Dat kan via DEZE WEBSITE waar je het kenteken moet opgeven en een onlineformulier moet invullen. Het probleem om dat online te doen is dat je digitaal moet ondertekenen en dat geldt voor inwoners van Spanje. Je kunt ook per post een formulier sturen en de dagvergunning aanvragen, maar dat moet je dan wel op tijd doen. De hele procedure staat HIER in het Engels omschreven en is nogal omslachtig en lastig.

Boete gekregen?

Als je een boete hebt gekregen voor het betreden van de ZBE van Barcelona, kun je binnen een termijn van 20 dagen vanaf de datum van ontvangst van de boete bezwaar maken. Het bezwaar moet per post worden ingediend bij het volgende adres: Àrea Metropolitana de Barcelona Departament de Mobilitat i Transport Plaça Cerdà, 3-5 08940 Cornellà de Llobregat

Je kunt beroep instellen op de volgende gronden:

  • Je bent niet de bestuurder van het voertuig op het moment van de overtreding.
  • Er was sprake van overmacht, zoals een medische noodsituatie.
  • De verkeersborden waren niet duidelijk of waren niet aanwezig.
  • Er is een fout gemaakt bij de uitgifte van de boete.

Bij het bezwaar dien je de volgende documenten te voegen:

  • Een kopie van de boete.
  • Bewijs van identiteit (bijv. een kopie van de identiteitskaart of paspoort).
  • Eventuele bewijsstukken die je beroep ondersteunen (bijv. een medisch attest, foto’s van de verkeersborden).
Ga naar de inhoud