Search
menu
Search

Spanje staat bovenaan de lijst van terrorisme slachtoffers binnen de Europese Unie

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje staat bovenaan de lijst van terrorisme slachtoffers binnen de Europese Unie

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als er gekeken wordt naar aantallen overleden personen als gevolg van een terroristische actie dan laat een recente studie zien dat Spanje bovenaan de lijst staat. Dit ondanks het feit dat de laatste terroristische actie in Spanje heeft plaatsgevonden in 2009 toen de Baskische terroristische beweging ETA een Spaanse politie agent vermoorde. Sindsdien is niemand in Spanje meer slachtoffer geworden van een terroristische aanslag maar toch staat Spanje bovenaan de trieste lijst.

Spanje is het land waar de meeste dodelijke slachtoffers zijn te betreuren bij terroristische acties in de 21e eeuw. Dat is grotendeels te danken aan de fatale bomaanslag op een trein op 11 maart 2004 toen er door Al Qaida terroristen een trein bij het Madrileense Atocha station werd opgeblazen waardoor 193 personen overleden en nog eens 1.700 mensen gewond raakten.

In de 21e eeuw zijn er in heel de Europese Unie 658 personen om het leven gekomen bij terroristische aanslagen. Daarnaast overleden er nog eens 1.029 EU inwoners buiten de Europese Unie bij aanslagen. Spanje staat met 253 dodelijke slachtoffers bovenaan de lijst gevolgd door Frankrijk met 250 slachtoffers, het merendeel daarvan de laatste jaren door islamitische aanslagen zoals Charlie Hebdo en de aanslag op de Bataclan nachtclub.

Na de lijstaanvoerders Spanje en Frankrijk staat Groot Brittannië op de lijst met 53 doden gevolgd door België met 36 overleden personen en Duitsland met 24 terrorisme doden. Er zijn slechts vier EU landen, Luxemburg, Oostenrijk, Malta en Slovenië, die nog nooit een terroristische aanslag hebben meegemaakt.

Ga naar de inhoud