Spanje staat bovenaan de lijst van terrorisme slachtoffers binnen de Europese Unie

Spanje staat bovenaan de lijst van terrorisme slachtoffers binnen de Europese Unie

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als er gekeken wordt naar aantallen overleden personen als gevolg van een terroristische actie dan laat een recente studie zien dat Spanje bovenaan de lijst staat. Dit ondanks het feit dat de laatste terroristische actie in Spanje heeft plaatsgevonden in 2009 toen de Baskische terroristische beweging ETA een Spaanse politie agent vermoorde. Sindsdien is niemand in Spanje meer slachtoffer geworden van een terroristische aanslag maar toch staat Spanje bovenaan de trieste lijst.

Spanje is het land waar de meeste dodelijke slachtoffers zijn te betreuren bij terroristische acties in de 21e eeuw. Dat is grotendeels te danken aan de fatale bomaanslag op een trein op 11 maart 2004 toen er door Al Qaida terroristen een trein bij het Madrileense Atocha station werd opgeblazen waardoor 193 personen overleden en nog eens 1.700 mensen gewond raakten.

In de 21e eeuw zijn er in heel de Europese Unie 658 personen om het leven gekomen bij terroristische aanslagen. Daarnaast overleden er nog eens 1.029 EU inwoners buiten de Europese Unie bij aanslagen. Spanje staat met 253 dodelijke slachtoffers bovenaan de lijst gevolgd door Frankrijk met 250 slachtoffers, het merendeel daarvan de laatste jaren door islamitische aanslagen zoals Charlie Hebdo en de aanslag op de Bataclan nachtclub.

Na de lijstaanvoerders Spanje en Frankrijk staat Groot Brittannië op de lijst met 53 doden gevolgd door België met 36 overleden personen en Duitsland met 24 terrorisme doden. Er zijn slechts vier EU landen, Luxemburg, Oostenrijk, Malta en Slovenië, die nog nooit een terroristische aanslag hebben meegemaakt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.